Авл Семпроній Атратін (військовий трибун з консульською владою 425 року до н. е.)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Авл Семпроній Атратін
лат. A.Sempronius L.f.A.n. Atratinus
Ім'я при народженні Aulus Sempronius Atratinus
Народився 5 століття до н. е.
невідомо
Помер невідомо
невідомо
Громадянство Римська республіка
Місце проживання Рим
Діяльність політик і військовий діяч
Суспільний стан патрицій[1]
Посада військовий трибун з консульською владою
Термін 425, 420 і 416 рік до н. е.
Рід Семпронії
Батько Луцій Семпроній Атратін
Мати невідомо
Родичі Гай Семпроній Атратін[1][1]
У шлюбі з невідомо
Діти Син Авл Семпроній Атратін

Авл Семпро́ній Атраті́н (лат. Aulus Sempronius Atratinus; IV століття до н. е.) — політичний і військовий діяч Римської республіки; триразовий військовий трибун з консульською владою (консулярний трибун) 425, 420 і 416 років до н. е.

Біографічні відомості[ред. | ред. код]

Походив з патриціанського роду Семпроніїв. Імовірно був сином Луція Семпронія Атратіна, консула 445 року до н. е. Про молоді роки Авла Семпронія відомості не збереглися.

Перша трибунська каденція[ред. | ред. код]

425 року до н. е. його було вперше обрано військовим трибуном з консульською владою разом з Луцієм Фурієм Медулліном, Луцієм Квінкцієм Цинціннатом і Луцієм Горацієм Барбатом. Цього року йшли бойові дії проти міста Вейї і еквів. За підсумками війни було укладено мир з містом Вейї на 20 років, а з еквами — на 3 роки.

Друга трибунська каденція[ред. | ред. код]

420 року до н. е. його було вдруге обрано військовим трибуном з консульською владою знову разом з Луцієм Фурієм Медулліном і Луцієм Квінкцієм Цинціннатом, і також Марком Манлієм Вульсоном. На цій посаді разом із колегами проводив політику на користь патриціїв, серед яких того року виключно були обрані квестори, чим ці військові трибуни викликали ненависть з боку плебеїв.

Третя трибунська каденція[ред. | ред. код]

416 року до н. е. його було втрете обрано військовим трибуном з консульською владою, цього разу разом з Спурієм Навцієм Рутілом, Марком Папірієм Мугілланом і Квінтом Фабієм Вібуланом Амбустом. Завдяки впливу останнього були припинені чвари між військовими трибунами. Також було підтверджено мир із сусідами. Військові консулярні трибуни при підтримці частини народних трибунів перешкодили прийняттю аграрного закону, запропонованого народними трибунами Салоніном Мецілієм і Марком Метілієм.

Після цього року про подальшу долю Авла Семпронія Атратіна згадок немає.

Родина[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  1. а б в Digital Prosopography of the Roman Republic