Аед Руад

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Аед Руад
Діяльність суверен
Діти Macha Mong Ruadd

Аед Руад мак Бадарн (ірл. — Áed Rúad) — він же: Аед Рудий, Ед Руад, Ед Рудий — верховний король Ірландії. Час правління: 530509 до н. е. (згідно з «Історією Ірландії» Джеффрі Кітінга) [3] або 731724 до н. е., 710703 до н. е., 689682 до н. е. (відповідно до «Хроніки Чотирьох Майстрів») [2]. Персонаж чисельних ірландських легенд, міфів та історичних переказів. Родич таких легендарних персонажів ірландської історії як Діхорба, Деман, Кімбаех, Фінтан, Айргетмар. Дочкою Аеда Руада була легендарна верховна королева Ірландії Маха Рудоволоса.

Прихід до влади[ред. | ред. код]

Прийшов до влади після вбивства свого попередника — Лугайда Лайгдеха (ірл. — Lugaid Laigdech).

Правління[ред. | ред. код]

Згідно легенд три онуки верховного короля Ірландії Айргетмара — Аед Руад, Діхорба та Кімбаех після смерті верховного короля Ірландії Лугайда Лайгдеха вирішили поділити владу наступним чином: правити Ірландією по черзі — мінятися на троні через кожні 7 років. Так і було — Аед Руад три рази по 7 років правив Ірландією, передаючи владу щоразу Діхорбі.

Смерть і боротьба його родичів за владу[ред. | ред. код]

Аед Руад загинув, втопившись у водоспаді. Цей водоспад на його честь назвали Еас Руад (ірл. — Eas Ruaid) — зараз називається Assaroe Falls — розташований у графстві Донегол на півночі Ірландії. Після його смерті владу між собою поділили Діхорба та Кімбаех. Але дочка Аед Руада — Маха Рудоволоса зажадала правити Ірландією, вважаючи своє право на трон незаперечним. Почалася між ними жорстока боротьба за владу. Діхорба був вбитий. Маха Рудоволося змусила дітей Діхорби збудувати місто Емайн Маху і палац у цьому місті. Пізніше, Емайн Маха стала столицею могутнього і славного королівства Улад (Ольстер). Маха Рудоволося вийшла заміж за Кімбаеха — це було свого роду компромісом і перемир'ям. Потім Кімбаех помер від чуми і Маха Рудоволоса стала правити Ірландією одноосібно. У різних легендах та історичних переказах наводяться різні причини смерті Аеда Руада — деякі джерела пишуть, що він був убитий в боротьбі за владу. «Книга Захоплень Ірландії» синхронізує його правління з часом правління Олександр Македонського (336–323 до н. е.), що сумнівно [1].

Джерела[ред. | ред. код]

  • Macalister R. A. Stewart (ed. & trans.) Lebor Gabála Érenn: The Book of the Taking of Ireland Part V // Irish Texts Society, 1956. — Р. 261–263.
  • Annals of the Four Masters. M 4569 — 4539.
  • Geoffrey Keating Foras Feasa ar Éirinn. 1.27.
Попередник:
Лугайд Лайгдех
Верховний король Ірландії
530 до н. е.509 до н. е.
Наступник:
Діхорба