Азимутальний рушій

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Двогвинтовий азимутальний рушій Siemens/Schottel

Азимутальний рушій[1], азимутальний підрулювальний пристрій[1] — в суднобудуванні конфігурація лопатевих гвинтів, що розташовані на поворотній гвинтовій базі, яка здатна обертатися на 360 ° відносно своєї осі (по горизонтальному колу, азимутально). Пристрій надає судну максимальної маневровості, що дозволяє швартуватися та проходити складні ділянки шляху без супроводу буксирів.

Англійський винахідник Френсіс Роналдс[en] у 1859 році описував механізм «Propelling Rudder» («рушійне стерно»), що поєднував рушійний і стерновий механізми човна в одному агрегаті. Гвинт був встановлений у рамі зі зовнішніми обрисами як у пера стерна і сполучений з вертикальним валом, який передавав обертальний момент на гвинт, уможливлюючи при цьому і обертання всього пристрою в горизонтальній площині[2].

Сучасний азимутальний рушій із Z-подібною передачею винайшов у 1951 році Йозеф Беккер (Josef Becker), засновник німецької компанії «Шоттель[de]», у продаж він поступив під назвою Ruderpropeller («Стерно-гвинт»). За свій винахід Беккер отримав 2004 року премію Елмера Сперрі[3]. Пристрій, що працює за таким принципом, уперше запатентовано в 1955 р.: стерно Плойгера[4], винайдене Ф. В. Плойгером (F. W. Pleuger).

Конструкція[ред. | ред. код]

Механічна трансмісія Z-типу
  • За кількістю гвинтів:
    • Одногвинтовий;
    • Двогвинтовий тандемний (гвинти провертаються в один бік);
    • Двогвинтовий опозитний (гвинти провертаються в різні боки).

Гвинти можуть бути як відкритими для зовнішніх чинників, так і мати насадку.

На моторних яхтах азимутальний рушій зазвичай обертається не на 360° навколо осі, а лише у певному секторі.

У деяких видів азимутальних рушіїв нижня частина з гвинтом може пересуватися у вертикальному напрямку і прибиратися в корпус судна в неробоче положення (висувні поворотні колонки)[5].

Застосування[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Будашко, В. В. (2017). Підвищення ефективності функціонування суднових енергетичних установок комбінованих пропульсивних комплексів (PDF) (докторська). Національний університет «Одеська морська академія». с. 4. Архів оригіналу (PDF) за 21 жовтня 2020. Процитовано 28 березня 2021.
  2. Ronalds, B.F. (2016). Sir Francis Ronalds: Father of the Electric Telegraph. London: Imperial College Press. ISBN 978-1-78326-917-4.
  3. Presentation of The Elmer A. Sperry Award for 2004 (PDF). Sperryaward.org. Архів оригіналу (PDF) за 23 березня 2014. Процитовано 24 листопада 2014.
  4. Patent US2714866 - Device for propelling a ship. Google.com. Архів оригіналу за 9 грудня 2014. Процитовано 24 листопада 2014.
  5. ГОСТ Р ИСО 7255-2007: Судостроение. Средства активного управления судами. Словарь

Посилання[ред. | ред. код]