Принц Адольф, герцог Кембриджський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Принц Адольф, герцог Кембриджський
англ. Adolf Frederick
нім. Adolf Friedrich
Народився 24 лютого 1774(1774-02-24)[1][2][…]
Букінгемський палац, Вестмінстер, Великий Лондон, Лондон[d], Англія, Королівство Велика Британія
Помер 8 липня 1850(1850-07-08)[1][2][…] (76 років)
Cambridge Housed, Вестмінстер, Великий Лондон, Лондон[d], Англія, Сполучене Королівство
Поховання каплиця Святого Георгія
Країна  Сполучене Королівство
 Королівство Велика Британія
Діяльність політик, військовослужбовець
Alma mater Геттінгенський університет
Знання мов англійська[1]
Учасник Революційні війни, Наполеонівські війни і Війна першої коаліції
Роки активності 1795[4]1850[4]
Титул Prince of Great Britaind, Prince of Hanoverd, Prince of the United Kingdomd, Герцог Кембриджський, Baron Cullodend і Earl of Tipperaryd
Посада Член Таємної ради Великої Британії[d], член Палати лордів[d] і Герцог Кембриджський[5]
Військове звання фельдмаршал
Рід Ганноверська династія
Батько Георг III
Мати Софія Шарлотта Макленбург-Стрелицька
Брати, сестри Шарлотта Великобританська, Єлизавета Великобританська, Марія, герцогиня Глостерська та Единбурзька, Princess Augusta Sophia of the United Kingdomd, Princess Sophia of the United Kingdomd, Princess Amelia of the United Kingdomd, Георг IV, Вільгельм IV, Едуард Август, герцог Кентський, Ернст Август, Prince Octavius of Great Britaind, Фредерік (герцог Йоркський), Prince Alfred of Great Britaind і Август Фредерік, герцог Сассекський
У шлюбі з Августа Гессен-Кассельська
Діти Принц Джордж, герцог Кембриджський, Августа Кароліна Кембриджська і Марія Аделаїда Кембриджська
Автограф
Нагороди
орден Підв'язки орден Андрія Первозванного орден Чорного орла Лицар Великого хреста ордена Нідерландського лева лицар Великого Хреста ордена Святого Михайла і Святого Георгія лицар Великого Хреста ордена Лазні

Принц Адольф, герцог Кембриджський (Адольф Фредерік, англ. Adolphus Frederick, Duke of Cambridge; 24 лютого 1774 — 8 липня 1850) — десята дитина й сьомий син короля Георга III і королеви Великої Британії Шарлотти. Він носив титул герцога Кембриджського з 1801 року до самої смерті. Він також служив віце-королем Ганновера від імені своїх братів Георга IV й Вільгельма IV.

Принц Адольф одружився з принцесою Августою Гессен-Кассельської в 1818 році, і у них було троє дітей: Джордж, Августа і Мері Аделаїда.

Раннє життя[ред. | ред. код]

Портрет принца Адольфа, художник Томас Гейнсборо, прибл. 1782

Принц Адольф народився в лютому 1774 року в Букінгемському будинку, тоді відомому як «Будинок королеви»[6] у Вестмінстерському Сіті та Ліберті, нині в межах Великого Лондона. Він був наймолодшим сином короля Георга III та королеви Шарлотти, який пережив дитинство.

Адольф був хрещений 24 березня 1774 року в залі Великої Ради в Сент-Джеймському палаці Фредеріком Корнуоллісом, архієпископом Кентерберійським. Його хрещеними батьками були принц Джон Адольф Саксен-Гота-Альтенбурзький, ландграф Карл Гессен-Кассельський і принцеса Вільгельміна Оранська.

