Автомагістраль 2 (Греція)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Егнатія-Одос,
або Автобан 2

Автобан A2, біля порту Ігумениця.
Загальні дані
Країна Греція Греція
Номер
периферії Греції Епір, Західна Македонія, Центральна Македонія, Східна Македонія та Фракія
Довжина 670 км
початок Ігумениця
кінець Мариця
OpenStreetMap r226778  ·R

CMNS: Автомагістраль 2 у Вікісховищі

Егнатія-Одос (грец. Εγνατία Οδός), або Автобан 2 — одна з основних автомагістралей Греції, частина європейської траси E90 довжиною 670 км і шириною 24,5 м. Нині деякі ділянки автомагістралі перебувають на стадії будівництва.

Егнатія-Одос починається в місті Ігумениця, перетинає всю північну Грецію і закінчується в номі Еврос, біля грецько-турецького кордону. Крім того вона має з'їзди до кордонів Албанії, КЮРМ, Болгарії та Туреччини, а також пов'язана з 4 портами і 6 аеропортами.

Географія[ред. | ред. код]

Маршрут проходить через гірські райони Епіру та Грецька Македонію, перетинає гори Пінд і Верміо, які на стадії будівництва створили значні складності у вирішенні інженерних задач. Після завершення будівництва дорога буде включати 76 тунелів (загальною довжиною 99 км) і 1 650 мостів. Траса є закритим шосе, оснащеним сучасними електронними засобами спостереження і контролю, зокрема системою SCADA для освітлення та вентиляції тунелю[1][2].

Сучасна Егнатія-Одос пролягає прокладається приблизно за тим маршрутом, що й стародавня Егнатієва дорога, побудована в римську добу. Вона починалася у Візантії і закінчувалась у Аполлонії (територія сучасної Албанії), будувалася впродовж 20 років з 146 до н. е.

Будівництво[ред. | ред. код]

У 1994 році було побудовано 25 км дороги (загальна частина з автострадою Патри-Афіни-Салоніки-Евзоні). З 1997 по 2005 рік побудовано ще 428 км автодороги. У стадії будівництва залишаються ще 170 км дороги. Відбавається проектування останніх 47 км. Завершення будівництва очікується в 2010 році. На початку 2011 року відкриються нові пропускні пункти - по два на східній та зіхдній ділянці дороги[3].

Будівництвом автомагістралі управляє компанія Εγνατία Οδός Α.Ε., заснована у вересні 1995 року. Єдиним акціонером виступає Грецька Республіка, а наглядовим органом — Міністерство охорони навколишнього середовища. Завдання компанії полягають в управлінні проектуванням і будівництвом, технічному обслуговуванні, обладнанні та експлуатації Егнатія-Одос.

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Main Road Furniture. Архів оригіналу за 20 липня 2011. Процитовано 4 лютого 2010.
  2. Main Tunnel Equipment. Архів оригіналу за 20 липня 2011. Процитовано 4 лютого 2010.
  3. Новые пропускные пункты на Эгнатиа Одос[недоступне посилання з липня 2019]

Посилання[ред. | ред. код]