Едріан Шепард

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Едріан Шепард
Adrian Shephard
Едріан Шепард в Half-Life: Opposing Force
Едріан Шепард в Half-Life: Opposing Force
Едріан Шепард в Half-Life: Opposing Force
Поява Half-Life: Opposing Force
Інформація
Вид (раса) Людина
Стать чоловік
Вік 22
Рід занять Військовослужбовець Морської піхоти
Звання Капрал
Сім'я невідомо
Прототип Ренді Питчфорд
Виконавець ролі безмовний персонаж

Едріан Шепард (англ. Adrian Shephard) — це персонаж серії відеоігор Half-Life; головний герой першого офіційного доповнення Half-Life - Opposing Force. Під час подій сюжету доповнення має звання капрала спецпідрозділу HECU. Екіпірування Шепарда складалося з бронежилета PCV та шолома, обладнаного протигазом та приладом нічного бачення. Однак його обличчя у грі не показано.

У відеоіграх[ред. | ред. код]

Half-Life: Opposing Force[ред. | ред. код]

На час подій Half-Life: Opposing Force, Едріану Шепарду 22 роки. Він капрал морської піхоти, приписаним до спецпідрозділу HECU, який розташовується у вигаданій військовій базі Санта в Аризоні. В ході тренувань Едріан поглиблено вивчав поводження зі зброєю Desert Eagle і снайперською гвинтівкою M40A1, що характерно для спеціалізації снайпера. Шепард був відправлений у числі інших солдатів HECU для знищення інопланетної загрози в дослідному комплексі «Чорна Меза», що виникла в результаті інциденту. Однак, зустрівши серйозний опір з боку прибульців, Шепард і кілька інших солдатів опинилися відрізані від основних військ, потрапивши в саме пекло протистояння різних сил — істот зі світу Зен, Раси X і прибулих на зміну HECU чорних оперативників. Таким чином Едріан виявляється в одному положенні з тими, кого він мав знищити. Тепер молодому капралу доводиться прикладати всі зусилля, щоб вижити в агонізуючому комплексі.

Шляхи Шепарда і Гордона Фрімена, головного героя оригінальної гри Half-Life, перетинаються лише одного разу — біля телепорту комплексу «Лямбда», за мить до стрибка Фрімена в портал до світу Зен. Щоб не вносити зміни в сюжетний канон Half-Life, зустріч носить лише характер спостереження за Фріменом. Якщо гравець в ролі Шепарда стрибне в портал слідом за Фріменом, то опиниться в порожнечі поруч з островом Зена, де опинився Фрімен, і впаде в безодню. При цьому виникає напис: «Спостереження припинено: Суб'єкт зробив спробу створення часового парадоксу». Те ж саме відбувається, якщо Шепард вбиває Фрімена, стріляючи йому в спину.

Таємничий персонаж G-мен виявився зацікавлений Шепардом: ще до інциденту в «Чорній Мезі» його можна помітити в тренувальному таборі; в своєму щоденнику Едріан пише, що той неодноразово спостерігав за ним. У «Чорній Мезі» G-мен рятує Едріана з радіоактивної кімнати, але пізніше заважає його евакуації разом з рештою сил HECU. Ближче до фіналу G-мен вмикає ядерний пристрій, відімкнений Шепардом раніше, і тим самим прирікає «Чорну Мезу» на знищення. Коли Едріан вбиває величезного геночерва, G-мен зустрічається з капралом особисто. Він залишається в захваті, кажучи, що йому імпонують люди, здатні «адаптуватися і виживати незважаючи ні на що» — так само як і він сам. Однак Шепард все ще є небезпечним свідком, тому G-мен залишає його в живих, але переносить до невідомого місця, де той не зможе заподіяти шкоди. Гра закінчується написом зі словами «Затримано» і «Чекає подальшого вирішення».

Half-Life: Blue Shift[ред. | ред. код]

Адріан Шепард згадується у другому додатку від Gearbox Software — Half-Life: Blue Shift, де головним героєм є охоронець Барні Калхаун. У розділі «Duty Calls» гравець у ролі Барні може побачити пару солдатів HECU, які скидають трупи в каналізацію. Один із солдатів при цьому скаржиться: «Тільки тому, що команда Шепарда не зробила це, ми маємо займатися цим лайном?».

