Автомагістраль А2 (Хорватія)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Автомагістраль А2

Автомагістраль A2 біля Джурманця.
Загальні дані
Країна  Хорватія
Мережа motorways in Croatiad
Довжина 60.0 км
Напрямок північ-південь
початок Загреб
кінець кордон зі Словенією
Дорожнє покриття асфальтобетон
Міста Загреб, Крапина
OpenStreetMap r144813  ·R

CMNS: Автомагістраль А2 у Вікісховищі

Автомагістраль A2 (хорв. Autocesta A2) — автомагістраль у регіоні Хорватське Загір'я на півночі Хорватії, що з'єднує Загреб із прикордонним переходом Мацель і Словенією[1]. Автомагістраль A2 є частиною європейського маршруту E59 і пан'європейського коридору Xa. Протяжність автомагістралі 59,2 км між словенським кордоном і розв'язкою Янкомір в межах об'їзної дороги Загреба, забезпечуючи автомобільне сполучення з низкою міст і містечок, крім Загреба, включаючи Крапіну, Забок і Запрешич. Усі ділянки автомагістралі, крім найпівнічнішої між прикордонним переходом Мацель і Тракошчаном і найпівденнішої біля Загреба, є платними за закритою системою збору.

Будівництво автомагістралі почалося в 1990 році, але десятирічна перерва між серединою 1990-х і 2004 роками, спричинена проблемами з фінансуванням і створенням окремої компанії для розвитку та експлуатації автомагістралі, призвела до того, що її не було завершено до 2007 року. Станом на липень 2011 року завершено весь маршрут автомагістралі, що складається з дороги з двома проїжджими частинами та чотирьох смуг руху, за винятком відносно короткого відрізка, який все ще є дорогою з однією проїжджою частиною. На даний момент автомагістраль експлуатується компанією "Autocesta Zagreb – Macelj".

Автомагістраль забезпечує значний обсяг руху протягом року; однак влітку його максимальний обсяг майже вдвічі перевищує середній, оскільки трафік посилюється через туристів, які подорожують на курорти Адріатичного моря і назад. Крім того, найпівденніші ділянки автомагістралі обслуговують значний приміський рух Загреба.

Опис маршруту[ред. | ред. код]

A view of the motorway from a flyover, a variable traffic sign gantry is visible
A2 біля платного пункту магістралі Запрешич

Автомагістраль A2 є важливою автомагістраллю з півночі на південь у Хорватії, що з’єднує столицю країни Загреб із Грацом, Австрія, через Марібор, Словенія, а також Відень та інші пункти призначення вздовж маршруту Пірн. Автомагістраль пролягає через регіон Хорватське Загор'я. Частина дорожньої мережі Хорватії, автострада також є частиною європейського маршруту E59 Загреб–Грац–Відень–Прага[2]. Автомагістраль має велике значення для Хорватії з точки зору економічного розвитку, особливо для туризму та як транзитний транспортний шлях. Дорога забезпечує значний транзитний і туристичний трафік, оскільки вона з’єднується з сегментом об’їзної дороги Загреба автомагістралі A3, яка слугує вузлом розподілу трафіку на південь до A3 на схід або A1 на південь і навпаки. Станом на Червень 1997 року Пан'європейська транспортна конференція в Гельсінкі, автомагістраль є частиною Пан'європейського коридору Xa[3].

Оплата[ред. | ред. код]

Road tunnel portal with variable traffic signs placed above the tunnel entrance
Брезовицький тунель

A2 — це платна автомагістраль, заснована на класифікації транспортних засобів у Хорватії, з використанням закритої системи оплати. Станом на липень 2011 року плата за проїзд по маршруту A2 між пунктами збору магістралі Запрешич і Тракошчан варіюється залежно від довжини маршруту та коливається від 1,00 куни (0,13 євро) до 42,00 куни (5,48 євро) для легкових автомобілів і 47,00 кун. (6,13 євро) до 187,00 кун (24,40 євро) для напівпричепів. Мито сплачується в хорватських кунах або євро, а також за допомогою основних кредитних і дебетових карток. Також використовується система передплаченого збору. A2 — єдина автомагістраль у Хорватії, яка не передбачає використання ENCелектронної системи збору плати (ETC), спільної для більшості автомагістралей у Хорватії, яка надає водіям знижені ставки плати за проїзд на виділених смугах на платних майданчиках[4]. На додаток до класифікації транспортних засобів у Хорватії, оператор автомагістралі підтримує додаткову категорію транспортних засобів для мотоциклів, за які стягується плата від 7,00 кун (0,91 євро) до 25,00 кун (3,26 євро). Найпівденніша ділянка автостради Янкомир–Запрешич не є платною, оскільки є частиною об’їзної дороги Загреба[5].

Примітні споруди[ред. | ред. код]

Найпівденніша ділянка автомагістралі, між розв’язками Янкомир і Запрешич, утворює частину об’їзної дороги Загреба та включає низку віадуків, що перетинають дороги та залізниці, включаючи 373 метри віадука через залізницю Загреб–Любляна. Крім того, секція включає міст через річку Сава, протяжністю 1072 м. Усі споруди по ділянці виконуються як здвоєні з чотирма смугами руху[6].

Тунель Sveta Tri Kralja на автомагістралі A2

Див. також[ред. | ред. код]

Пимітки[ред. | ред. код]

  1. General conditions for using A2 motorway section Zagreb – Macelj (PDF). Autocesta Zagreb – Macelj. 2011. Процитовано 8 квітня 2012.
  2. European Agreement on main international traffic arteries (AGR) (with annexes and list of roads). Concluded at Geneva on 15 November 1975 (PDF). United Nations. Процитовано 29 липня 2011.
  3. Tanja Poletan Jugović (11 квітня 2006). The integration of the Republic of Croatia into the Pan-European transport corridor network. Pomorstvo. University of Rijeka, Faculty of Maritime Studies. 20 (1): 49—65. Процитовано 14 жовтня 2010.
  4. Statistički podaci [Electronic toll collection available on HAC, ARZ and BINA Istra motorways] (Croatian) . HUKA. Архів оригіналу за 21 липня 2011. Процитовано 28 серпня 2010.
  5. Zagreb – Macelj pricelist. Hrvatske autoceste. Архів оригіналу за 22 липня 2011. Процитовано 24 липня 2011.
  6. O nama [About us] (Croatian) . Autocesta Zagreb – Macelj. Архів оригіналу за 24 July 2011. Процитовано 24 липня 2011.

Посилання[ред. | ред. код]