Адольфа виховували вдома до літа 1786 року, коли його відправили до Геттінгенського університету в Німеччині разом з його братами принцом Ернестом та принцом Августом.[6]

Військова кар'єра[ред. | ред. код]

Адольф був призначений почесним полковником Ганноверського гвардійського піхотного полку в 1789—1803 роках, але його військовий вишкіл почався 1791 року, коли він та принц Ернест поїхали до Ганновера, щоб навчатися під наглядом ганноверського командувача фельдмаршала Вільгельма фон Фрейтага. Він залишився в штабі Фрейтага під час Фландрської кампанії в 1793 році. Вперше він взяв участь у бойових діях біля поселення Фамар 23 травня. Він був поранений та взятий у полон у битві при Хондшуте 6 вересня, але був швидко врятований. Бувши ганноверським генерал-майором, восени 1794 року він командував гессенською бригадою під командуванням свого двоюрідного дядька, генерала Йоганна Людвіга фон Вальмоден-Гімборна, а потім командував ганноверською гвардією під час відступу через Голландію. Залишившись у Німеччині, він командував бригадою обсерваційного корпусу з 22 жовтня 1796 року до 12 січня 1798 року. 1794 року він отримав звання полковника британської армії, а 24 серпня 1798 року — генерал-лейтенанта. 1800 року — перебуваючи в курфюрстві Ганновера — він був присутній на заснуванні селища (частина поселення болотистих місцевостей на північ від Бремена), яке було названо на його честь: Адольфсдорф (з 1974 року у складі Грасберга).[7]

Під час війни Другої коаліції проти Франції (1799—1802) Адольф вирушив до Берліна в 1801 році, щоб запобігти ймовірній прусській окупації курфюрства.[6] Цього вимагала Франція, адже це було передбачено Базельським миром (1795), який зобов'язував Пруссію забезпечити нейтралітет Священної Римської імперії на всіх територіях останньої на північ від демаркаційної лінії по річці Майн, включаючи Ганновер. Таким чином, регулярні ганноверські війська були приєднані до багатосторонньої так званої «Демаркаційної армії». Його зусилля були марними.[6] У 1803 році він був старшим командувачем армією й 1 червня змінив Валльмодена на посаді командувача на Везері. З наступом французьких військ з одного боку та 24 000 прусських солдатів з іншого, ситуація стала безнадійною. Кембридж відмовився брати участь в обговоренні капітуляції, передав командування Хаммерштейну (Омптеда стверджує, що він був змушений піти у відставку[8]) та відбув до Англії. План найму додаткових солдатів у Ганновері під командуванням принца також провалився.

У 1803 році Адольф був призначений головнокомандувачем щойно заснованого Королівського німецького легіону, а 26 листопада 1813 року він став фельдмаршалом.[6] 2 червня 1776 року Георг III призначив принца Адольфа кавалером Ордену Підв'язки, а 24 листопада 1801 року зробив його герцогом Кембридзьким, графом Тіпперері та бароном Каллодена[6].

З вересня 1805 року герцог служив старшим полковником піхотного полку Колдстрімської гвардії (після 1855 р.), а з січня — старшим полковником 60-го піхотного полку (Власний стрілецький корпус герцога Йоркського) з січня 1824 р. Після краху імперії Наполеона він був військовим губернатором Ганновера з 4 листопада 1813 р. по 24 жовтня 1816 р., потім генерал-губернатором Ганновера з 24 жовтня 1816 р. по 20 червня 1837 р. (віце-король з 22 лютого 1831 р.). Бувши віце-королем, герцог став покровителем полку Кембриджських драгунів («Кембриджських драгунів») ганноверської армії. Цей полк дислокувався в Целле, а їх казарми, Cambridge-Dragoner Kaserne, використовувалися Бундесвером до 1995 року. «Марш Hannoversches Cambridge-Dragoner-Regiment» є частиною традиційного музичного репертуару Бундесверу.

Шлюб[ред. | ред. код]

Після смерті принцеси Шарлотти в 1817 році перед герцогом було поставлено завдання знайти наречену для свого старшого неодруженого брата, герцога Кларенса (пізніше Вільгельма IV), в надії забезпечити спадкоємців престолу — Шарлотта була єдиною законною онукою Георга III, попри те, що у короля залишалося дванадцять дітей. Після кількох фальстартів герцог Кларенс зупинився на принцесі Аделаїді Саксен-Майнінгенської. Для герцога Кембриджського був звільнений шлях знайти собі наречену.

