Австрійський поштово-телеграфний музей

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Австрійський поштово-телеграфний музей
нім. Österreichisches Post- und Telegraphenmuseum
Емблема музею на обкладинці видання
до його 70-го ювілею[1]
Mariahilfer Straße 212, Vienna, Austria
Тип музей
Країна  Австрія
Засновано 1891
Сайт Технічного музею
Австрійський поштово-телеграфний музей. Карта розташування: Австрія
Австрійський поштово-телеграфний музей
Австрійський поштово-телеграфний музей (Австрія)
Мапа

Австрійський поштово-телеграфний музей (нім. Österreichisches Post- und Telegraphenmuseum) проіснував з 1891[2][3] до 1980 року і увійшов до складу експозицій Технічного музею у Відні. Музей був присвячений історії поштового зв'язку, розвитку австрійської пошти і філателії.

Експозиція[ред. | ред. код]

Експозиція музею дозволяла відстежити багатовікову історію пошти на території сучасної Австрії. Так, в музеї можна було ознайомитися з мережею доріг і поштових станцій, побудованих древніми римлянами, яка була з'ясована на основі наукових досліджень. Тут можна було побачити і старовинні мильні стовпи, що збереглися на австрійських дорогах як свідки організації поштової служби в Римській імперії[3].

У музеї було відтворено макет з мініатюрними возами та фігурами кур'єрів, які ілюструють історію виникнення поштової служби в Штирії[3].

Серед численних експонатів, одним з найбільш примітних був сувій кінця XV століття, який потрапив у музей з бенедиктинського монастиря у Адмонті. Сувій розповідає про невідомого середньовічного кур'єра, який здійснив довгий шлях, щоб доставити послання[3].

Музей вміщував велике зібрання важливих поштових документів Європи — дороговказних книг за період з 1495 по 1916 рік. Одна з них належала до 1506 року і містила позначки про рух через всю Німеччину в Інсбрук та в Зігхартскірхен. Записи в книзі проводилися при передачі пошти і свідчать про те, що доставка здійснювалася досить швидко — близько 750 миль за 8 днів і 21 годину. Про поштовий зв'язок тих часів оповідали також старовинні книги про кур'єрів з гравюрами по дереву[3].

Експонати ще одного розділу були присвячені діяльності поштмейстерів протягом сотень років. Наявна колекція королівських грамот показувала, що звання поштмейстера передавалося у спадок[3].

Відома "Тріскачна пошта" Відня була представлена в експозиції різними предметами. За часів існування цієї пошти посильні збирали і доставляли кореспонденцію, пересуваючись по вулицях міста з тріскачками в руках[3].

Телеграф Морзе в экспозиції Технічного музею. Виготовлення фірми Czeija[de], Nissl[de] u. Co. (Відень, 1896)
Те ж саме. Деталь

У музеї можна було побачити сідла, упряж, сумку австрійського поштового кур'єра в Константинополі, поштові диліжанси і сани — всі ці експонати займали цілий зал. На фотографіях були представлені більш сучасний поштовий автобус, гусеничні сани, що доставляють пошту в гірські райони Австрії[3].

Розділи музею розповідали також про військову, пневматичну, корабельну, залізничну пошту. Тут демонструвалися коробки для посилок початку XIX століття, старовинні машини для виготовлення печаток і марок, наприклад, франкувальна машина 1910 року, стародавні ваги, поштові автомати для продажу марок і листівок. Музей знайомив відвідувачів з усіма видами поштового паперу та конвертів, починаючи з XIV століття, з поштовими листівками, які вперше з'явилися саме в Австрії 1 жовтня 1869 року. Першою в світі була і австрійська авіапошта, яка почала функціонувати 31 березня 1918 року — на шість тижнів раніше відкриття поштового авіамаршруту між Вашингтоном і Лонг-Айлендом[3].

У залах віденського музею були встановлені стенди з поштовими марками Австрії, починаючи з 1850 року. У спеціальному музейному розділі був показаний весь процес створення марок — від роботи художника до друку. У музеї експонувалися найстаріші австрійські поштові штемпелі і надпечатки, а також були бібліотека і архів[3].

Фасад будівлі Технічного музею у Відні.

Місцезнаходження[ред. | ред. код]

Поштово-телеграфний музей знаходився по адресою: Mariahilfer Straße 212, Vienna, Austria[2][4], де тепер розташовується Технічний музей Відня.

Історія[ред. | ред. код]

Музей відкрився у 1891 році на основі експозиції ювілейної торгової виставки 1888 року у Відні. На ній, як і на Всесвітній виставці в Пратері в 1873 році, австрійській пошті було приділено велику увагу. Своє сучасне розташування в будівлі Політехнічного (нині Технічного) музею поштовий музей отримав в 1923 році[2][3].

Закриття і сучасність[ред. | ред. код]

У 1980 році поштово-телеграфний музей закрився і після злиття з Австрійським залізничним музеєм, а пізніше і з деяким іншими музейними установами Відня, був перепідпорядкований Технічному музею. В даний час є відділом Технічного музею[2][5]. Частина експонатів і матеріалів колишнього поштово-телеграфного музею розподілені між зборами за інформацією та зв'язком[6], архівом[7] і бібліотекою Технічного музею[8].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Post- und Telegraphenmuseum Wien, 1959.
  2. а б в г Post- und Telegraphenmuseum. Wien Geschichte Wiki (нім.). Vienna, Austria: wien.at; Magistrat der Stadt Wien. Архів оригіналу за 8 листопада 2015. Процитовано 8 листопада 2015.
  3. а б в г д е ж и к л м В почтовом музее Австрии [Архівовано 2015-12-22 у Wayback Machine.] // Филателия СССР. — 1975. — № 12. — С. 46—47. — (Рубрика: Глобус: проблемы, информация). [По материалам публикации в «Philatelic Magazine», London, August 1975.]п Архивированная копия. Архів оригіналу за 10 листопада 2015. Процитовано 10 листопада 2015.
  4. Philatelic Museums of the World (англ.). AskPhil; Collectors Club of Chicago[en]. Архів оригіналу за 17 червня 2013. Процитовано 6 травня 2010.
  5. Provenance research. Collections and Research: Research (англ.). Vienna, Austria: Technisches Museum Wien. Архів оригіналу за 8 листопада 2015. Процитовано 8 листопада 2015.
  6. Collection area: Information & Communication. Collections and Research (англ.). Vienna, Austria: Technisches Museum Wien. Архів оригіналу за 8 листопада 2015. Процитовано 8 листопада 2015.
  7. Archive. Collections and Research (англ.). Vienna, Austria: Technisches Museum Wien. Архів оригіналу за 8 листопада 2015. Процитовано 8 листопада 2015.
  8. Communicating everywhere at all times. Collections and Research: Library (англ.). Vienna, Austria: Technisches Museum Wien. Архів оригіналу за 8 листопада 2015. Процитовано 8 листопада 2015.

Посилання[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Post- und Telegraphenmuseum Wien. Jubiläumsführer 1889—1959. — Wien : Österreichische Verkehrswerbung, 1959. — 38 S. und 16 S. mit Abb. (нім.) п