Автопортрет (Ромні)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Автопортрет
англ. Self-portrait
Творець: Джордж Ромні
Час створення: 1784
Висота: 125,7 см
Ширина: 99,1 см
Матеріал: олія на полотні
Жанр: автопортрет
Зберігається: Велика Британія, Лондон
Музей: Національна портретна галерея

«Автопортрет»  — відомий твір англійського художника кінця 18 століття Ромні.

Ромні не часто малював автопортрети. Принаймні відомо два, один в музеї Лувр. Приблизно у віці 50 років він розпочав роботу над цим автопортретом. Позаду були залишений батьківський дім, навчання у провінційного мандрівного портретиста, важка залежність від пихатих аристократичних замовників.

Він подав себе в кріслі, в простому домашньому вбранні, зі злохмаченою зачіскою і поганим настроєм, яким страждав в похилому віці. Портрет відкривав психологічні проблеми митця, які зазвичай той старанно приховував. Добре опрацьованими були лише обличчя і тло біля голови. Все інше лише ледь помічене пензлями на ґрунті. Твір так і залишився недоопрацьованим.

В автопортреті ніякої декоративності, ніякого бажання подати себе кращим, упевненим в собі чи елегантним джентльменом. Твір також разюче відрізнявся від решти портретів Емми Гамільтон, декоративних і неглибоких психологічно. Відомо, що Емму в різних станах і настроях він писав близько сорока разів…

В новітні часи, коли в живопису почали поціновувавти ескізність, незакінченість, недоопрацьований автопортрет митця почав чимось перегукуватись з цими настроями і новітнім ставленням до живопису. Його придбали до Національної портретної галереї в Лондоні і навіть вивозять на закордонні виставки.

Джерела[ред. | ред. код]

  • журнал «Художник», июнь,1984

Див. також[ред. | ред. код]

  1. а б в http://www.npg.org.uk/collections/search/portrait/mw05424/George-Romney