Аврелія Реґенсбурзька

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Аврелія Реґенсбурзька
Померла 15 жовтня 1027(1027-10-15)[1]
Поховання St. Emmeram's Basilicad
У лику святий
Медіафайли на Вікісховищі

Аврелія Реґенсбурзька (нім. Aurelia von Regensburg; ? — 15 жовтня 1027) — свята римо-католицької церкви, понад 50 років була затворницею у бенедиктинському монастирі св. Еммерама поблизу Реґенсбурга.

Життєпис[ред. | ред. код]

За легендою, вона була дочкою французького короля Гуго Капета. Маскуючись паломницею, вона втекла з дому, щоб уникнути шлюбу, організованого батьками проти її волі.[2] Дотримуючись поради святого Вольфґанґа, єпископа Реґенсбурзького, який побачив її переховування, вона вибрала монаше життя і вступила до монастиря св. Еммерама поблизу Реґенсбурга, де пробула близько п'ятдесяти двох років.[3]

За переданням, Аврелії вдалося уникнути язичників під час гонінь на християн і втекти з Фусаха в Ліндау «до замку». Пізніше на тому місці була побудована каплиця Аврелії.[4]

Новини про святість Аврелії, засвідчені кількома чудесами, були широко поширені після її смерті в 1027 році. Мощі святої були вшановані і перенесені в каплицю, яка стала популярним місцем паломництва. Вважається, що її кістки знаходяться у високій могилі, яка була побудована в 1330 році в монастирській церкві святого Еммерама. Раніше там була виявлена римська надгробна плита з її іменем.

Ім'я Аврелія походить від латинського слова aureus, що означає «золота».

Література[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. https://www.heiligenlexikon.de/BiographienA/Aurelia_von_Regensburg.html
  2. Van den Akker SJ, A., "Aurelia of Regensburg", Heiligien.net. Архів оригіналу за 8 квітня 2015. Процитовано 20 травня 2022.
  3. Book of Saints – Aurelia. CatholicSaints.Info (амер.). 5 серпня 2012. Архів оригіналу за 29 березня 2020. Процитовано 29 березня 2020.
  4. Lindauer Persönlichkeiten. 1981.

Джерела[ред. | ред. код]