Адлергорст

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Адлерхорст)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Kransberg Castle[en], замок біля якого було побудовано Адлергорст
Карта розміщення головних ставок Гітлера протягом Другої світової війни

Адлергорст (нім. Adlerhorst — гніздо орла) — бункерний комплекс часів Другої світової війни, розташований в сільській місцевості Лангенхайн-Цигенберг, Візенталь Веттерау і Крансберг в горах Таунус земля Гессен, Німеччина.

Спроектовано Альбертом Шпеєром, для Адольфа Гітлера як комплекс головного військового командування, було передано Гітлером у лютому 1940 Герману Герінгу як штаб-квартира Люфтваффе, під час Битви за Британію, використовувався Гітлером лише у 1944-45 під час німецького наступу в Арденнах.

Передмова[ред. | ред. код]

Докладніше: Ставка Гітлера
Карта розміщення головних ставок Гітлера протягом Другої світової війни

Будівництво ставок фюрера було розпочато з початком Другої світової війни, біля ліній фронту. Згідно з планами, розробленими Мартін Борман і архітектором Шпеєром, були побудовано серію бункерів. Найвідоміші: Фюрербункер в Берліні; Бергхоф у Берхтесгадені, Баварія; і Вольфсшанце біля Кентшина сьогоденна Польща.

Емма фон Шайтлайн придбала замок Крансберг у 1926, проте вже у 1939 його господарем став уряд Німеччини, майже відразу Шпеєр розпочав його адаптацію під бункер і проектування військової інфраструктури.

Ресурси Інтернету[ред. | ред. код]

Координати: 50°20′43″ пн. ш. 08°35′26″ сх. д. / 50.34528° пн. ш. 8.59056° сх. д. / 50.34528; 8.59056