Австро-Угорський банк

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Австро-Угорський банк
Штаб-квартира Відень
Дата заснування 1878 рік
Країна  Австро-Угорщина
Валюта Гульден, Австро-угорська крона
CMNS: Австро-Угорський банк у Вікісховищі

Австро-Угорський банк (нім. Österreichisch-Ungarischen Bank, угор. Osztrák–Magyar Bank) — центральний банк Австро-Угорської імперії, а також центральний банк держав, що входили раніше до складу Австро-Угорщині, до створення національних кредитно-грошових систем.

Історія[ред. | ред. код]

Австро-Угорський банк створений 30 вересня 1878 року.

Після розпаду Австро-Угорщини банк, який перебував у спільному управлінні Австрії й Угорщини, продовжував емісію австро-угорської крони, загальної валюти Австрії, Угорщини, Чехословаччини, а також територій Австро-Угорщини, що увійшли до складу інших країн.

Найважливішою проблемою, яку повинні були вирішити нові держави, була стабілізація курсу валюти і запобігання її подальшому знеціненню. Ініціативу виправити положення узяла на себе Чехословаччина. В першу чергу її уряд зажадав від Австро-Угорського банку припинити виплати по військових облігаціях і кредитування урядів Австрії і Угорщини. Пізніше були проведені переговори між Австро-Угорським банком і новоутвореними державами, на яких було прийнято рішення дозволити всім новим державам самим призначати емісарів для контролю за емісією. Банк зобов'язався не надавати позики без відома всіх емісарів.

Банк скоро порушив домовленості з урядами нових держав, відновивши виплати по облігаціях і прокредитував уряд Австрії. Втративши довіру до банку, нові держави стали самі забезпечувати свою економіку. У січні 1919 року звернення австро-угорської крони припинене в Хорватії, в березні того ж року — в Чехословаччині. Услід за цим всі відділення Австро-Угорського банку в країні попали під прямий контроль уряду.

Введення власної валюти в Чехії і Королівстві сербів, хорватів і словенців загрожувало Австрії, оскільки всі непроштамповані крони попали в цю країну, що могло привести до посилення інфляції. Це змусило уряд Австрії провести проштамповку грошей в своїй країні. Угорщина проштампувала свою валюту лише після закінчення війни з Румунією і Чехословаччиною, а Польща це зробила вже в 1920 році.

31 липня 1924 року Австро-Угорський банк офіційно припинив своє існування.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Травин Д., Маргания О. "Европейская модернизация" Глава 4. "АВСТРО-ВЕНГРИЯ: РАЗВОД ПО ГАБСБУРГСКОМУ СЧЕТУ" (рос.) . gumer.info. Архів оригіналу за 8 червня 2012.