Аврора (авіакомпанія)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Аврора
ІАТА
HZ
ІКАО
SHU
Позивний
SATAIR
Тип авіакомпанія
Дата заснування 2013
Хаби Міжнародний аеропорт «Хабаровськ-Новий»
Материнська компанія Аерофлот
Штаб-квартира Южно-Сахалінськ
Сайт flyaurora.ru/en

«Аврора» — російська регіональна авіакомпанія, що базується в Южно-Сахалінську, Владивостоці та Хабаровську. Повне найменування — відкрите Акціонерне товариство «Авіакомпанія «Аврора»[1]. Створена 6 листопада 2013 року на базі двох авіакомпаній «Сахалінські авіатраси» і «Владивосток Авіа». Одна з дочірніх компаній Групи «Аерофлот»[2]. Авіакомпанія пов'язує регулярними рейсами між собою міста Далекого Сходу і Сибіру, виконує місцеві перевезення в межах далекосхідних регіонів і здійснює свою діяльність за міжнародними напрямами в Китай, Корею і Японію.

Історія[ред. | ред. код]

Авіакомпанія «Сахалінські авіатраси»:

Авіакомпанія «Сахалінські Авіатраси» здійснювала польоти на внутрішніх і міжнародних повітряних лініях з 1992 року. Перший міжнародний рейс був виконаний у місто Сеул.

У 1994 році було освоєно повітряне судно іноземного виробництва Boeing 737-200. Відкрився рейс до японського міста Хакодате.

У 1997 році розширена географія польотів в Східну і Західну Сибір — міста Іркутськ і Новосибірськ.

У 2002 році авіакомпанія виграла тендер на авіаційне обслуговування компанії «Ексон Нафтогаз Лімітед», оператора проекту «Сахалін-1». У 2003 році до контракту приєднався консорціум «Сахалінська Енергія».

У 2007 році авіакомпанія припинила експлуатацію літаків Bombardier DHC 8-100, перейшовши на DHC 8-200. В рамках даного контракту Авіакомпанія виконувала польоти на чартерній основі в межах Сахалінської області і материковій частині Далекого Сходу, а також в Японії.

Восени 2006 року відкриті регулярні пасажирські рейси в Харбін. У 2007 році стартували рейси в Пекін і Далянь.

У квітні 2009 року почалася експлуатація 50-ти місцевого DHC 8-300, у листопаді був освоєний Boeing 737-500.

У 2010 році було прийнято рішення про організації базування авіакомпанії «Сахалінські Авіатраси» в Хабаровську. Дана міра розширила географію польотів, літаки «САТ» почали літати в Саппоро, Магадан і Петропавловськ-Камчатський, також в цьому році компанія перейшла на систему електронного митного декларування.

У 2011 році були відновлені міжнародні рейси в Пекін (Китай).

21 серпня 2011 року побачив світ перший пілотний випуск фірмового бортового журналу.

14 травня 2012 року авіакомпанія «Сахалінські Авіатраси» стала лауреатом національної авіаційної премії «Крила Росії». У квітні 2013 року авіакомпанія знову була удостоєна цієї премії.

Авіакомпанія «Владивосток Авіа»:

У 1994 році утворено ВАТ Авіакомпанія «Владивосток Авіа».

12 серпня 1995 року у власність авіакомпанії був придбаний перший середньомагістральний пасажирський літак Ту-154М.

У 2008 році ВАТ Авіакомпанія «Владивосток Авіа» взяло на себе зобов'язання з перевезення пасажирів збанкрутілої авіакомпанії «Дальавіа».

У 2009 році «Владивосток Авіа» почала експлуатувати свій перший широкофюзеляжний літак Airbus 330-300. У жовтні того ж року вступив другий літак, а в травні 2010 - третій.

У 2012 році була проведена реорганізація парку повітряних суден авіакомпанії «Владивосток Авіа»: далекомагістральні авіалайнери Airbus 330-300 були виведені з експлуатації.

