Агиртрія гватемальська

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Агиртрія гватемальська

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Серпокрильцеподібні (Apodiformes)
Родина: Колібрієві (Trochilidae)
Підродина: Колібрині (Trochilinae)
Триба: Mellisugini
Рід: Chlorestes
Вид: Агиртрія гватемальська
Chlorestes candida
(Bourcier & Mulsant, 1846)
Ареал виду
Ареал виду
Підвиди

(Див. текст)

Синоніми
Trochilus candidus
Phaethornis candida
Amazilia candida
Agyrtria candida
Посилання
Вікісховище: Chlorestes candida
Віківиди: Chlorestes candida
ITIS: 555153
МСОП: 22687513
NCBI: 1162386

Аги́ртрія гватемальська[2] (Chlorestes candida) — вид серпокрильцеподібних птахів родини колібрієвих (Trochilidae). Мешкає в Мексиці і Центральній Америці.

Опис[ред. | ред. код]

Гватемальська агиртрія
Гватемальські агиртрії

Довжина птаха становить 8-11 см, вага 2,9-4,3 г. Верхня частина тіла смарагдово-зелена або бронзово-зелена, надхвістя більш тьмяне. Скроні зелені, за очима білі плями. Нижня частина тіла біла, груди з боків поцятковані зеленими плямками. Хвіст сірувато-зелений або металево-бронзовий, всі стернові пера, крім центральної пари, мають на кінці широку пурпурово-бронзову або чорнувату смугу, дві пари крайніх стернових пер також мають тьмяні коричнювато-сірими кінчиками. Дзьоб короткий, прямий, зверху чорний, знизу червонуватий з чорним кінчиком.

Виду не притаманний статевий диморфізм. Забарвлення молодих птахів є подібне до забарвлення дорослих птахів, однак пера на тімені і надхвісті у них мають коричнюваті кінчики. Представники підвиду C. c. genini вирізняють більш довгим і широкими дзьобом. Представники підвиду C. c. pacifica також є більшими і важчими за представників номінативного підвиду, боки у них більш зелені.

Підвиди[ред. | ред. код]

Виділяють три підвиди:[3]

Поширення і екологія[ред. | ред. код]

Гватемальські агиртрії мешкають в Мексиці, Гватемалі, Белізі, Гондурасі і Нікарагуа, спостергілися в Коста-Риці. Вони живуть у вічнозелених і напівлистопадних субтропічних і тропічних лісах, на узліссях і плантаціях. Зустрічаються на висоті до 1600 м над рівнем моря. Живляться нектаром різноманітних квітучих рослин, яких шукають в усіх ярусах лісу, а також дрібними комахами, яких шукають серед листя. Сезон розмноження у гватемальських агиртрій триває з лютого по травень. Самці токують, приваблюючи самиць співом. Гніздо чашоподібне, робиться з рослинного матеріалу і павутиння, зовні покривається лишайником і мохом, прикріплюється до горизонтальної гілки. В кладці 2 яйця.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Chlorestes candida: інформація на сайті МСОП (версія 2022.1) (англ.) 20 листопада 2022
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.
  3. Gill, Frank; Donsker, David (ред.). Hummingbirds. World Bird List Version 12.2. International Ornithologists' Union. Процитовано 20 листопада 2022.