Агроцибе ранній

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Агроцибе ранній

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Гриби (Fungi)
Підцарство: Вищі гриби (Dikarya)
Відділ: Базидіомікотові (Basidiomycota)
Підтип: Agaricomycotina
Клас: Агарикоміцети (Agaricomycetes)
Підклас: Agaricomycetidae
Порядок: Агарикальні (Agaricales)
Родина: Строфарієві (Strophariaceae)
Рід: Агроцибе (Agrocybe)
Вид: Агроцибе ранній
Agrocybe praecox
(Pers.) Fayod, 1889
Синоніми
Pholiota praecox (Pers.) P.Kumm., 1871
Dryophila praecox (Pers.) Quél., 1886
Hylophila praecox (Pers.) Quél., 1888
Naucoria praecox (Pers.) Fayod, 1889
Togaria praecox (Pers.) W.G.Sm., 1908
Посилання
Вікісховище: Agrocybe praecox
EOL: 195113
NCBI: 71668
MB: 356699
IF: 356699

Агроцибе ранній[1] (Agrocybe praecox) — гриб родини строфарієві (Strophariaceae).

Будова[ред. | ред. код]

Шапковий гриб агроцибе ранній має досить мінливу шапку: вона може бути коричневою, охряно–сірою, охряно–коричневою. Молоді грибочки мають білу шапку, в центрі вона жовтувата. У дорослих грибів діаметр шапки досягає — 8 см, здається вона тонкою, м'ясистою, форма в одної частини плодових тіл — випукло розпростерта, в другої — плоско розпростерта, з оригінальним у центрі горбиком. Перевернувши шапку низом до верху, видно у молодих грибів білі пластинки, у зрілих коричневі. У агроцибе раннього ніжка циліндрична, завдовжки до 8 см, завширшки 0,7 см, у верхній частині біла, до основи коричнева. Має вузьке біле кільце.

Поширення та середовище існування[ред. | ред. код]

Шапковий гриб який зрідка зустрічається вздовж доріг, на галявинах, в кварталах молодих насаджень, на дещо розріджених ділянках у листяних — грабово–дубових лісах, або грудах, дубових лісах з дуба червоного і дуба високостовбурного, грабово–дубових лісах з дуба скельного. Трапляється агроцибе ранній у дубових лісах з дуба звичайного, букових лісах з бука та явора, дубових лісах з дуба скельного, чорновільхових лісах з вільхи чорної, грабових лісах з граба звичайного та ільмових, ясенових лісах з ясена звичайного і клена, березових лісах з берези бородавчастої. Плодові тіла агроцибе раннього зрідка можна збирати у травні–червні.

Практичне використання[ред. | ред. код]

Агроцибе ранній — маловідомий шапковий їстівний гриб, який досвідчені грибники–гурмани вживають у їжу в свіжому вигляді. Цей гриб ознак подібних до отруйних грибів немає.

Систематика[ред. | ред. код]

Вид раніше належав до роду лускатка або фоліота (Pholiota). У «Визначнику грибів України» описаний під назвами лускатка рання або фоліота рання (Pholiota praecox)[2].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Говорун В. Д., Тимощук О. О. Агроцибе ранній // Гриби Хмельниччини. Навчальний посібник. — Хмельницький : Поліграфічт-2, 2014. — С. 4. — ISBN 978-966-1502-67-2. Архівовано з джерела 15 липня 2017
  2. М. Я. Зерова, Сосін П. Є., Роженко Г. Л. Базидіоміцети. Книга 2. Болетальні, стробіломіцетальні, трихоломатальні, ентоломатальні, русулальні, агарикальні, гастероміцети // Визначник грибів України. — Київ : Наукова думка, 1979. — Т. 5. — С. 325.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Гриби Хмельниччини. Навчальний посібник. Говорун В. Д., Тимощук О. О. — Хмельницький: Поліграфіст-1б 20014. — 176 с. — С.75.