Австралійський військовий меморіал

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Австралійський воєнний меморіал
англ. Australian War Memorial

Присвячений пам'яті австралійських солдатів, полеглих у всіх війнах
35°16′50″ пд. ш. 149°08′55″ сх. д. / 35.28081500002777204° пд. ш. 149.14870700002776971° сх. д. / -35.28081500002777204; 149.14870700002776971Координати: 35°16′50″ пд. ш. 149°08′55″ сх. д. / 35.28081500002777204° пд. ш. 149.14870700002776971° сх. д. / -35.28081500002777204; 149.14870700002776971
Тип військовий
меморіал
національний
historical cultural heritage sited[1][2]
цвинтар
орган влади Австраліїd і продюсерська компанія[3]
Статус спадщини listed on the Australian National Heritage Listd[1] і культурна спадщина переліку Британської Співдружностіd[2]
Країна  Австралія[1][2]
Розташування Канберра
Campbell[d]
Адреса Anzac Pde, Campbell ACT[1][2]
Стиль ар деко
Архітектор Emil Soderstend
Засновано 1941
Директор Стив Гоуэр
Сайт awm.gov.au
Австралійський військовий меморіал. Карта розташування: Австралія
Австралійський військовий меморіал
Австралійський військовий меморіал (Австралія)
Мапа

CMNS: Австралійський військовий меморіал у Вікісховищі

Австралійський воєнний меморіал (англAustralian War Memorial) — національний меморіал Австралії всім військовослужбовцям та обслуговчому персоналу Сил оборони Австралії, загиблим або брали участь у всіх війнах, які вів Австралійський Союз. Меморіал включає в себе великий національний військовий музей. Австралійський військовий меморіал був відкритий в 1941 році і вважається одним з найбільш значних меморіалів цього типу в світі.

Меморіал знаходиться в столиці Австралії Канберрі, на північній частині церемоніальною осі, яка тягнеться від Будинку Парламенту на Капітолійському Пагорбі на північний схід. Ці два пункту не з'єднані дорогою, але з балкона Будинку Парламенту на Військовий меморіал і з вхідних сходів Меморіалу назад на Будинок Парламенту відкривається чітко видима лінія.

Австралійський військовий меморіал складається з трьох частин: Меморіальної зони, включаючи Зал пам'яті з Могилою невідомого австралійського солдата, Меморіальних галерей (музей) і Дослідницького центру. Меморіал також включає відкритий Сад скульптур. Меморіал відкритий щодня з 10:00 до 17:00, за винятком Різдва.

Багато хто вважає бульвар Анзак частиною Австралійського військового меморіалу через схожість дизайну, проте Анзак міститься окремо владою національної столиці [4] .

Історія[ред. | ред. код]

Єлизавета II, Королева Австралії, оглядає Військовий меморіал в супроводі Чарльза Біна і герцога Единбурзького (ззаду у військовій формі), 16 лютого 1954 року
Вечірня служба в Австралійському військовому меморіалі в День АНЗАК 25 квітня 2005 року, 90-а річниця

Чарльз Бін, офіційний австралійський історик Першої світової війни, вперше задумався про меморіалі австралійським солдатам спостерігаючи битви 1916 року у Франції. Австралійський відділ військових документів був заснований в травні 1917 року з метою забезпечення схоронності документів, пов'язаних з поточною війною. Документи і реліквії виставлялися спочатку в Мельбурні, а пізніше в Канберрі.

Проведений у 1927 рокові конкурс на архітектурний проект Меморіалу не виявив переможця. Однак, двом учасникам було запропоноване представити сумісний проект. Обмежений бюджет і наслідки депресії затримали будівництво.

Будівля Меморіалу було побудовано в 1941 році, після початку Другої світової війни. Воно було офіційно відкрито після церемонії Дня пам'яті 11 листопада 1941 року генерал-губернатором Олександром Хоурі-Ратвеном, який сам був солдатом, а його нагороди включають Хрест Вікторії. Після 1940-х років музейна колекція поповнювалася експонатами, пов'язаними з пам'яттю про участь Австралії в інших, більш пізніх конфліктах.

Директора Меморіалу:

  • Генрі Галлетті (серпень 1919 - травень 1920)
  • майор Джон Трелоар (1920-1952)
  • майор Макграф (1952-1966)
  • Ланкастер (1966-1974)
  • Фланаган (1975-1982)
  • Флеммінг (1982-1987)
  • Пірсон (1987-1990)
  • Келсон (1990-1994)
  • генерал-майор Стів Гоуер (1996 - теперішній час)

Дорога Пам'яті[ред. | ред. код]

Природний парк Пам'яті, розташований позаду Військового меморіалу, є Канберрской вокзалом Дороги Пам'яті - системи парків, природних об'єктів і придорожніх зупинок між Сіднеєм і Канберрою в пам'ять про 24 ветеранів, які отримали Хрест Вікторії в ході Другої світової війни і війни у ​​В'єтнамі [5].

