Адельгейда Саксен-Мейнінгенська (1891—1971)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Адельгейда Саксен-Мейнінгенська
нім. Adelheid von Sachsen-Meiningen
Світлина Адельгейди близько 1914 року
Ім'я при народженні Адельгейда Ерна Марія Кароліна Єлизавета
Прізвисько Аді
Псевдо принцеса Адальберт
Народилася 16 серпня 1891(1891-08-16)[1]
Кассель, Гессен, Німеччина
Померла 25 квітня 1971(1971-04-25)[1] (79 років)
Ла Тур-де-Пельц
Поховання Берлін
Країна  Німеччина
Національність німкеня
Місце проживання Кіль, Бад-Гомбург, Швейцарія
Діяльність благодійність
Знання мов німецька
Титул принцеса Прусська
Рід Ернестинська лінія Веттінів, Гогенцоллерни
Батько Фрідріх Саксен-Мейнінгенський
Мати Адельгейда цур Ліппе-Бістерфельд
Брати, сестри Феодора Саксен-Мейнінгенська, Bernhard, Prince of Saxe-Meiningend, Ернст Леопольд Саксен-Мейнінгенський і Георг Саксен-Мейнінгенський
У шлюбі з Адальберт Прусський
Діти Вікторія Марина, Вікторія Марина, Вільгельм-Віктор

Адельгейда Саксен-Мейнінгенська (нім. Adelheid von Sachsen-Meiningen), повне ім'я Адельгейда Ерна Марія Кароліна Єлизавета Саксен-Мейнінгенська (нім. Adelheid Erna Karoline Marie Elisabeth von Sachsen-Meiningen), 16 серпня 1891 — 25 квітня 1971) — принцеса Саксен-Мейнінгенська, донька принца Саксен-Мейнінгенського Фрідріха та графині Адельгейди цур Ліппе-Бістерфельд, дружина прусського принца Адальберта.

У 1919—1928 роках мешкала із родиною на віллі Adelhaidswerd у Бад-Гомбурзі. Згодом подружжя переїхало до Швейцарії, де усамітнено провело решту життя. Перші роки за кордоном проживали під псевдонімами граф та графиня фон Лінген.

Біографія[ред. | ред. код]

Адельгейда народилась 16 серпня 1891 року у Касселі. Вона була другою дитиною та другою донькою в родині принца Саксен-Мейнінгенського Фрідріха та його дружини Адельгейди цур Ліппе-Бістерфельд. Батько, який був вояком прусської армії, служив в цей час у Гессенському польовому артилерійському полку № 11 в чині капітана. Її дід з батьківського боку був правлячим герцогом Саксен-Мейнінгена.

Мала старшу на рік сестру Феодору. Згодом сімейство поповнилося молодшими дітьми: Георгом, Ернстом, Луїзою та Бернхардом. В родині дівчинку кликали Аді.

Принцеса страждала від порфірії й мала певні нервово-психічні розлади та фізичні проблеми. Часто хворіючи, багато часу проводила у різноманітних клініках та на курортах, супроводжувана матір'ю. Найчастіше бувала в Ганновері. На початку 1910-х років вона познайомилася із принцом Адальбертом Прусським. З початку 1914 року він надсилав їй любовні листи і, зрештою, зробив пропозицію.

У 22 роки Адельгейда взяла шлюб із 30-річним принцом Адальбертом, середнім сином імператора Вільгельма II. Нареченого змальовували як найбільш стриманого та мовчазного з дітей кайзера. До весілля він, будучи моряком, мешкав у невеличкому будинку в порту Кіль. Вінчання пройшло 3 вересня 1914 року у Вільгельмсгафені, невдовзі після початку Першої світової війни та мобілізації, а також за місяць після смерті діда нареченої, Георга ІІ. В той же день Німеччина оголосила війну Франції, був висунутий ультиматум Бельгії, а Люксембург вже було окуповано.