Подальша доля[ред. | ред. код]

Подальша доля Адріана Шепарда невідома. Імовірно, G-мен помістив його в стазис, де він протягом всієї серії Half-Life залишав Гордона Фрімена. Розробник основних ігор серії, компанія Valve, отримувала безліч листів від фанатів, у яких ті просили включити Шепарда до сюжету наступних ігор, починаючи з Half-Life 2, і уточнювали, чи з'явиться цей персонаж у майбутніх іграх взагалі. Одному з таких фанатів директор компанії Valve Гейб Ньюелл відповів у 2006 році: «Я впевнений, коли-небудь ми повернемося до нього»[1]. У 2007 році маркетинговий директор компанії Даг Ломбарді заявив сайту Eurogamer, що хоча в планах у Valve поки що немає проєкту за участю Адріана Шепарда, він, як і сама гра Half-Life: Opposing Force, отримав дуже хороші відгуки від гравців, тому розробники не мають наміру позбуватися цього персонажа. «Так що подивимося» — підсумував Даг[2].

Згідно з документальним фільмом «The Untold History of Arkane: Dishonored/Prey/Ravenholm/LMNO/The Crossing», що вийшов у травні 2020 року, Адріан Шепард повинен був стати головним героєм скасованої гри Return to Ravenholm від Arkane Studios, яка розроблялася під керівництвом Valve[3].

Відгуки та критика[ред. | ред. код]

Головний герой Half-Life: Opposing Force завоював приязнь як гравців, так і ігрових критиків. Сайт IGN у рецензії на Opposing Force зазначив, що Адріан Шепард як солдат виглядає більш досвідченим у битві, ніж Гордон Фрімен у Half-Life — здавалося трохи дивним, що вчений здатний поводитися зі зброєю як професіонал[4]. GamePro дотримувався тієї самої думки: «Як і Гордону Фрімену в Half-Life, Шепарду доводиться виживати в абсолютно ворожому середовищі. На відміну від Фрімена, він не якийсь ексцентричний вчений, а тренований солдат, який здатний надірвати дупу на рівні професіонала»[5]. Сайти Eurogamer і The Average Gamer одностайно називають Адріана Шепарда зіркою Opposing Force[6]. The Average Gamer навіть присвятив персонажу невелику статтю «Як Адріан Шепард врятував Duke Nukem Forever». У статті розповідається, що хоча Адріан Шепард не настільки знаменитий, як Гордон Фрімен або Барні Калхаун, його пригоди в Half-Life: Opposing Force принесли компанії Gearbox Software величезний успіх, завдяки якому вона перейняла і довела до завершення розробку гри Duke Nukem Forever, створення якої тривало 13 років і було на межі закриття. «Без персонажа Half-Life Адріана Шепарда, який став зіркою Half-Life: Opposing Force і забезпечив успіх Gearbox Software, Duke Nukem Forever помер би 8 травня 2009 року»[7].

З самого виходу Half-Life: Opposing Force в 1999 році капрал Адріан Шепард не перестає фігурувати в обговореннях гравців на різних сайтах, присвячених серії ігор Half-Life. В першу чергу, гравці не перестають бажати повернення Шепарда в майбутніх іграх серії, включаючи очікувану Half-Life 3, або ж пережити ще одну історію цього персонажа як головного героя у новому спін-оффі[8][9][10][11]. Серед гравців популярні припущення про те, що персонаж G-Man, вражений здібностями капрала в Opposing Force, може використовувати його так само, як Гордона Фрімена. Вважається, наприклад, що після втрати контролю над Фріменом в Half-Life 2: Episode One G-мен цілком може знайти йому заміну в особі Адріана[12][13]. Шепарда і Фрімена часто порівнюють на ігрових форумах, з'ясовуючи, який персонаж кращий, а також фантазують про зіткнення двох героїв у поєдинку[14][15][16]. До речі, багато хто вважає Шепарда фактичним противником Гордона Фрімена[17]. Інтерес до персонажа проявляється і в тому, що немає достовірного уявлення про його зовнішність, оскільки обличчя капрала завжди приховано протигазом[18][19].