Авіакомпанія «Аврора»:

Д. Медведєв на презентації авіакомпанії «Аврора» в Москві (6 листопада 2013 р.)

6 листопада 2013 року презентована нова авіакомпанія «Аврора», створена на базі двох далекосхідних перевізників — ВАТ Авіакомпанія «Сахалінські авіатраси» і ВАТ Авіакомпанія «Владивосток Авіа».

8 листопада 2013 року вперше літак Airbus 319-100 з бортовим номером: VP-BWK авіакомпанії «Аврора» здійснив посадку в своєму базовому аеропорту — Міжнародному Аеропорту Владивостока.

14 листопада 2013 року Авіакомпанія «Аврора» успішно виконала свій перший комерційний рейс на літаку Airbus 319-100 за маршрутом Владивосток — Хабаровськ — Магадан[3][4][5]. З 3 лютого 2014 року Авіакомпанія виконує цей рейс щодня[6].

21 листопада 2013 року парк повітряних суден Авіакомпанії «Аврора» поповнився другим бортом Airbus 319-100 з реєстраційним номером: VP-BUK. Літак прибув з чеського міста Острави після фарбування.

28 листопада 2013 року нова авіакомпанія завершила процес реєстрації в реєстрі операторів IOSA, отриманий сертифікат безпеки є обов'язковою умовою для членства в IATA.

9 грудня 2013 року в аеропорт «Южно-Сахалінськ» прибув взятий в оренду авіалайнер Boeing 737-500. У новому літаку - 10 місць бізнес-класу, 101 місце - в економічному. Літак повністю сертифікований для польотів в Росії і за кордоном, оснащений сучасним навігаційним обладнанням і знаходиться у відмінному технічному стані. Нове повітряне судно Авіакомпанія «Аврора» буде експлуатувати на міжнародних і міжрегіональних повітряних лініях.

19 січня 2014 року четвертий літак Airbus 319-100, зареєстрований під кодом: VP-BUO, приземлився в Южно-Сахалінську.

27 січня 2014 року авіакомпанія відкрила і почала виконувати новий рейс з Хабаровська в Сеул (Корея).

31 березня 2014 року авіакомпанія розмістила інформацію про те, що починаючи з квітня поточного року на всіх рейсах авіакомпанії діє програма "Аерофлот-Бонус" (дана накопичувальна система балів передбачена для заохочення часто літаючих пасажирів).

7 квітня 2014 року авіакомпанія «Аврора» стала лауреатом премії "Крила Росії - 2013" у номінації «Авіакомпанія року — пасажирський перевізник на внутрішніх повітряних лініях у групі III - IV (обсяг пасажирських перевезень на ВВЛ від 0,05 до 1 млрд пкм). Крім того, «Аврора» стала дипломантом у номінації «Авіакомпанія року — пасажирський перевізник на регіональних маршрутах у групі II (перевезено пасажирів на регіональних повітряних судах від 30 до 150 тис. чол.).

30 квітня 2014 року п'ятий борт Airbus 319-100, зареєстрований під кодом: VP-BWL, приземлився в Южно-Сахалінську. З 1 травня новий лайнер приступив до виконання польотів в рамках маршрутній мережі авіакомпанії «Аврора».

5 травня 2014 року авіакомпанія почала виконувати свій новий рейс в Токіо (Японія).

5 червня 2014 року авіакомпанія відкрила новий рейс з Владивостока в Гонконг (Китай).

10 червня 2014 року третій авіалайнер Boeing 737-500 надійшов у розпорядження авіакомпанії.

17 червня 2014 року відбувся перший рейс авіакомпанії за маршрутом Владивосток — Далянь (Китай).

