Адаптивна розробка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Адаптивна розробка програмного забезпечення — це процес розробки програмного забезпечення, який винайшли Джим Хайсміт[en] та Сем Байер під час швидкої розробки програмних додатків. АРП втілює в собі принцип безперервної адаптації процесу розробки, близького до нормального плину справ.

Adaptive Software Development — одна з нових методологій, які з'явилися як альтернатива традиційним, орієнтованим на процес, методам управління розробкою ПЗ. ASD, Extreme Programming (XP), Lean розвитку, SCRUM і сімейство методологій Crystal, звичайно, багато в чому відрізняються один від одного, проте у них всіх є одна спільна риса — на чільне місце в них ставиться людський фактор, результати роботи та мінімізація самого процесу при максимальному збільшенні взаємодії між людьми. Всі ці методології були розроблені виходячи з об'єктивних реалій сучасного високотехнологічного бізнесу, який відрізняється величезною швидкістю розвитку і високою мінливістю.

Адаптивна розробка замінює водоспадну модель повторюваними серіями обдумування, співробітництва та навчання. Цей динамічний цикл передбачає постійне навчання та адаптацію до виникаючих станів проекту. Характеристиками життєвого циклу АРП є зосередженість уваги, ітеративність, обмеженість за часом, управління ризиком, терпимість до змін.

Методологія ASD побудована на концептуальній базі теорії складних адаптивних систем. Вона розрахована на використання в екстремальних проектах, в яких превалюють швидкий темп розробок, непередбачуваність і часті зміни. Є проекти, які не можуть вважатися екстремальними, проте для всіх інших ASD підходить набагато краще, ніж будь-який традиційний підхід до розробки ПЗ.

Примітки[ред. | ред. код]

  • Adaptive Software Development: A Collaborative Approach to Managing Complex Systems, Highsmith, J.A., 2000 New York: Dorset House, 392pp, ISBN 0-932633-40-4
  • Agile Project Management: Creating Innovative Products, Addison-Wesley, Jim Highsmith, March 2004, 277pp, ISBN 0-321-21977-5
  • Lev Virine & Michael Trumper (2007). Project Decisions: The Art and Science. Management Concepts. ISBN 978-1-56726-217-9.
  • Adaptive SD. Архів оригіналу за 22 липня 2013. Процитовано 19 лютого 2019.