Лише деякі гравці, всупереч заявам Valve, не вірять у повернення капрала Шепарда в серію Half-Life, або ж вважають його неканонічним, оскільки в ході розробки Opposing Force ідея персонажа належала Gearbox Software[20][21][22]. Перед виходом Half-Life 2 голосування на форумах HalfLife2.net (ValveTime) виявило, що 61,4 % опитаних гравців хотіли б несподіваної появи Шепарда у грі, віддаючи перевагу знайомству з таємничими наймачами G-Man'а[23]. У 2010 році, майже через три роки після виходу Half-Life 2: Episode Two, опитування на сайті Half-Life Inside показало, що лише 7,8 % (685 голосів з 8811) схилилися на користь того, що наступна гра серії має бути присвячена подальшим пригодам Адріана Шепарда[24]. Крім того, в липні 2008 року фанатами головного героя Opposing Force був навіть заснований збір підписів до петиції, що закликає розробників до того, щоб Шепард з'явився в одній з наступних ігор серії — просто камео, згадка чи незначне відсилання. До вересня 2014 року вона набрала 210 підписів, після чого сайт петиції закрився[25].

В ігровій культурі[ред. | ред. код]

У зв'язку з тим, що доля Шепарда поки що залишається невідомою, автори сторонніх модифікацій до ігор Half-Life вигадують власні версії подальших пригод капрала. До таких модифікацій для першої Half-Life відносяться, наприклад, Dark Operations, в якому Шепард приходить до тями в світі Зен і повертається назад у «Чорну Мезу», а також продовження цієї модифікації — Retaliation[26][27]. Для Half-Life 2 активно розроблялася модифікація Opposing Force 2 — користувальницьке продовження гри Half-Life: Opposing Force, у якому G-Man пробуджує Шепарда в час Семигодинної війни. Шепард разом з повстанським «Загоном Фенікса» вступає в боротьбу з Альянсом і намагається закрити утворений просторовий розлом[28]. У липні 2014 року команда розробників повідомила, що зупинила роботу над модифікацією на невизначений час, у майбутньому плануючи об'єднати зусилля з іншими розробниками[29]. З аналогічним сюжетом також створювалася модифікація Operation Shephard, проте її розробка була припинена[30]. Сюжет ще однієї скасованої модифікації, Opposing Shephard, передбачав подальше протистояння Шепарда з Расою X[31]. Одна з випущених модифікацій під назвою Awakening оповідає про те, як G-мен будить Шепарда на арктичній базі Опору до подій Half-Life 2 і дає йому завдання знищити інопланетний корабель, знайдений Альянсом[32].

У 2011 році, на хвилі фанатських короткометражних фільмів по всесвіту Half-Life, з'явився фільм «Beyond Black Mesa», в якому Адріан Шепард є головним героєм. Дії фільму розвиваються через п'ять років після інциденту у Чорній Мезі. Випущений зі стазис G-меном уже без свого протигазу та солдатської форми, Шепард опиняється у світі, зруйнованому через вторгнення Альянсу, і приєднується до людей, які намагаються чинити опір цій інопланетній цивілізації. Наприкінці фільму Адріан разом із невідомою дівчиною серед бійців сприяють тому, щоб послання про вторгнення було передано якомога більшій кількості людей. Розраховуючи на те, що передача повідомлення вдалася, Шепард оголошує, що його історія закінчується тут, «щоб світ за кордоном „Чорної Мези“ ще мав шанс». Після цього Адріан і дівчина підривають себе гранатою разом з солдатами Альянсу, які оточили їх[33][34].

У 2015 році вийшло ще одне короткометражне відео про Шепарда під назвою «Reinstated: Prologue». Це відео було зроблено в жанрі машиніми і підготовлено командою Sheath Entertainment для спеціального конкурсу Saxxy Awards 2015, який проводиться серед робіт, створених за допомогою програми Source Filmmaker. Велика частина відео переказує події Half-Life: Opposing Force', в яких капрал Шепард і Організації серії ігор Half-Life#HECU|HECU] виконують свою місію в «Чорній Мезі». Наприкінці відео з'ясовується, що показане було сном або спогадом Шепарда, який був запроваджений G-меном у захоплений Альянсом світ Half-Life 2. Відео закінчується тим, що капрал, ховаючись у тіні, помічає якусь дівчину, одягнену в стилі мілітарі, за якою слідують двоє патрульних Цивільної оборони Альянсу. Він надягає свій протигаз і пускається за ними[35]. У 2016 році від тієї ж Sheath Entertainment вийшов інший короткометражний відеоролик — «Reinstated: The Arrival», де Шепард виявляється залученим до подій бета-версії Half-Life 2: наприкінці відео показані вирізані з оригінальної гри Консул (прототип Воллеса Бріна) та ассасин-прибулець, а також рання Цитадель[36].