18 червня 2014 року відбулася планова робоча зустріч генерального директора ПАТ «Аерофлот — російські авіалінії» Віталія Савельєва з губернатором Сахалінської області Олександром Хорошавіним, на якій керівник найбільшого російського авіаперевізника і глава області обговорили ряд важливих питань, що стосуються перспектив подальшого розвитку компанії, зокрема поговорили і про необхідність оновлення парку повітряних суден.

6 липня 2014 року відкрився регулярний рейс компанії з Владивостока в Харбін (Китай).

17 вересня 2014 року здійснено перший (технічний) рейс за маршрутом Южно-Сахалінськ — Ітуруп — Южно-Сахалінськ, в зв'язку з введенням в експлуатацію нового, побудованого з нуля аеропорту з однойменною назвою.

25 вересня 2014 року виповнився рівно рік з моменту створення авіакомпанії (установи ВАТ), свою комерційну діяльність компанія почала 6 листопада 2013 року. На честь свого дня народження авіакомпанією був проведений турнір з міні-футболу, а також на урочистій церемонії були відзначені кращі її працівники.

Діяльність[ред. | ред. код]

Далекосхідна авіакомпанія «Аврора» співпрацює з такими зарубіжними авіакомпаніями, як: «Korean Air», «Asiana Airlines», «Japan Airlines» та низкою російських авіакомпаній: «Аерофлот — російські авіалінії», «S7 Airlines», а також іншими - на підставі код-шерінгу та інтерлайн-угод.

2013 рік[ред. | ред. код]

З моменту створення АКЦІОНЕРНОГО товариства "Авіакомпанія "Аврора" активно включилася в роботу по створенню мережі доступних перевезень на Далекому Сході Росії. Компанія успішно виконала програму польотів у сезоні зима 2013 - 2014, збільшивши обсяги перевезень на 15 % порівняно із запланованими. 2013 рік був відзначений відкриттям регулярних рейсів в Іркутськ, Новосибірськ, Красноярськ, Петропавловськ-Камчатський, Благовєщенськ, Магадан, Пусан, Гонконг.

2014 рік[ред. | ред. код]

Авіакомпанією перевезено 1 050 637 пасажирів. При цьому пасажиропотік на рейсах усередині РФ склав більше 75 %. Активно розвивалася маршрутна мережа. За 2014 рік авіакомпанія перевезла обласними рейсами майже 60 тисяч пасажирів.

Власники і керівництво[ред. | ред. код]

Контрольний пакет 51 % акцій авіаперевізника належить ПАТ «Аерофлот — російські авіалінії», 49 % акцій володіє Уряд Сахалінської області. В даний час розглядається питання про придбання часток участі у розвитку компанії керівництвом Приморського краю і Амурської області.

Керівник компанії з 6 листопада 2013 року — Костянтин Сухоребрик (генеральний директор). Перший заступник генерального директора − Андрій Колесник. Директор Хабаровського філії − Сергій Тимошенко, Директор Приморського філії — Дмитро Тищук.

Маршрутна мережа[ред. | ред. код]

Airbus 319-100 авіакомпанії «Аврора» в аеропорту Шереметьєво (р. Москва)

Росія[ред. | ред. код]

Міжрегіональні (міста Далекого Сходу і Сибіру)[ред. | ред. код]

Регіональні (Сахалінська область, Приморський край)[ред. | ред. код]

  • Южно-Курильськ — аеропорт «Мендєлєєве»
  • Курильськ — аеропорт «Буревісник», з 17 вересня 2014 року — аеропорт «Ітуруп»
  • Оха — аеропорт «Оха»
  • Шахтарськ — аеропорт «Шахтарськ»
  • Владивосток – Кавалерів – Пластун (селище)
  • Кавалерово – Терней – Амгу (село) – Єдинка
  • Кавалерово – Терней – Амгу (село) – Самарга (село)

Міжнародні напрямки[ред. | ред. код]

Азія[ред. | ред. код]

Флот[ред. | ред. код]

Парк повітряних суден авіакомпанії «Аврора» складається з 24 літаків іноземного виробництва та станом на січень 2017 року включає в себе:

