Авдіяни

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Авдіяни або антропоморфіти були сектою християн у IV столітті в Сирії та Скіфії, названих на честь свого засновника Авдія (або Аудея[1]), який буквально сприйняв текст Буття 1:27 — про те, що Бог створив людину за власною подобою.

Переконання[ред. | ред. код]

Відмінні вірування та практики включали як теологічний антропоморфізм, так і квартодециманізм.

  • Антропоморфізм стверджує, що Бог має людську форму. Авдій сприйняв текст книги Буття, розділ 1, вірш 27 буквально, і стверджував, що Бог створив людей, щоб вони нагадували Його фізичну форму.
  • Квартодецимани вшановували смерть Христа напередодні єврейської Пасхи замість дотримання римської традиції святкування Великодня в неділю.

Історія[ред. | ред. код]

Авдій жив у Сирії в IV столітті. Його погляди поширювалися на Скіфію. Ближче до кінця IV століття течія авдіян поширилася на деяких африканських християн[2]. Назва одного сирійського села, Джубб'аддін, (арамейською мовою) означає «колодязь Авдія».

У 325 році на Першому Нікейському соборі було постановлено, що всі християни повинні дотримуватися римської традиції святкування Великодня у Великодню Неділю, а не в день14 Нісана (єврейський Песах), як раніше робили т. зв. квартодецимани[3]. Авдіяни, однак, продовжували квартодециманську практику.

Епіфаній Саламінський у своєму «Панаріоні» звернув увагу на авдіян (як і на інші секти, які він вважав єретичними). Хоча Епіфаній не завжди є надійним джерелом, він правильно цитує точку зору авдіян[4], що церква «відмовилася від пасхального обряду батьків за часів Костянтина з поваги до імператора, і змінила день, щоб задовольнити його»[5].

Римські імператори Костянтин I Великий і Феодосій I видали закони, що переслідували авдіян, але секта все ще практикувала квартодециманізм в сирійській Антіохії в 380-х роках.

Отець Церкви Феодорит присвятив цій релігійній течії Розділ IX у своїй Церковній історії (том IV), назвавши його «Про єресь авдіян»:

Таким чином, славетний імператор звернув увагу на апостольські постанови, але Авдій, сирієць, з'явився в той час як вигадник нових постанов. Він давно почав виношувати беззаконня і тепер з'явився у своєму справжньому образі. Спочатку він абсурдно зрозумів уривок «Створімо людину за образом Нашим, за подобою Нашою». Через відсутність розуміння сенсу Божественного Письма він зрозумів, що Божественна істота має людську форму, і припустив, що вона оповита частинами тіла; бо Святе Письмо часто описує божественні дії під назвами людських частин, оскільки в такий спосіб Боже провидіння стає легше зрозумілим для людського розуму, нездатного сприйняти жодних нематеріальних ідей. До цього безбожництва Авдій додав інших подібних. Шляхом еклектичного процесу він прийняв деякі з маніхейських доктрин Мані і заперечував, що Бог Всесвіту є творцем світла і темряви. Але ці та всі подібні помилки прихильники його секти приховують. Вони стверджують, що вони відокремлені від зібрань Церкви. Але оскільки деякі з них займаються лихварством, а деякі живуть незаконно з жінками (без шлюбу), тоді як ті, хто невинний у цих звичаях, живуть у вільному спілкуванні з винними, вони приховують богохульство своєї доктрини, пояснюючи це тим, що вони живуть для себе. Проте це прохання є зухвалим і природним наслідком фарисейського вчення, бо фарисеї звинуватили Лікаря душ і тіл у своєму питанні до святих апостолів: «Як це ваш Учитель їсть з митарями та грішниками?» і через пророка Бог про таких людей говорить: «що говорить: „Спинись, не зближайся до мене, бо святий я для тебе!“ Оце дим в Моїй ніздрі, огонь, що палає ввесь день!»[6]. Але це не десята частина, щоб спростувати їх нерозумну помилку. Тому я переходжу до решти своєї розповіді[7].

Серед інших Отців Церкви, які виступали проти авдіянства, були Єронім і Кирило Александрійський, які зустрічали прихильників секти серед деяких єгипетських ченців. Кирило склав коротке спростування їхньої помилки, яку він приписав невігластву.

Антропоморфізм[ред. | ред. код]

Також інших ранніх християнських письменників, таких як Мелітон Сардський, Тертуліан, Ориген і Лактанцій, звинувачували в антропоморфізмі[2].

Антропоморфізм відродився в Північній Італії в десятому столітті, але був фактично придушений єпископами, зокрема Ратерієм, єпископом Верони.

У наш час Бенні Хінна також звинувачують у викладанні певної форми антропоморфізму[8].

Примітки[ред. | ред. код]

  1.  Audaeus . // Encyclopædia Britannica (11th ed.). Т. V. 2. 1911. с. 896. (англ.)
  2. а б  James Joseph Fox (1907 (англ.)). Anthropomorphism . Catholic Encyclopedia. Т. 1. New York: Robert Appleton Company. {{cite encyclopedia}}: Cite має пусті невідомі параметри: |HIDE_PARAMETER2=, |HIDE_PARAMETER8=, |HIDE_PARAMETER7=, |HIDE_PARAMETER6=, |HIDE_PARAMETER5= та |HIDE_PARAMETER3= (довідка)James Joseph Fox (1907). "Anthropomorphism" . In Herbermann, Charles (ed.). Catholic Encyclopedia. Vol. 1. New York: Robert Appleton Company.
  3. Philip Schaff, The Nicene and Post-Nicene Fathers, Second Series, Vol. 14, (NPNF2-14) The Seven Ecumenical Councils, The Canons of the 318 Holy Fathers Assembled in the City of Nice, in Bithynia, On the Keeping of Easter
  4. Samuele Bocchiacchi, From Sabbath to Sunday, Rome, Pontifical Gregorian University Press, 1977, p. 150.
  5. Epiphanius of Salamis, Panarion, Book III, Haer. 70, Chap. 9.
  6. Книга Ісаї, 65 розділ, вірш 5 у перекладі Огієнка
  7. Philip Schaff: NPNF2-03. Theodoret, Jerome, Gennadius, & Rufinus: Historical Writings - Christian Classics Ethereal Library. www.ccel.org. Процитовано 14 липня 2022.
  8. Why Benny Hinn Became Our Wacky Neighbor. Архів оригіналу за 16 лютого 2013.

Джерела[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]