Посилання на персонажа[ред. | ред. код]

  • У романі «A Big Boy Did It and Ran Away» автор Крістофер Брукмайр часто робить відсилки на різні відеоігри. Не обійшлася без уваги і серія Half-Life: однією з посилок до неї є капітан SAS, якого звуть Адріан Шепард[37].
  • У грі F.E.A.R. по радіо можна почути кілька повідомлень від А. Шепарда, координатора спецназу групи «Дельта»[38].
  • У 2007 році компанія Valve випустила гру Portal, дія якої відбувається у всесвіті серії Half-Life. До її релізу багато гравців помітили, що скорочена назва портальної гармати з цієї гри — ASHPD (від Aperture Science Handheld Portal Device) — нагадує абревіатуру від імені Адріана Шепарда. Були чутки, що така подібність невипадкова, проте розробники назвали його просто збігом, якому вони й самі здивувалися[39]. Однак це наштовхнуло їх на ідею внести в гру великодку: на наявних у грі клавіатурах кольором виділено кілька клавіш, що утворюють ім'я Адріана Шепарда[40].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Adrian Shephard Return? (англ.). ValveTime.net. 20 березня 2006. Архів оригіналу за 15 травня 2015. Процитовано 17 листопада 2015.
  2. -speculation | Last = Bramwell | First = Tom. |title=Valve Clears Up Adrian Shephard Portal Speculation |lang=en |publisher=Eurogamer |date=18 травня 2007 |accessdate=17 листопада 2015 |archiveurl=https://web.archive.org /web/20150930182929/http://www.eurogamer.net/articles/valve-clears-up-adrian-shephard-portal-speculation |archivedate=2015-09-30 }}
  3. Wojnar, Zak. (26 травня 2020). archive.org/web/20200831041328/https://screenrant.com/half-life-2-ravenholm-canceled-dishonored-arkane-noclip/ Cancelled Half-Life Episode Gameplay Revealed (англ.). Screen Rant. Архів canceled-dishonored-arkane-noclip/ оригіналу за 31 серпня 2020. Процитовано 31 серпня 2020.
  4. |title=Half-Life: Opposing Force |lang=en |publisher=IGN |date=24 листопада 1999 |accessdate=17 листопада 2015 |archiveurl=https://web.archive.org/ web/20150316142550/http://www.ign.com/articles/1999/11/25/half-life-opposing-force |archivedate=2015-03-16 }}
  5. /half-life-opposing-force/ |last=Samuel |first=Jason. |title=Half-Life: Opposing Force |lang=en |publisher=GamePro |date=24 листопада 2000 |archiveurl=https://web.archive.org/web/20081229182520/http: //eforall.gamepro.com/article/reviews/3231/half-life-opposing-force/ |archivedate=2008-12-29 }}[недоступне посилання]
  6. =http://www.theaveragegamer.com/2010/10/09/how-adrian-shephard-saved-duke-nukem-forever/ |last=Silversides |first=Nick. <title=How Adrian Shephard Saved Duke Nukem Forever |lang=en |publisher=The Average Gamer |date=9 жовтня 2010 |accessdate=17 листопада 2015 |archiveurl=https://web.archive.org/web /20110830071239/http://www.theaveragegamer.com/2010/10/09/how-adrian-shephard-saved-duke-nukem-forever/ |archivedate=2011-08-30 }}
  7. name=" The Average Gamer"
  8. name="Adrian Shephard Return?"
  9. Доля Шепарда (ua) . Форуми на «Наша-Life». 30 грудня 2003. Архів оригіналу за 16 листопада 2015. Процитовано 17 листопада 2015.
  10. Adrian Shephard. Do You Think He Will Ever Return?. Half-Life SubReddit (англ.). reddit. 29 липня 2015. Архів оригіналу за 16 листопада 2015. Процитовано 17 листопада 2015.
