Айвалія (футбольний клуб)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
ФК «Айвалія»
Повна назва Футбольний клуб «Айвалія»
(алб. Klubi Futbollistik Hajvalia)
Засновано 1999
Населений пункт Айвалія, Косово Косово
Стадіон «Айвалія»
Вміщує 1000
Ліга Чемпіонат Косова з футболу
Домашня
Виїзна

Футбольний клуб «Айвалія» або просто ФК «Айвалія» (алб. Klubi Futbollistik Hajvalia; KF Hajvalia) — колишній клуб косовський футбольний клуб з Айвалії південно-східного передмістя Приштини. Виступає в Райфайзен Суперлізі Косова, головною за рівнем в системі футбольних ліг Косова. Домашні матчі команда проводить на стадіоні «Айвалія», який вміщує близько 1 000 глядачів.

Історія[ред. | ред. код]

Футбольний клуб «Айвалія» був заснований в 1999 році і виступав у Першій лізі Косова аж до 2012 року, коли клуб отримав підвищення в Суперлігу. У дебютному сезоні команда стала четвертою в чемпіонаті Косова. У наступному році «Айвалія» дійшла до фіналу Кубку Косова, де поступилася «Феронікелі» з рахунком 1:2. У Суперлізі команда продовжувала грати роль середняка, а за підсумками чемпіонату 2015/16 «Айвалія» посіла друге місце.

«Айвалія» привернула до себе увагу, коли в кінці червня 2014 року запропонувала знаменитого уругвайського нападника Луїса Суареса виступати за неї за зарплату в 1 200 фунтів стерлінгів на тиждень. Зроблено це було, коли ФІФА дискваліфікувало Суареса за черговий укус суперника під час гри на 4 місяці від будь-якої діяльності, пов'язаної з футболом. Футбольна федерація Косова в цей період не була членом ні УЄФА, ні ФІФА, таким чином Суарес теоретично міг виступати в чемпіонаті Косова[1][2].

Досягнення[ред. | ред. код]

  • Косово Група Б Ліги е Дуте (Друга ліга)
    • Срібний призер (1): 2010/11
  • Косово Ліга е Пера
    • Бронзовий призер (1): 2011/12

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Косовський клуб Айвалія запросив Суареса виступати за команду на час дискваліфікації. Архів оригіналу за 20 серпня 2016. Процитовано 13 червня 2016 року.
  2. Суарес може продовжити кар'єру в Косово. Архів оригіналу за 9 серпня 2016. Процитовано 13 червня 2016 року.

Джерела[ред. | ред. код]