Автони

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Автони
Автони на виставці «Doctor Who Experience»
Також відомі як нестіни
Всесвіт Хтосесвіт
Перша поява Космічний передовий загін (1970)
Остання поява «Великий вибух» (2010)
Автор(и) Роберт Холмс
Інформація
Тип живий пластик
Тривалість життя кілька тисяч років, поки пластик не розпадеться
Рідна планета Полімос
Приналежність Свідомість Нестін
Вороги
Доктор

Автони (англ. Autons) — штучна форма життя з британського довготривалого науково-фантастичного телесеріалу «Доктор Хто» та його спін-офів, зокрема романів, коміксів, відеоігор і аудіопостановок. У більшості випадків виступають у якості ворогів головного героя серіалу на ім'я Доктор, що здатен після сильних поранень оновлювати клітини свого тіла і перероджуватися в нове. Уперше автони з'явилися в серії Космічний передовий загін, що складалася з чотирьох частин і вийшла у 1970 році. Це була перша кольорова серія і перша для актора Джона Пертві у ролі Третього Доктора. Створені сценаристом Робертом Холмсом.

Істоти являють собою пластмасові манекени, які мають груповий розум, що управляється Свідомістю Нестін. Вона прагнула захопити Землю, поглинувши компанію Auto Plastics (від якої й походить назва раси), де виготовляла своїх солдатів. Автони мають зброю у своїх зап'ястках, що здатна вбити або випарувати жертву. Звичайний автон зовні не виглядає досить реалістично, щоб нагадувати реальну людину. Проте можна створити і досконалішого автона, що виглядатиме і поводитиметься як справжня людина, за винятком відблиску пластмасової шкіри і порожнистих звуків ходьби.[1] У п'ятому сезоні поновленого у 2005 році «Доктора Хто» показали автона-клона Рорі Вільямса, настільки реалістичного, що навіть сам автон не догадувався, що він є не справжнім.[2]

Вигадана історія[ред. | ред. код]

Автони є одними з найдавніших істот у всесвіті «Доктора Хто», що жили в так звані «темні часи», поряд з ракносами, великими вампірами і карріонітами.[3] Після багатьох років свого існування вони готують вторгнення на Землю, замінивши ключових державних діячів, проте їхні плани були зірвані організацією UNIT і Доктором зокрема (події серії Космічний передовий загін 1970 року).

Згодом автони повернулися в серії Терор автонів (1971) другого сезону Джона Пертві в ролі третього втілення Доктора, де також фігурував Майстер. Цього разу нестіни також використовували побутові пластикові предмети — іграшки, надувні крісла та штучні квіти на додаток до своїх манекенів-солдатів. Доктор переконав Майстра, що нестіни занадто небезпечні, щоб бути надійними союзниками, і разом вони відбили радіопромінь, за яким наступали сили вторгнення, відсилаючи його назад у космос. Це остання поява автонів у класичному серіалі (1963—1989), наступного разу вони з'являться в поновленому «Хто» 2005 року.

У ранніх чернетках спецвипуску «П'ять Докторів» (1983), присвяченому 20-річчю серіалу, планувалася сцена, в якій Сара Джейн Сміт стикається з кількома автонами та її рятує Третій Доктор.[4] Ідея була відхилена через брак часу і коштів для знімання сцени.[4] Роберт Холмс, творець персонажів, також прагнув написати серію для двадцять третього сезону за участю Шостого Доктора (грав Колін Бейкер), Майстра і Рані. Її події мали б відбуватися у Сінгапурі. Серія планувалася під назвою Жовта лихоманка та як її лікувати.

Хоча автони з'явилися лише у двох серіях оригінального «Доктора Хто», вони залишаються одним із найбільш пам'ятних монстрів, пов'язаних із роками Джона Пертві та серіалу загалом. Сцена, в якій магазинні манекени оживають у Космічному передовому загоні та починають розстрілювати людей на вулиці, є одним із знакових моментів телесеріалу і часто наводиться як приклад вміння серіалу робити буденні речі лякаючими. Розкриття поліцейського як автона в серії Терор автонів було назване страшним для дитячої публіки. Це питання було висловлене Еліс Бейкон і навіть обговорене у Палаті лордів Великої Британії.

