Автозаправна станція

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
АЗС Shell у Малайзії

Автозаправна станція (АЗС) — різновид об'єкта напівстаціонарної роздрібної торгівлі з продажу пального для автотранспортних засобів з використанням спеціального обладнання, а також супутніх товарів[1].

Опис[ред. | ред. код]

Сучасна колонка автозаправної станції.

На АЗС автомобілі, мотоцикли та інші самохідні машини заправляють пальним, маслом. На деяких автозаправних станціях проводять технічне обслуговування автомобілів. До складу автозаправних станцій входять: службове приміщення; заправні ділянки (острівці) з масло- і пальнороздавальними колонками, водо- і повітрозаправними пристроями; автомийка, детейлінг, ділянки з підземними резервуарами для зберігання масла і палива; компресорне та протипожежне устаткування тощо. Автозаправні станції розміщують переважно в містах та на автомобільних шляхах з інтенсивним рухом транспорту. Сьогодні проекти АЗС реалізуються в трьох основних форматах — станції повного циклу обслуговування (fullservice), експрес-обслуговування (minimumservice) або самообслуговування (self-service)[2].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Інструкція щодо заповнення форм державних статистичних спостережень стосовно торгової мережі та мережі ресторанного господарства затверджена Наказом Держкомстату України від 24.10.2005 № 327. Архів оригіналу за 9 лютого 2019. Процитовано 8 лютого 2019. 
  2. Формати станцій АЗС. Архів оригіналу за 27 липня 2019. 

Література[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]