Абу'л-Айш Ахмад

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Абу'л-Айш Ахмад
Народився бл. 928
Помер 959
Національність араб
Діяльність монарх
Титул султан
Термін 948—954
Попередник Аль-Касім
Наступник Аль-Хасан II
Конфесія шиїзм, зейдізм
Рід Ідрісиди
Батько Аль-Касім
У шлюбі з Фатіма бінт Мухаммад
Діти Іса

Абу'л-Айш Ахмад ібн аль-Касім Канун (араб. أبو العيش أحمد بنالقاسم كنون‎; бл. 928959) — 12-й імам і султан держави Ідрісидів у Магрибі в 948954 роках. Мав також лакаб аль-Фадл.

Життєпис[ред. | ред. код]

Син імама і султана Аль-Касіма. Народився в Танжері у 928 році. Відзначався вченністю та знанням ісламського права. У 948 році після смерті батька успадкував трон. Оголосив свого брата Аль-Хасана спадкоємцем трону замість сина Іси.

Намагався скинути залежність від Кордовського халіфату. Розпочав будівництво укріплень біля Тетуану. Згодом відкинув вимогу халіфа Абд ар-Рахмана III передати йому Танжер. у відповідь кордовські війська взяли в облогу Танжер, де знаходився Абу'л-Айш Ахмад. Останній втік до Арзіли, де 954 року зрікся влади на користь брата Аль-Хасана II.

Після цього отримав дозвіл приєднатися до війська Абд ар-Рахмана III у війнах проти християнських держав на Піренейському півострові. 959 року під час одного з походів загинув.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Charles-André Julien, Histoire de l'Afrique du Nord, des origines à 1830, édition originale 1931, réédition Payot, Paris, 1994