  11. Would You Want Adrian Shephard до відродження в Future Half Life? (англ.). Steam Users' Forums. 9 грудня 2011. Архів com/forums/showthread.php?t=2116540 оригіналу за 10 квітня 2015. Процитовано 17 листопада 2015.
  12. .ru/showthread.php?s=89eea224399291ba00d4fa976e380a42&threadid=20068&perpage=15&highlight=&pagenumber=1 Хто такий Шепард? (ua) . Форуми на «Наша-Life». 2 жовтня 2005. Архів [http:/ /bbs.hl2.ru/showthread.php?s=89eea224399291ba00d4fa976e380a42&threadid=20068&perpage=15&highlight=&pagenumber=1 оригіналу] за 16 листопада 2015. Процитовано 17 листопада 2015.
  13. com/r/HalfLife/comments/1qamu9/adrian_shephard_and_halflife_3/ |title=Adrian Shephard and Half-Life 3 |lang=en |work=Half-Life SubReddit |publisher=reddit |date=10 листопада 2013 |accessdate=17 листопада 2015 |archiveurl=https://web.archive.org/web/20151116033639/https://www.reddit.com/r/HalfLife/comments/1qamu9/adrian_shephard_and_halflife_3/ |archivedate= -16 }}
  14. vs-gordon-freeman.76830/ |title=Adrian Shepard vs. Gordon Freeman… |lang=en |publisher=Spacebattles Forums |date=18 січня 2005 року /threads/adrian-shepard-vs-gordon-freeman.76830/ |archivedate=2015-11-16 }}
  15. Капрал Шепард vs. доктор Фрімен. Архів оригіналу за 13 лютого 2015. Процитовано 17 листопада 2015. {{cite web}}: Текст «10 листопада 2007» проігноровано (довідка); Текст «html» проігноровано (довідка)
  16. Gordon Freeman vs . Adrian Shepard (англ.). Steam Users' Forums. 30 серпня 2010. Архів оригіналу за 16 листопада 2015. Процитовано 17 листопада 2015.
  17. Шаблон:Cite Web
  18. title=Обличчя Шепарда? |lang=ua |publisher=Форуми на «Наша-Life» |date=7 липня 2005 |accessdate=17 листопада 2015 |archiveurl=https://web.archive.org/web/20151116025535/http://bbs.nashalife .ru/showthread.php?threadid=17483 |archivedate=2015-11-16 }}
  19. Anybody Have Any Idea What Adrian Shephard Looks Як під Gas Mask?. Half-Life SubReddit (англ.). reddit. 3 серпня 2015. Архів оригіналу за 16 листопада 2015. Процитовано 17 листопада 2015.
  20. . ValveTime.net. 6 березня 2007. {{cite web}}: |access-date= вимагає |url= (довідка); |archive-url= вимагає |url= (довідка); Пропущений або порожній |title= (довідка); Пропущений або порожній |url= (довідка); Проігноровано невідомий параметр |= (довідка)
  21. Bring Back Adrian Shephard! (англ.). GameFAQs. 29 лютого 2008. Архів оригіналу за 16 листопада 2015. Процитовано 17 листопада 2015.
  22. In Response to Those Wo Say Shephard Isn't Canon (англ.). GameFAQs. 2 квітня 2008. Архів half-life-2-episode-three/42357994 оригіналу за 16 листопада 2015. Процитовано 17 листопада 2015.
  23. Barney Calhoun vs. Adrian Sheppard (англ.). ValveTime.net. Процитовано 17 листопада 2015. {{cite web}}: |archive-date= вимагає |archive-url= (довідка); Текст «/threads/barney-calhoun-vs-adrian-sheppard.34276/» проігноровано (довідка)
  24. /18/2010 |lang=ua |publisher=Half-Life Inside |date=18 червня 2010 |accessdate=17 листопада 2015 |archiveurl=https://web.archive.org/web/20150323121228/http://www. hl-inside.ru/archive/voting/?archive=1276863326 |archivedate=2015-03-23 }}
  25. «We Want Adrian Shephard Back!» Petition (англ.). ValveTime.net. 31 липня 2008. {{cite web}}: |access-date= вимагає |url= (довідка); |archive-url= вимагає |url= (довідка); Cite має пустий невідомий параметр: |1= (довідка); Пропущений або порожній |url= (довідка)
