Авангард (футзальний клуб, Жовті Води)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Авангард
Повна назва Футзальний клуб
Авангард Жовті Води
Засновано 1990
Населений пункт Жовті Води, Україна Україна
Стадіон Зала СК СхідГЗК,
Жовті Води
Вміщує 500
Президент Україна Віктор Коваленко
Головний тренер Україна Володимир Поморцев
Ліга Чемпіонат України
1996 14-те
Домашня
Виїзна

Авангард  — український футзальний клуб, який представляє місто Жовті Води Дніпропетровської області. Учасник чемпіонату України з футзалу 1994 і 1996 років.

Історія[ред. | ред. код]

Футзальна команда «Авангард» заснована 1990 року в Жовтих Водах і представляла місцевий гірничий комбінат СхідГЗК. Організатором команди — Віктор Коваленко. Клуб був відділом однойменного футбольного колективу, заснованого ще в 50-их роках XX століття. У 1990 році «Авангард» стартував у чемпіонаті СРСР з футзалу. Також виступав у регіональних змаганнях. У 1992 році жовтоводці стали бронзовими призерами неофіційного розіграшу Першої ліги України. Команда не володіла стабільним фінансуванням, від гри до гри з футзалістами могли розраховуватися різні спонсори. У складі «Авангарду» не було гравців-зірок, деякі з гравців одночасно виступали і в аматорському чемпіонаті країни з футболу[1].

У 1993 році «Авангард» почав брати участь у всеукраїнських турнірах з футзалу. Першим великим турніром для команди став «Кубок Великого Дніпра», який проходив у Запоріжжі. «Авангард» взяв участь в чемпіонаті України 1993/94 і посів сьоме місце серед шістнадцяти команд, а Віктор Бакум, який грав в «Авангарді», став найкращим бомбардиром турніру (58 голів в 25 іграх). Сезон 1994/95 закінчив на 12 місці. Наступним й останнім виступом «Авангарду» чемпіонаті України став сезон 1996 року. Команда виступила невдало, посіла останнє чотирнадцяте місце в чемпіонаті[2]. Однак у наступному сезоні клуб відмовився від подальших виступів на професіональному рівні, а потім з перервами грав в аматорських змаганнях.

У 1999 році в Жовтих Водах створено Асоціацію міні-футболу (футзалу), президентом якої обрано арбітра ФІФА Юрій Зоріна[2].

Клубні кольори та форма[ред. | ред. код]

Жовтий Бордовий

Гравці команди свої домашні поєдинки зазвичай проводили у формі жовтого кольору.

Досягнення[ред. | ред. код]

Структура клубу[ред. | ред. код]

Домашня арена[ред. | ред. код]

Домашні поєдинки клуб проводив у Залі СК СхідГЗК, яка вміщує 500 сидячих місць.

Спонсори[ред. | ред. код]

  • гірничий комбінат СхідГЗК у Жовтих Водах;
  • Банк ІНКО

Відомі тренери[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Виктор Бакум: Раньше правила были в пользу атаки. alexander07.io.ua. Архів оригіналу за 19 лютого 2015. Процитовано 2015-2-18.
  2. а б Владимир Братусь. Страницы истории футзала в Украине. proza.ru. Архів оригіналу за 8 вересня 2012. Процитовано 2013-12-5.

Посилання[ред. | ред. код]