Герцог Кембриджський одружився спочатку в Касселі, Гессен, 7 травня, а потім у Букінгемському палаці 1 червня 1818 року на своїй троюрідній сестрі Августі (25 липня 1797 — 6 квітня 1889), третій дочці принца Фредеріка Гессенського.

Віце-король[ред. | ред. код]

З 1816 по 1837 рік герцог Кембриджський був віце-королем Ганноверського королівства від імені своїх старших братів Георга IV і пізніше Вільгельма IV.[6] Коли його племінниця успадкувала британський престол 20 червня 1837 року як королева Вікторія, 122-річний союз корон Сполученого Королівства та Ганновера закінчився через те, що Ганновер перебував під Салічним законом.[6] Ернест Август став королем Ганновера, а герцог Кембриджський повернувся до Британії.[6]

Смерть[ред. | ред. код]

Герцог Кембриджський помер 8 липня 1850 року в Кембридж-хаусі, Пікаділлі, Лондон, і був похований у церкві Св. Анни у Кью, нині районі Лондона.[6][9] Його останки були перенесені до каплиці Святого Георгія Віндзорського замку в 1930 році[10] Його єдиний син, принц Георг, став спадкоємцем його перства.

Звання, титули, відзнаки та герб[ред. | ред. код]

Герб принца Адольфа, герцога Кембриджського, використовувався з 1801 року до його смерті.

Титули[ред. | ред. код]

  • 24 лютого 1774 — 24 листопада 1801: Його Королівська Високість Принц Адольф
  • 24 листопада 1801 — 8 липня 1850: Його Королівська Високість Герцог Кембриджський

Ордени[ред. | ред. код]

Іноземні

Діти[ред. | ред. код]

Герцог і герцогиня Кембриджські мали трьох дітей:

Ім'я Народження Смерть Примітки
Принц Джордж, герцог Кембриджський 26 березня 1819 р 17 березня 1904 р одружений у 1847 році, Сара Луїза Фейрбразер; мав дітей (цей шлюб був укладений всупереч Закону про королівські шлюби та не визнавався законом).
Принцеса Августа Кембриджська 19 липня 1822 р 4 грудня 1916 р вийшла заміж у 1843 році за Фрідріха Вільгельма, великого герцога Мекленбург-Стреліцького; мала дітей
Принцеса Мері Аделаїда Кембриджська 27 листопада 1833 р 27 жовтня 1897 р чоловік з 1866 року Френсіс, герцог Текський; мала дітей, в тому числі Марія Текська, пізніше королева-консорт Сполученого Королівства.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г Bibliothèque nationale de France BNF: платформа відкритих даних — 2011.
  2. а б в RKDartists
  3. а б в Find a Grave — 1996.
  4. а б RKDartists
  5. Cokayne G. E. The Complete Peerage of England, Scotland, Ireland, Great Britain, and the United Kingdom Extant, Extinct, or Dormant — 1910. — Vol. 2. — P. 497.
  6. а б в г д е ж и к л Prince Adolphus, Duke of Cambridge at Oxford Dictionary of National Biography
  7. Johannes Kessels, «Fast wie eine Königsfamilie: Neue Majestäten heißen alle Helmke oder Kück», in: Wümme-Zeitung; 2. Juni 2009.
  8. Ompteda, p. 131
  9. Cambridge Mausoleum. Архів оригіналу за 13 серпня 2021. Процитовано 2 квітня 2023.
  10. Royal Burials in the Chapel since 1805. College of St George - Windsor Castle. Процитовано 5 березня 2023.
  11. Shaw, Wm. A. (1906) The Knights of England, I, London, p. 48
  12. Shaw, p. 182
  13. Shaw, p. 331
  14. Shaw, p. 447
  15. Liste der Ritter des Königlich Preußischen Hohen Ordens vom Schwarzen Adler (1851), «Von Seiner Majestät dem Könige Friedrich Wilhelm III. ernannte Ritter» p. 18
  16. Kurhessisches Staats- und Addreß-Handbuch: auf das Jahr... 1827. Verlag des Waisenhauses. 1827. с. 17.

Література[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]