Світлина із чоловіком

Цей шлюб мав закріпити відносини між Пруссією та Саксен-Мейнінгеном. Союз був дуже добре сприйнятий німецьким імператорським подружжям, в той час як морганатичний шлюб іншого сина, Оскара, із графинею фон Бассевіц вони сприйняли прохолодно.

Адальберт після весілля брав участь у бойових діях на суші. Помилково було оголошено про його загибель у битві за Брюссель.[2] Існувала навіть французька літографія, яка ілюструвала цю неточність. Насправді, у серпні місяці на полях Бельгії загинув батько Адельгейди, Фрідріх Саксен-Мейнінгенський. В цей же час у Франції не стало її молодшого брата Ернста.

Помилка швидко з'ясувалася, і Адальберта перевели на флот. Із Адельгейдою вони мешкали в Кілі. Подружнє життя пари описували як надзвичайно гармонійне. У них народилося троє дітей:

  • Вікторія Марина (нар. та пом. 4 вересня 1915) — прожила кілька годин;
  • Вікторія Марина (1917—1981) — дружина американця Кірбі Вільяма Петерсона, мала трьох дітей;
  • Вільгельм-Віктор (1919—1989) — був одружений із графинею Марією-Антуанеттою фон Гойос, мав сина та доньку.

В імперський час були дуже поширені поштівки із зображеннями принцеси Адельгейди. Деякі з них були благодійними картами, і кошти з їхнього продажу йшли на благодійність. За пітдримки принцеси у липні 1918 року у Берхтесгадені та на Келлерзеє були відкриті два будинки відпочинку для моряків.

Листопадова революція знайшла сімейство в Кілі, коли Адельгейда чекала на появу сина. Влітку 1919 року вони всі разом оселилися на віллі Adelhaidswerd у Бад-Гомбургу, збудованій у 1910 році.[3] З часом стан Адельгейди гіршав, і вона все більше часу лікувалася в клініках. Зрештою, у 1928 році сімейство виїхало до Швейцарії, де перший час подружжя мешкало під псевдонімами графа та графині фон Лінген. Гірське повітря цієї країни виявилося цілющим для здоров'я принцеси. Пара усамітнено проживала в містечку Ля Тур-де-Пельц в кантоні Во на березі Женевського озера.[4] Їхні діти здобували освіту у місцевих школах.[5] Через двадцять років, у вересні 1948 року, Адальберт пішов з життя.

Адельгейда після смерті чоловіка спілкувалася лише з його сестрою Вікторією Луїзою, загубивши всі інші зв'язки з домом Гогенцоллернів. Вона пережила Адальберта більш, ніж на двадцять років, і померла 25 квітня 1971 року в Ля Тур-де-Пельц. Похована поруч із ним на місцевому цвинтарі.[6]

Генеалогія[ред. | ред. код]

Бернхард II
 
Марія Фредеріка Гессен-Кассельська
 
Ернст I
 
Феодора Лейнінгенська
 
Юліус цур Ліппе-Бістерфельд
 
Адельгейда цу Кастель-Кастель
 
Леопольд Отто Вартеншлебенський
 
Матильда Гальбах
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Георг II
 
 
 
 
 
Феодора Гогенлое-Лангенбурзька
 
 
 
 
 
Ернст цур Ліппе-Бістерфельд
 
 
 
 
 
Кароліна Вартеншлебенська
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Фрідріх Саксен-Мейнінгенський
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Адельгейда цур Ліппе-Бістерфельд
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Адельгейда
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в Lundy D. R. The Peerage
  2. Стаття у «The New York Times» [1] (англ.)
  3. Вілла Adelhaidswerd [2] [Архівовано 27 серпня 2018 у Wayback Machine.] (нім.)
  4. Біографія принца Адальберта Прусського [3] (нім.)
  5. Діти Вільгельма II [4] [Архівовано 26 серпня 2017 у Wayback Machine.]
  6. Цвинтар Ля Тур-де-Пельцу [5] [Архівовано 18 січня 2021 у Wayback Machine.] (англ.)

Посилання[ред. | ред. код]