Автошлях D2 (Хорватія)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Автошлях D2

Автошлях D2 біля Сотина.
Загальні дані
Країна  Хорватія
Мережа state roads in Croatiad
Довжина 347.9
початок Дубрава-Крижовлянська
кінець кордон з Сербією.
Дорожнє покриття асфальтобетон
Міста Вараждин, Копривниця, Вировитиця, Нашиці, Осієк, Вуковар, Ілок
OpenStreetMap r255413  ·R
Мапа

CMNS: Автошлях D2 у Вікісховищі

Автошлях D2, Державна дорога (хорв. Državna cesta D2) — магістральна державна дорога в північних районах Хорватії, яка тягнеться від прикордонного переходу зі Словенією в Дубраві-Крижовлянській на заході через Вараждин, Копривницю, Вировитицю, Нашиці, Осієк, Вуковар та закінчується на прикордонному переході з Сербією через міст Ілок—Бачка Паланка[1]. Дорога завдовжки 347,9 км[2].

Опис маршруту[ред. | ред. код]

Мохово на трасі D2

Більша частина маршруту D2 проходить паралельно річці Драва, тому її часто називають шосе долини річки Драва (хорв. Podravska magistrala). Однак на схід від Осієка, де річка Драва впадає у Дунай, дорога D2 йде за цією річкою до її східного кінця біля Ілока. Дорога D2 сполучається або безпосередньо, або через короткі з'єднувачі з автострадами A4 і A5 на розв'язках Вараждин і Лудбрег (A4) та Осієк (A5)[3]. Дорога також паралельна автостраді A3 далі на південь. Оскільки вона не досягає столиці Загреб і не має спільного призначення з жодним із головних пан’європейських коридорів, вона несе більш помірний обсяг пасажирських і вантажних перевезень, але її все ще часто використовують як альтернативу платній автомагістралі. Було заплановано ще два приєднання державної дороги D2 до хорватської мережі автомагістралей: до автомагістралей A12 і A13 поблизу Копривниці та Вировитиці відповідно[4]. Однак уряд Хорватії у червні 2012 року скасував будівництво цих двох автострад[5].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Map of border crossings and customs office areas (PDF). Митна адміністрація Республіки Хорватія (хор.). 6 березня 2008.
  2. Міністерство морських справ, транспорту та інфраструктури Хорватії (10 травня 2013). Odluka o razvrstavanju javnih cesta [Decision on categorization of public roads]. Narodne novine (хор.) (66/2013).
  3. Regulation on motorway markings, chainage, interchange/exit/rest area numbers and names. Narodne novine (хор.). 24 квітня 2003. Архів оригіналу за 4 жовтня 2011. Процитовано 23 липня 2010.
  4. Press release: Podravina-Bilogora Y - A12 and A13 motorway sections. Croatian Motorways Ltd (хор.). 24 квітня 2009.{{cite news}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)
  5. Andreja Žapčić (20 червня 2012). Vlada HAC-u odobrila novi kredit od 120 milijuna eura [Government approves a new 120 million Euro loan to the Hrvatske autoceste] (хор.). t-portal.hr. Процитовано 24 червня 2012.