Автобан A13 (Швейцарія)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Автобан A13

A13 між Саргансом і Куром (серпень 2004)
Загальні дані
Країна  Швейцарія
Мережа Автобани Швейцарії
Номер A13
Довжина 195 км
початок Санкт-Маргретен
кінець Аскона
Дорожнє покриття асфальтобетон
OpenStreetMap r275508  ·R
Мапа

CMNS: Автобан A13 у Вікісховищі

Автобан A13 — це автомагістраль, іноді Автоштрассе (швидкісна дорога), яка пролягає від Санкт-Маргретена на північному сході Швейцарії до Аскони на півдні Швейцарії, перетинаючи головний ланцюг Альп у районі Граубюнден. Це південна половина європейського маршруту E43.

Будівництво[ред. | ред. код]

A13 розпочався як дорога, яка в основному була швидкісною, від туманного початку в Санкт-Маргретені до Гааги, навпроти Ліхтенштейну. Автострада починалася в Гаазі і проходила через Райхенау. Потім це знову була швидкісна дорога до Мезокко. Останні кілометри, що з’єднували його від Ровередо до автостради А2, були швидкісною дорогою. Сьогодні ділянку від Санкт-Маргретена до Гааги капітально переобладнали на автостраду. Через складний рельєф перетворення ділянки Граубюнден на повну автомагістраль буде складним. Маршрут є складним на південь від Кура, столиці Граубюнденів. Цілорічне відкриття траси стало можливим лише в 1967 році, коли був побудований тунель Сан-Бернардіно, включаючи під'їзні гілки A13. Тому інколи це виглядає скоріше як розширена гірська дорога, ніж як автострада чи швидкісна дорога. Для всіх пандусів у напрямку до кульмінації в тунелі Сан-Бернардіно, між Тузіс і Соацца, немає центральної конструкції, яка б розділяла два напрямки проїжджої частини; кожна смуга приблизно на 50 відсотків більша, ніж на головній магістралі, і обгін (з використанням частини проїжджої частини, зарезервованої для іншого напрямку) дозволений там, де це зазначено. Швидкісна дорога пролягає через Альпи через тунель Сан-Бернардіно, що становить 6,6 км у довжину. Він також проходить повз ущелину Віа-Мала, де нічні шоу[1] розповідають історію 2000 років будівництва дороги через цю перешкоду (лише влітку).

Загальна інформація[ред. | ред. код]

A13 продовжує A1 на березі Боденського озера, з'єднується з автострадою A3 на розв'язці Сарганс на її північній гілці, а також з автострадою A2 у Беллінцоні, на південь від Альп. Він також з’єднується з головними дорогами, що прямують до Флімса - Дізентіса вздовж Альп або Клостерса, Санкт-Моріца через перевал Джульєр та Італії (через перевал Сплюген).

A13 як автоштрассе, повз Сплуген.

Основний маршрут: Санкт-Маргретен - Букс СГ - Сарганс - Ландкварт - Кур - Тузіс - Сплюген - Тунель Кассанавальд - Гінтеррайн - Автодорожній тунель Сан-Бернардіно - Піан-Сан-Джакомо - Ровередо - Беллінцона - Локарно - Аскона

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Nature Sightseeing Switzerland, Graubünden, the Viamala gorge. Архів оригіналу за 6 липня 2011. Процитовано 28 лютого 2011.

Джерела[ред. | ред. код]

  • "Die Schweitzer Autobahnen", Autobahnen.ch, 2009, web: Autobahnen.ch (with sub-webpage for A13).
  • More sources in "Motorways of Switzerland".

Посилання[ред. | ред. код]