Автомагістраль A6 (Польща)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Автомагістраль A6
Autostrada A6

A6 на схід, приблизно на цій ділянці побудовано розв’язку з дорогою S3. 2006 рік.
Загальні дані
Країна Польща Польща
Мережа автомагістралі та швидкісні дороги Польщі
Номер A6
Довжина проектна: 28,2
збудовано: 26,6
будується: 1,6
початок Щецин (ґміна Прущ-Ґданський)
кінець Берлін (Федеральна земля, Берлін DE)
Дорожнє покриття асфальтобетон
З'єднання Щецин, Берлін
OpenStreetMap r335406  ·R
Мапа

CMNS: Автомагістраль A6 у Вікісховищі

Автомагістраль A6 (пол. Autostrada A6) — польська автомагістраль протяжністю 28,2 км, яка є продовженням німецької автомагістралі A11 і створює сполучення з нею Щецин-Берлін по міжнародній трасі E28. До 14 серпня 2009 року це була єдина автомагістраль в країні, пов'язана з європейською мережею автомагістралей. З 2000 року[1] входить до складу державної дороги № 6, раніше була окремою артерією[2].

Вона пролягає від кордону з Німеччиною в Колбасково, південному передмісті Щецина, через території ландшафтного парку «Долина Долішня Одри» та ландшафтного парку «Пуща Букова» біля підніжжя Букових гір до перехрестя Ржесниці (з швидкісна дорога S3 у напрямку Свіноуйсьце та провінційна дорога № 142).

Дорога має двосторонній, чотирисмуговий профіль, майже по всій довжині. Виняток становить 1-кілометрова ділянка між км 5 + 400 і км 4 + 400, де для згладжування руху на під'їзді до вершини Вал Стобнянського на північній дорозі (тобто, що веде на захід), додаткова, третя смугу було виділено за рахунок аварійної смуги.

Історія[ред. | ред. код]

Існуюча ділянка A6 була побудована німцями як ділянка Рейхсавтобану (RAB) 4а Берлін-Щецин (див. «берлінка»). Будівництво автомагістралі було урочисто відкрито наприкінці 1933 року, а роботи розпочалися навесні 1934 року. Для реалізації інвестицій були задіяні безробітні. 27 вересня 1936 року Герман Герінг офіційно відкрив 113 кілометрів шосе від Берліна до Щецина (до тодішнього перехрестя Штеттін-Зюд, нині Щецин Західний, колишнє Колбасково). Через два роки, у 1938 році, RAB 4a було продовжено південною об’їзною дорогою Щецина до розв’язки Бедерштрассе (сьогодні Ржесниця).

У 1945 році під час війни мости на р. Західна Одра. і Східна Одра були підірвані відступаючими частинами німецько-фашистських військ, щоб ускладнити Червоній Армії нанесення оточуючого удару по Щецину.

Автомагістраль A1 перетинається чи з'єднується з такими автомагістралями та швидкісними дорогами:

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Zarządzenie nr 6 Generalnego Dyrektora Dróg Publicznych z dnia 9 maja 2000 r. w sprawie nowych numerów dróg krajowych (wykaz dróg w archiwum Rzeczpospolitej (необхідна підписка))
  2. Uchwała nr 192 Rady Ministrów z dnia 2 grudnia 1985 r. w sprawie zaliczenia dróg do kategorii dróg krajowych (M.P. z 1986 r. nr 3, poz. 16)