Аввакумов Юрій

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Юрій Аввакумов
Народився 6 серпня 1959(1959-08-06) (64 роки)
Ленінград, РРФСР, СРСР
Діяльність священник, доктор богослов'я, філолог
Alma mater Санкт-Петербурзький державний університет, Санкт-Петербурзька Православна Академія і Семінарія, Університет Людвіґа-Максиміліана
Галузь богослов'я, класична філологія
Заклад Український вільний університет, Український католицький університет
Посада декан Гуманітарного факультету, завідувач кафедри класичних, візантійських і середньовічних студій
Науковий ступінь доктор богослов'я

Ю́рій Авваку́мов (рос. Юрий Аввакумов; нар. 6 серпня 1959, Санкт-Петербург) — священник Української греко-католицької церкви, професор історії богослов'я в католицькому Університеті Нотр-Дам у США, декан Гуманітарного факультету, завідувач кафедри класичних, візантійських і середньовічних студій Українського католицького університету.

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився в Росії, у м. Петербурзі. Отримав освіту в Петербурзькому державному університеті (спеціальність «класична філологія», 1981), петербурзькій православній духовній семінарії та академії («кандидат богослов'я», 1990) і на католицькому факультеті Мюнхенського університету («доктор боговлов'я», 2001).

Автор численних книжок і статей у ділянках історії середньовічного богослов'я та історії греко-католицької церкви в Україні та Росії. Упорядник і головний редактор збірника «Митрополит Андрей Шептицький і греко-католики в Росії» (Львів, 2004).

Священничі свячення отримав із рук Владики Юліана Вороновського 1992 року в Преображенській церкві у Львові. У 1995–2007 роках — душпастир російськомовних католиків у архидієцезії Мюнхена і Фрайзінґа в Німеччині.

Від 2007 року — декан гуманітарного факультету Українського католицького університету у Львові.

2008 року Блаженнійший Любомир Гузар призначив о. Юрія Аввакумова членом ради постійних експертів богословського відділу Патріаршої курії Української греко-католицької церкви.

Посилання[ред. | ред. код]

  • О. д-р Юрій Аввакумов // Кафедра класичих, візантійських і середньовічних студій УКУ [дата доступу 17 грудня 2016]