Бульвар АНЗАК[ред. | ред. код]

Бульвар АНЗАК - короткий широкий бульвар, названий на честь солдатів Австралійського і Новозеландського армійського корпусу. Він тягнеться від північного берега озера Берлі Гріффін до підніжжя Меморіалу уздовж видимої лінії, що йде від Будинку Парламенту. Бульвар розділяє райони Кемпбелл і Рід, і по ньому йдуть інтенсивні транспортні потоки між північно-східними районами Канберри (Діксон та інші) і мостом Кінгс Авеню.

Уздовж кожного боку бульвару розташований ряд монументів на згадку про окремі військових кампаніях або армійських підрозділах, наприклад війни у ​​В'єтнамі і австралійських військових медичних сестер. Монументи в основному являють собою скульптури, виконані в різних художніх стилях, від реалізму до модерну.

На початку бульвару, біля озера, встановлено дві скульптури у формі гігантських кошиків, подаровані Меморіалу Новою Зеландією. Ці дві скульптури присвячені Австралії і Нової Зеландії. Їх композиція навіяна прислів'ям маорі Mau tena kiwai o te kete, maku tenei, «Кожен з нас тримає корзину», і символізує тривалу традицію співпраці і загальну близькість двох країн Співдружності.

Символічні асоціації двох націй продовжені в рослинності, що прикрашає бульвар АНЗАК. Посередині бульвару висаджена довга лінія новозеландського чагарнику хебе, а позаду кожного з двох рядів скульптур розташовані вузькі смуги австралійських евкаліптів. Позаду дерев паралельно бульвару йдуть вузькі вулиці, що відокремлюють його від кварталів житлових будинків. Влітку звук цикад, що живуть в евкаліпта, чути за кілька кварталів від бульвару.

Меморіальна зона[ред. | ред. код]

Вхід у Зал пам'яті, вид зсередини
Деталь купола, вид знизу з Залу пам'яті
Двір Австралійського воєнного меморіалу

Власне Меморіал розташований на великій галявині в формі шматка пирога в північному кінці бульвару АНЗАК. Меморіальна зона розташована у відкритому центрі будівлі Меморіалу (включаючи галереї по обидва боки і Зал пам'яті під центральним куполом будівлі) і в Саду скульптур в західній частині галявини.

Центром меморіальної зони є Зал пам'яті, невелика восьмикутна в плані висока капела, що завершується куполом. Стіни від підлоги до купола викладені мозаїкою. У капелі знаходиться могила Невідомого австралійського солдата [6].

Три вікна, східне, західне і південне, прикрашені вітражами, на яких зображені австралійські солдати, чоловіки і жінки. На чотирьох стінах, північно-східній, північно-західній, південно-східній і південно-західній, розташовані мозаїки із зображеннями моряка, жінки-солдата, чоловіки-солдата і льотчика відповідно.

Мозаїки і вітражі виконані австралійським художником Напіер Уоллером, які втратили праву руку в Баллкорте під час Першої світової війни і навчилися писати і працювати лівою рукою. Робота була завершена в 1958 році.

Перед залом пам'яті розташований вузький двір з меморіальним басейном, в центрі якого знаходиться вічний вогонь. Навколо басейну прокладені доріжки і посаджені чагарники, включаючи розмарин, символ пам'яті. Над двором по обидва боки розташований Зал слави - ніші з бронзовими табличками з іменами 102 000 австралійських військовослужбовців, загиблих у військових конфліктах починаючи з Британської суданської експедиції, Другий англо-бурської війни і Боксерської повстання. Стіна західної галереї повністю присвячена загиблим у Першій світовій війні. У східній галереї увічнені імена загиблих у Другій світовій війні і більш пізніх конфліктах.

На табличках вказані тільки імена, без звань чи нагород, оскільки «люди рівні в смерті». Надходять родичі і друзі прикріплюють в щілинах між табличками, поруч з іменами своїх улюблених, квітки маку. До сих пір багато квітів з'являється поруч з іменами загиблих у Першій світовій війні, а іноді і поряд з іменами загиблих у війнах XIX століття.

Невелика виставка в музеї пояснює, що знаменитий Гаррі Морант, учасник Англо-бурської війни, не потрапив в Зал слави, оскільки в дійсності не належав до австралійським збройним силам.

Щодня при закритті Меморіалу проходить церемонія, в ході якої відвідувачі, зібравшись біля входу, можуть почути коротке пояснення екскурсовода і прослухати мелодію «Last Post». За значним датам з галереї, виконуючи «Last Post», спускається волинщик або сурмач.

Меморіальна зона - основне місце в Канберрі, де проводяться церемонії в День АНЗАК і в День пам'яті. На цих церемоніях, як правило, присутні представники Федерального парламенту і іноземних посольств, а також делегації з країн Співдружності. Найбільш представницькою зазвичай буває делегація Нової Зеландії.

