Авангард (спортивне товариство)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Авангард (товариство))
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Авангард
Тип спортивне товариство
Засновано 1957
Закриття (ліквідація) 1991
Штаб-квартира Київ
Емблема товариства «Авангард»
Емблема товариства «Авангард»

«Аванга́рд» — добровільне спортивне товариство профспілок УРСР. Об'єднувало працівників промисловості й будівництва. Центральна республіканська рада товариства розташовувалася в Києві по Златоустівській вулиці (тоді Володарського), 1, київська міська — по Уманській вулиці, 37.

Товариство створене в 1957 році шляхом об'єднання 14 відомчих добровільних спортивних товариств («Торпедо», «Шахтар», «Хімік», «Червона зірка» та інших). У 1959 році налічувалося близько 7 тисяч первинних колективів товариства, що об'єднували понад 900 тисяч членів. В «Авангарді» культивувалося понад 50 видів спорту. Провідною баскетбольною командою товариства був київський «Будівельник».

З 1976 року регулярно проводився кубок з футболу ЦР «Авангард» та «Спортивної газети». Ці змагання збирали найсильніші обласні авангардівські команди. А в 1973 році почав проводитися чемпіонат республіканської ради ДСТ «Авангард» на приз «Робітничої газети» і був досить популярним серед українських виробничих колективів[1].

У 1982 році Республіканське добровільне спортивне товариство «Авангард» ввійшло до Всесоюзного профспілкового добровільного спортивного товариства «Труд». В такому статусі товариство «Труд» проіснувало з 1982 по 1987 роки[2].

Після чергової реорганізації, в 1987 році, Республіканське товариство «Авангард» ввійшло до Всесоюзного добровільного фізкультурно-спортивного товариства профспілок[3]. А у кубку з футболу Укрради ДФСТ профспілок брали участь колективи інших товариств.

У 1991 реорганізоване у фізкультурно-спортивне товариство «Україна».

Вихованці[ред. | ред. код]

Серед вихованців товариства:

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Романенко А. М. Футбол-81. Довідник-календар. — Київ: Здоров'я, 1981. — С. 64
  2. Тридцять три добровільних спортивних товариства України, в тому числі і ДСТ „Авангард” об’єднані у 8 союзно-республіканських ДСТ профспілок (рос.) . jurportal.org. Архів оригіналу за 25 червня 2013. Процитовано 6 січня 2013.
  3. ВДФСТ утворене в травні 1987 року у зв'язку з об'єднанням добровільних спортивних товариств профспілок "Авангард", "Буревісник", "Спартак" і "Колос" (укр.) . histpol.pl.ua. Архів оригіналу за 25 червня 2013. Процитовано 6 січня 2013.

Література[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]