Тип ПС Кількість

ВС

Бортовий номер Кількість місць Примітка
B W Y Всього
Airbus A319-100 10 VP-BWK

VP-BUK
VP-BUN
VP-BUO
VP-BWL
VQ-BBD
VQ-BWV
VP-BWA
VP-BDM
VP-BDN

8 120 128 На внутрішньоросійському ринку використовуються на далекосхідних маршрутах і сибірському напрямку. Міжнародними рейсами охоплені центральні міста близького азіатського зарубіжжя. Всі літаки раніше експлуатувалися в материнській авіакомпанії «Аерофлот»
Bombardier Q200 (DHC-8-200) 2 RA-67257

RA-67259

37 37 Застосовуються виключно в рамках авіатранспортного забезпечення операторів нафтогазових проектів Сахалін-1 і Сахалін-2
Bombardier Q300 (DHC-8-300) 4 RA-67251

RA-67253
RA-67255
RA-67261

50 50 Експлуатуються на внутрішніх авиатрассах Сахалінської області, а також міжрегіональних маршрутах з сусідніми регіонами.
Bombardier Q400 (DHC-8-400) 5 RA-67252

RA-67254
RA-67256 RA-67260

RA-67262

70 70 Призначені для експлуатації на міжрегіональних напрямках.
DHC 6 Twin Otter 3 RA-67283

RA-67284
RA-67285

19 19 Виконують соціальні рейси на маршрутах Приморського краю

Парк регіональних літаків поступово поповнюється канадськими літаками DHC 8-400 і DHC 6 Twin Otter. До 2018 року планується довести парк повітряних суден до 40 одиниць.

Навесні 2016 року з парку авіакомпанії повністю виведені літаки Boeing 737-200 (RA-73003, RA-73005) і Boeing 737-500 (RA-73002, RA-73006 і RA-73013).

Перспективи розвитку[ред. | ред. код]

За рахунок поповнення та оновлення парку повітряних суден авіакомпанія планує збільшити загальну кількість виконуваних рейсів в період з кінця 2013 по 2018 рік з 172 до 534, кількість наявних напрямків – з 30 до 128. Очікуване число перевезених пасажирів має зрости до 2018 року до 2,4 мільйона чоловік. У планах авіакомпанії почати польоти в Анадир і Якутськ, а також істотно розвинути мережу міжнародних напрямків[8].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Авиакомпания «Аврора» переименована из ОАО в АО. Архів оригіналу за 15 серпня 2015. Процитовано 31 серпня 2017.
  2. Аэрофлот презентовал новую «дочку» — единую дальневосточную авиакомпанию «Аврора». Архів оригіналу за 6 березня 2016. Процитовано 31 серпня 2017.
  3. О развитии региональной авиации. Архів оригіналу за 10 вересня 2017. Процитовано 31 серпня 2017.
  4. Первый самолет авиакомпании «Аврора» вылетел из Владивостока в Магадан. Архів оригіналу за 23 вересня 2017. Процитовано 31 серпня 2017.
  5. Первый рейс авиакомпании «Аврора» отправился из Владивостока в Магадан. Архів оригіналу за 23 вересня 2017. Процитовано 31 серпня 2017.
  6. Первый рейс авиакомпании "Аврора" в Новосибирске / АвиаПорт. Архів оригіналу за 23 вересня 2017. Процитовано 31 серпня 2017.
  7. Самолет маршрутом Владивосток — Дальнереченск начнет полеты с 17 ноября. 14 ноября 2015 г. Архів оригіналу за 11 вересня 2017. Процитовано 31 серпня 2017.
  8. "Аврора" увеличит международные и региональные рейсы из Владивостока. PrimaMedia.ru. 25 березня 2014. Архів оригіналу за 4 березня 2016. Процитовано 28 жовтня 2014.

Посилання[ред. | ред. код]