Автомобільний спорт

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Автомобі́льний спорт (також автоспорт) — автомобільні змагання на пересіченій місцевості та на шосе й шосейних спорудах різного типу, які проводяться на спортивних, гоночних та серійних автомобілях.

Автомобільний спорт є одним з моторних видів спорту. Як і більшість моторних видів спорту автоспорт має багато своїх дисциплін або категорій, які відрізняються умовами та правилами змагань у відповідній дисципліні.

Категоризація дисциплін автоспорту є відносно умовною і здійснюється по різному в різних країнах і частинах світу.

Автомобільні перегони[ред. | ред. код]

Кільцеві перегони WTCC в Ошерслебен, Німеччина

Найпопулярнішою категорією змагань автомобільного спорту є автомобільні перегони — група дисциплін автомобільного спорту, в яких відбуваються змагання на швидкість проходження відповідної траси перегонів.

Інші дисципліни автоспорту[ред. | ред. код]

Існує також група дисциплін автоспорту, в яких метою змагань не є досягнення мети за найкоротший час, а демонстрація вправності пілота в керуванні автомобілем [1]. До таких дисциплін зокрема відносять дрифт — змагання на видовищність проходження спеціальної траси з заносом автомобіля.

Автомобільний спорт в Україні[ред. | ред. код]

Всі автоспортивні змагання в Україні відбуваються під егідою Автомобільної Федерації України - FAU (ФАУ), згідно з затвердженими федерацією правилами і календарями. Виняток складають змагання з картингу та автомобільного слалому, які проводять Федерація Картингу України — ФКУ, та Федерація автомобільного слалому України - ФАСУ. FAU проводить в Україні автоспортивні змагання (кубки та/або чемпіонати) в таких дисциплінах:

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Тетяна Яроменко – наймолодша автоспортсменка у Черкасах - icherkashchanyn.com. icherkashchanyn.com (укр.). Архів оригіналу за 20 квітня 2021. Процитовано 29 березня 2021.