Коли серіал був поновлений, продюсер і сценарист Расселл Ті Девіс обрав автонів у якості перших монстрів, показаних у новому «Докторі Хто». У першому епізоді сезону 2005 року автони ще раз потрапили на Землю, використовуючи технологію надсвітлового руху. Також виявилось, що нестіни втратили свої продовольчі запаси у війні, бо підконтрольні їм білкові планети згнили. Їхнім планом було поневолення і знищення людства, оскільки Земля була ідеальною для потреб споживання — переповнена димом, нафтою та різними забруднювачами. Врешті-решт вони були знищені, коли Роуз Тайлер розлила пробірку з розчином Доктора під назвою «антипластик» у чан, де розміщувалася Свідомість Нестін. Остання вибухнула і всі автони, що заполонили Лондон вимкнулися. В епізоді автони жодного разу не називалися (тільки у титрах), на відміну від Свідомості Нестін.

Автони також з'явилися у епізоді другого сезону «Кохання і монстри» (2006), де був показаний флешбек подій «Роуз».

Образи автонів, намальовані Джоном Смітом у «Журналі неможливих речей» з'являються в епізоді третього сезону «Людська природа» (2007).

Поряд з численними ворогами Доктора, автони стають частиною Альянсу, головна мета якого ув'язнити Одинадцятого Доктора у Пандорику. Використовуючи спогади Емі Понд (тодішньої супутниці Доктора) вони створюють автонів, запрограмованих вважати себе солдатами Римського легіону. Серед них був і Рорі Вільямс — чоловік Емі. Показані автони були набагато досконалішими, ніж звичайний манекен. Вони ідеально повторювали зовнішність і характер оригіналу, а також були оснащені не снарядами в руці, а лазерною гарматою. Через вплив тріщин у тканині часу дублікат Рорі володів його особистостю і допоміг урятувати Всесвіт. Для цього він прожив на Землі від 102 до 1996 року, через що і отримав прізвисько «Останній Центуріон». Як і в епізоді «Роуз» персонажі жодного разу в діалогах не називали їх автонами, натомість використовуючи термін «нестін-дублікат», описуючи Рорі.

В епізоді «На озерному дні» дев'ятого сезону Дванадцятий Доктор і Клара Освальд стикаються з привидами, що захопили підводну дослідницьку базу майбутнього. Роздумуючи ким можуть виявитися примари, Доктор виключає версію, що вони автони. Це перший раз за історію поновленого телесеріалу, коли в сюжеті вживається саме слово «автон», а не «нестін» чи «нестін-дублікат», як раніше.

Тринадцятий Доктор згадує автонів як одну із версій походження іншопланетного вірусу Праксей, що вбивав органіку, використовуючи частинки мікропластику всередині неї.

Спін-офи[ред. | ред. код]

Автони з'явилися у низці спін-оф-романів за «Доктором Хто», де автори зв'язали Свідомість Нестін з Стародавніми (істотами з всесвіту міфів Ктулху), зокрема як нащадка Шуб-Ніггурата.

У романі, написаному Гері Расселлом, під назвою «Незвичайний бізнес» за участю Шостого Доктора нестіни планували знову захопити Землю, на цей раз за допомогою відеоігрових пристроїв та пластикових іграшок. У «Synthespians™» за авторством Крейга Хінтона цифрові копії акторів далекого майбутнього виявилися втіленнями автонів, проте Шостий Доктор і Пері Браун зупинили їхні зловісні дії. Також тут згадується, що володарі часу атакували рідну планету пластикових монстрів — Полімос. Ці дії можуть бути пов'язаними з Війною Часу.

Восьмий Доктор та його супутниця Люсі Міллер стикаються з автонами під час подій аудіоп'єси «Хоробре нове місто». За її сюжетом, манекени проникають у таємну радянську операцію часів Холодної війни. Радянські агенти будують штучне місто в Британії, населене шпигунами. Тут продемонстровані автони, що відокремилися від Свідомості Нестін і стали «автономними».

3 вересня 2009 року вийшов друком роман «Автономія», де Десятий Доктор прибуває у розважальний центр Гіпервіль 2013 року, який окупували автони.

