Адресно-часовий код

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Індикація часового коду на мониторі.

Адресно-часовий код, часовий код, тайм-код — цифрові дані про час, що записуються разом із зображенням та звуком для їхньої подальшої синхронізації на окремих носіях[1]. Сучасний часовий код SMPTE/EBU розроблено 1967 року[2].

Застосування[ред. | ред. код]

Адресно-часовий код використовується як під час зйомки однією камерою, так і при багатокамерних зйомках для синхронізації роздільних носіїв звуку та зображення.

Крім відеокамер, застосовується під час зйомки кінознімальними апаратами. В останніх запис тимчасового коду відбувається шляхом впечатування відповідного штрих-коду, найчастіше між перфорацією кіноплівки та зображенням. За відсутності вдрукованого тимчасового коду для синхронізації використовується штрих-код футажних номерів негативної кіноплівки, який прив'язується до тимчасового коду фонограми[3].

У деяких кінематографічних системах тимчасовий код використовується для синхронізації зображення та звуку у кінотеатрах. Наприклад, кінотеатри IMAX для синхронізації кінопроектора та цифрового звуку використовують часовий код, вдрукований на край фільмокопії. Цифрова фонограма DTS, що використовується у більшості форматів сучасних фільмокопій і записується на окремому оптичному диску, також синхронізується із зображенням за допомогою тимчасового коду[4]. Також може використовуватися в інших галузях для синхронізації процесів та фіксації інформації про час та дату. Тимчасовий код створюється за допомогою генератора тимчасового коду (англ. Time Code Generator, TCG) і містить інформацію про абсолютний або відносний час. При багатокамерних зйомках кожному апараті використовується власний генератор. Для подальшої роботи всі генератори перед зйомкою синхронізуються, щоб надалі на всіх носіях ідентифікувати одні й ті ж часові інтервали. Для відтворення записаної інформації використовуються зчитувачі тимчасового коду (англ. Time Code Reader, TCR), що перетворюють код на візуальні символи на екрані відеомонітора або команди для монтажу. Часто генератор і зчитувач тимчасового коду поєднуються в одному пристрої - англ. TCG/TCR.

Код SMPTE[ред. | ред. код]

Інформація, що записується в часовий код.

Часовий код містить інформацію про абсолютний або відносний час запису кожного кадру зображення або моменту звукового супроводу, а також іншу службову інформацію. Існує міжнародний стандарт тимчасового коду SMPTE/EBU, що використовує єдине 7-ми або 8-бітове кодування, засноване на стандартах ISO 2022 та ГОСТ 27463-87[5][6]. Структура часової адреси полягає в двійково-десяткової системі кодування[1]. Розрізняють лінійний часовий код (англ. Longitudinal Time Code, LTC) і часовий код, що використовує інтервал кадрового імпульсу, що гасить (англ. Vertical Interval Time Code, VITC). Відмінність полягає в способі запису різних кодів, перший з яких записується нерухомою магнітною головкою на окрему доріжку магнітної стрічки, а другий - спеціальною головкою на обертовому барабані, відеоголовок при похило-рядковому відеозапису. Функціонально обидва різновиди тимчасового коду не відрізняються за винятком неможливості перезапису та монтажу коду VITC в тому самому зображенні.

Література[ред. | ред. код]

  • Лаврентій Лішин. Часовий код : [арх. 1 червня 2013] : [рос.] // «625» : журнал. — 2005. — № 8. — ISSN 0869-7914.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Временной код, 2005.
  2. Аналоговая видеозапись, 1998.
  3. Технология Kodak Keycode и её применение (PDF) (рос.). Kodak. Архів оригіналу (PDF) за 13 вересня 2014. Процитовано 13 вересня 2014.
  4. Терри Д.Бирд (27 серпня 1997). Система многоканального объёмного звука «Диджитал Тиатер Системз». Патент Российской Федерации (рос.). «Патенты России». Архів оригіналу за 25 листопада 2019. Процитовано 3 вересня 2012.
  5. ISO/IEC 2022:1994 Character code structure and extension techniques. Standards (англ.). ISO. 17 січня 2006. Архів оригіналу за 12 червня 2013. Процитовано 11 червня 2013.
  6. ГОСТ 27463-87. Система обработки информации. 7-битные кодированные наборы символов (рос.). Библиотека ГОСТов. 1 січня 1988. Архів оригіналу за 5 березня 2016. Процитовано 11 червня 2013.