Будівля меморіалу[ред. | ред. код]

Уілл Лонгстафф. Ворота Менин опівночі, 1927

Меморіал являє собою двоповерхову будівлю, що має в плані форму хреста. Будинок побудований у візантійському стилі з використанням декоративних елементів в стилі ар-деко. У 2001 році до північній частині будівлі була додана нова прибудова - Зал АНЗАК. З метою зберігання виду на будівлю з боку бульвару АНЗАК Зал АНЗАК був заглиблений в землю і закритий стіною.

Верхній поверх в основний присвячений Першої світової (західне крило) і Другої світової (східне крило) війнам. У зоні Першої світової війни зберігається значний обсяг матеріалів, пов'язаних з Дарданелльской операцією. Між двома крилами знаходиться Зал авіації, де виставлено кілька літаків, в основному періоду Другої світової війни.

Список загиблих під час Другої світової війни військовослужбовців в Австралійському військовому меморіалі

Також між крилами розташований Зал доблесті, де виставлено 61 Хрест Вікторії з 96 подарованих австралійським солдатам, найбільше в світі зібрання Хрестів Вікторії [7]. Кожному нагородженому Хрестом присвячена індивідуальна експозиція з фотографією, цитатою з нагородних документів і іншими вручений йому орденами і медалями. Родичі нагороджених часто дарують Меморіалу або здають йому на зберігання Хрести з метою забезпечення їх охорони, а також забезпечення громадського визнання їх володарів.

24 липня 2006 роки бізнесмен Керрі Стокс придбав на аукціоні 60-й знак Хреста за рекордну ціну в один мільйон австралійських доларів і передав його для експонування в Залі доблесті. Цим Хрестом був нагороджений капітан Альфред Шаута за рукопашний бій в траншеях Лоун Пайн в турецькому Галліполі. Після цього Меморіал став володарем всіх дев'яти Хрестів Вікторії, якими були нагороджені австралійські військовослужбовці в Дарданелльской операції [8].

На нижньому поверсі розташовані театр, дослідницька зона, експозиції, присвячені колоніальним конфліктів і воєн після Другої світової війни, а також зона для тимчасових виставок.

Зал АНЗАК - велика прибудова до верхнього поверху меморіалу, що використовується для показу важкого озброєння. Чудові експонати в західній стороні включають бомбардувальник Avro Lancaster, відомий як G for George, японську підводний човен типу А, потоплених в ході нападу на Сідней-Харбор, рідкісні німецькі літаки Me-262 і Me-163, а також відновлений японський винищувач A6M Zero, який брав участь в боях над Новою Гвінеєю. У східній частині виставлені літаки Першої світової війни, серед яких виділяються Royal Aircraft Factory SE5a, Pzalz D.XII і Albatros D.Va.

Будівля Меморіалу велике, з великою колекцією експонатів. Тільки побіжне ознайомлення з експозицією може зайняти цілий день.

На території Меморіалу є сувенірний магазин і два кафе. Одне, розташоване поруч з Залом АНЗАК, називається Лендінг Плейс. Друге, розташоване на невеликій відстані від основної будівлі, називається Аутпост.

Сад скульптур[ред. | ред. код]

Кенгуру перед корабельної гарматної вежею на тлі купола Залу пам'яті

В саду скульптур на західному газоні Меморіалу знаходиться ряд монументів. Уздовж проходить через сад пішохідної доріжки встановлені бронзові таблички в пам'ять про різні служби, окремих частинах і історичних подіях. Серед скульптур виділяється гігантська фігура австралійського солдата періоду Другої світової війни, яка спочатку перебувала в Залі пам'яті, до того, як туди була поміщена Могила Невідомого Солдата. Також тут знаходяться гарматна башта з есмінця HMAS Brisbane, знаряддя з важкого крейсера HMAS Australia і стовбур Амьєнській гармати - важкої залізничної гармати, захопленої у німців в Першу світову війну [9].

Ця територія використовується для тематичних виставок під час щорічних відкритих днів Меморіалу. Поруч проводяться літні концерти.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г http://data.gov.au/dataset/2016-soe-her-aus-national-heritage — 2017.
  2. а б в г http://data.gov.au/dataset/commonwealth-heritage-list — 2017.
  3. https://www.acmi.net.au/creators/12749
  4. National Capital Authority. Архів оригіналу за 19 липня 2008. Процитовано 30 серпня 2011.
  5. Remembrance Driveway. New South Wales Government. Roads and Traffic Authority. Архів оригіналу за 29 серпня 2013. Процитовано 8 грудня 2019.
  6. Commemoration. Australian War Memorial. Архів оригіналу за 19 грудня 2013. Процитовано 8 грудня 2019.
  7. Victoria Cross. Архів оригіналу за 10 липня 2014. Процитовано 8 грудня 2019.
  8. Крестом Виктории в ходе Дарданелльской операции были награждены следующие девять австралийцев: Александр Бёртон, Уильям Данстан, Джон Гамильтон, Альберт Джака, Леонард Кейсор, Альфред Шаут, Уильям Симонс, Хьюго Тросселл и Фредерик Табб.
  9. The Amiens Railway Gun Story, Buckland, J. L. Australian Railway Historical Society Bulletin, July, 1978 pp137-142