У книзі «Доктор Хто: Щорічник 2006» є стаття, написана Расселлом Ті Девісом, у якій ідеться, що підвладні Свідомості Нестін планети були атаковані у рамках Війни Часу. Унаслідок цього Свідомість зазнала «стресу» і мутувала. Таким чином пояснюється відмінність зображення Нестін у класичних і сучасних серіях.

Наприкінці 1990-х років компанія BBV (Bill & Ben Video) випустила трилогію direct-to-video фільмів «Автон». У першій частині під назвою «Автон» UNIT випадково пробуджує енергоблок нестінів, що були захоплені у серії Космічний передовий загін. У наступних продовженнях («Автон 2: Варта» й «Автон 3: Пробудження») кілька автонів подорожують світом, щоб активувати своїх пластикових союзників, які потрапили на Землю ще до розвитку людської цивілізації. Хоча BBV і отримала ліцензію на використання UNIT, автонів і Нестін у своїх творах, їхня канонічність стосовно «Доктора Хто» залишається невідомою.

З'являються у 15-ому випуску журналу з колекційними ігровими картками «Доктор Хто — Битви у часі», де автони є головною темою.

Автони також з'являються у доповненні (DLC) до відеогри Lego Dimensions 2015 року під назвою Doctor Who Level Pack, де виступають у ролі другорядних лиходіїв.[5]

В антології аудіоп'єс «UNIT: Вимирання» (2015) за участю Кейт Стюарт і Петронелли Осґуд, автони влаштовують повномасштабне вторгнення на Землю. Сили UNIT борються з ними на всіх земних материках та є останньою надією людства на спасіння.

Появи[ред. | ред. код]

«Доктор Хто»[ред. | ред. код]

Камео[ред. | ред. код]

Романи[ред. | ред. код]

  • «Повернення живого батька» (1996)
  • «Незвичайний бізнес» (1997)
  • «Synthespians™» (2004)
  • «Кошмар Чорного острова» (2006)
  • «Автономія» (2009)
  • «Оцінка ризику» (2009)
  • «Доктор Дев'ятий» (2017)

Аудіоп'єси[ред. | ред. код]

  • «Хоробре нове місто» (2008)
  • «UNIT: Вимирання» (2015)

ФІльми[ред. | ред. код]

  • «Автон» (1997)
  • «Автон 2: Варта» (1998)
  • «Автон 3: Пробудження» (1999)

Відеоігри[ред. | ред. код]

Згадки поза «Доктором Хто»[ред. | ред. код]

  • У фільмі «Чужий: Воскресіння» (1997) коли виявляється, що Колл (у виконанні Вайнони Райдер) є андроїдом, інший герой описує її як «автона — робота, створеного іншими роботами».
  • У книзі «Мандрівка Місяця тіней» (2002) за авторством Шона МакМаллена термін «автон» для позначення незалежних магічних істот, щось схоже на гомункулів.
  • У книзі «Покинуті в реальному часі» (1986) Вернора Вінжі теж фігурують автони, але тут це летючі персональні пристрої, що служать Високо-Техам охоронцями.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Сценарист Расселл Ті Девіс, Режисер Кіт Боак, Продюсер Філ Коллінсон (26 березня 2005). «Роуз». Доктор Хто. Сезон 1. Епізод 1. Кардіфф. BBC. BBC One.
  2. Сценарист Стівен Моффат, Режисер Тобі Хайнес, Продюсер Пітер Беннет (26 червня 2010). «Великий вибух». Доктор Хто. Сезон 5. Епізод 13. Кардіфф. BBC. BBC One.
  3. Сценарист Алан Барнс, Режисер Гері Расселл, Продюсери Джеймс Госс і Росс Атілле (9 квітня 2007). «У пошуках нескінченності».
  4. а б Mulkern, Patrick (21 лютого 2012). «The Five Doctors ★★★★» [Архівовано 1 травня 2020 у Wayback Machine.]. Radio Times.
  5. packattack04082 (3 листопада 2015). «LEGO Dimensions Doctor Who Level Pack — The Dalek Extermination of Earth (TARDIS, K-9)» [Архівовано 31 березня 2020 у Wayback Machine.]. YouTube.

Посилання[ред. | ред. код]