  26. Андрєєв, Іоанн. Dark Operations (ua) . City17.ru. Архів оригіналу за 6 лютого 2010. Процитовано 3 березня 2010.
  27. Андрєєв, Іоан. Retaliation (ua) . City17.ru. Архів оригіналу за 6 лютого 2010. Процитовано 3 березня 2010.
  28. .com/mods/opposing-force-2 |title=Opposing Force 2 |lang=en |publisher=Mod DB |accessdate=30 вересня 2014 |archiveurl=https://web.archive. org/web/20160706235130/http://www.moddb.com/mods/opposing-force-2 |archivedate=2016-07-06 |deadlink=no }}
  29. Regarding Opposing Force 2 (англ.). Mod DB. 23 липня 2014. {{cite web}}: |access-date= вимагає |url= (довідка); |archive-url= вимагає |url= (довідка); Пропущений або порожній |url= (довідка); Текст «-2/news/regarding-opposing-force-2» проігноровано (довідка)
  30. |lang=en |publisher=Mod DB |accessdate=16 листопада 2014 |archiveurl=https://web.archive.org/web/20150923140343/http://www.moddb.com/mods/ operation-shephard |archivedate=2015-09-23 }}
  31. Opposing Shephard (англ.). Mod DB. Архів оригіналу за 15 вересня 2015. Процитовано 17 листопада 2015.
  32. (ua) . Mods-Inside. 30 грудня 2008. {{cite web}}: |access-date= вимагає |url= (довідка); |archive-url= вимагає |url= (довідка); Cite має пустий невідомий параметр: |1= (довідка); Пропущений або порожній |title= (довідка); Пропущений або порожній |url= (довідка)
  33. Архівована копія (ua) . Half-Life Inside. 21 січня 2011. Архів оригіналу за 30 березня 2015. Процитовано 17 листопада 2015.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  34. Rondal (2 лютого 2011). Відтворення w/ Brian Curtin, Director of Beyond Black Mesa (англ.). Strange Kids Club. Архів оригіналу за 12 жовтня 2015. Процитовано 17 листопада 2015.
  35. {title=Reinstated. Пролог | lang = uk | publisher = Half-Life Inside | data = 10 листопада 2015 | .ru/comments/?1447176850 |archivedate=2015-11-17 }}
  36. Reinstated: The Arrival на YouTube
  37. Big Boy Did It and Ran Away. Literature (англ.). TV Tropes. Архів .org/pmwiki/pmwiki.php/Literature/ABigBoyDidItAndRanAway оригіналу за 7 вересня 2015. Процитовано 17 листопада 2015.
  38. [https: //web.archive.org/web/20151003162506/http://www.mobygames.com/game/fear-first-encounter-assault-recon F.E.A.R.: First Encounter Assault Recon] (англ.). MobyGames. Архів /fear-first-encounter-assault-recon оригіналу за 3 жовтня 2015. Процитовано 17 листопада 2015. {{cite web}}: Проігноровано невідомий параметр |subtitle= (довідка)
  39. hl-inside.ru/comments/?1179733452 |last=Цуканів |first=Юрій. |title=Valve розвінчала чутки про причетність Адріана Шепарда до Portal |lang=ua |publisher=Half-Life Inside |date=21 травня 2007 |accessdate=17 листопада 2015 org/web/20150830035453/http://www.hl-inside.ru/comments/?1179733452 |archivedate=30 серпня 2015}}
  40. =http://www.1up.com/do/feature?pager.offset=3&cId=3165930 |last=Elliott |first=Shawn. |title=Beyound the Box: Orange Box Afterthoughts and the Future of Valve (сторінка 4) |lang=en |publisher=1UP.com |date=2 червня 2008 |accessdate=17 листопада 2015 | archiveurl=https://archive.today/20150830035829/http://www.1up.com/do/feature?pager.offset=3&cId=3165930 |archivedate=2015-08-30 }}

Посилання[ред. | ред. код]