Айна Вільберг

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Айна Вільберг
Зображення
Зображення
Основна інформація
Повне ім'я Олена Зіновіївна Білоус
Дата народження 10 січня 1985(1985-01-10) (39 років)
Місце народження м. Каховка, Херсонська область,  УРСР, тепер Україна Україна
Роки активності 2000-нині
Громадянство Україна Україна
Національність українка
Професія співачка, актриса, педагог, поетеса, композитор
Освіта Київська муніципальна академія музики імені Р. М. Глієра
Співацький голос сопрано
Інструменти фортепіано
Жанр Поп-музика, хауз, електронна музика
Псевдоніми Satory Seine
Гурт «Bazza-R» (2000—2004)
«Etwas Unders» (2004—2006)
«ВІА Гра» (2013—2014)
«AINA» (с 2015)
Співпраця Дмитро Костюк
Микита Будаш
Лейбл Send Records
Moon Records
Автограф
CMNS: Файли у Вікісховищі

А́йна Ві́льберг (ім'я при народженні — Олена Зіновіївна Білоус) (10 січня 1985(19850110), Каховка, Херсонська область, Українська РСР) — українська співачка, акторка, педагог з вокалу, поетеса, композитор та автор пісень.

Біографія[ред. | ред. код]

Айна Вільберг народилася в Каховці 10 січня 1985 року. 2002 року вступила в Київське Державне Вище Музичне Училище імені Р. М. Глієра за спеціальністю естрадний вокал, у 2006 закінчила[1]. Співачка брала участь у музичних групах різноманітних напрямків — від класики до ню-металу[1]. Викладає спів у мовній позиції за методикою видатного педагога сучасності Сету Ріггс, вважаючи цю методику постановки голосу найкращим і найкоротшим шляхом до вокального успіху[2]. Паралельно розробляє власну школу співу засновану на базі звільнення голосу через розкріпачення тіла[3]. Працювала, як вокальний коучер в таких телевізійних проєктах «Фабрика зірок», «ШОУМАSТГОУОН», з азербайджанським шоу талантів «Велика сцена», а також готувала до учасників Євробачення в Баку в 2013 році. «Голос країни» один з крайніх телевізійних проєктів, у якому активно працювала з учасниками з команд Святослава Вакарчука та Ані Лорак. Займалася з групою «ВІА Гра», а також багатьма зірками і талантами України[2].

Останні події[ред. | ред. код]

24 лютого 2023 — вийшов сінгл «Молода».

21 березня  2023 — вихід EP, збірки військових пісень «Заслухалась», цього ж дня вийшла відео робота  на пісню «Заслухалась».

23 березня  - благодійний захід для дітей ВПО з Херсонщини.

10 квітня 2023 — світ почув новий сингл «Наречений».

24 квітня 2023 — випуск альбому на всіх музикальних майданчиках.

Останні відео[ред. | ред. код]

Aina Vilberh — ЗАСЛУХАЛАСЬ | Нове відео українським воїнам 2023[4]

Aina Vilberh — Молода | Official music video 2023[5]

Aina Vilberh & Jezusman — Dancing Love (Lyric video)[6]

Aina Vilberh & Jezusman — Dancing Love (Ustaaal remix)[7]

Творча діяльність[ред. | ред. код]

Bazza-R[ред. | ред. код]

У 2000 році Айна Вільберг увійшла до складу організованої нею групи, яка до 2002 року називалася «Звуковий бар'єр». Пізніше колектив змінив назву на «Bazza-R». За словами учасників групи, їх музика «легше, ніж хард-рок і важче, ніж рок-попс»[8].

29-30 червня 2003 року в Києві, на Контрактовій площі, музиканти взяли участь у IX Всеукраїнському молодіжному фестивалі «Перлини сезону», де колектив був представлений у номінації — «рок-музика», та отримав диплом фестивалю[9].

1 травня 2004 в Каховці під патронатом Президента України Леоніда Кучми та за підтримки Міністерства культури і мистецтв України пройшов 13-й Міжнародний фестиваль «Таврійські ігри»[10][11], в якому взяла участь і група «Bazza-R». Музиканти виконали п'ять композицій українською мовою. Колектив, також як і всі інші учасники фестивалю, виконував пісні наживо, тому що це була одне з умов організаторів заходу[11].

Etwas Unders[ред. | ред. код]

Айна Вільберг у складі «Etwas Unders»

З 2004 року стала учасницею альтернативної групи «Etwas Unders». Айна прийшла на заміну колишньої вокалістки Тетяни, у якої було розбіжність поглядів на творчість і досить велика зайнятість на роботі. Дівчина була помічена і позитивно оцінена на концерті ще існуючої її групи в будинку культури НТУУ «КПІ ім. І. Сікорського». У новому складі Etwas Unders оновлює вокальні партії на попередні пісні і починає готувати інший матеріал.

За два роки свого існування колектив давав концерти майже у всіх обласних центрах України. Одні з головних фестивальних досягнень — це перша премія на рок-фестивалі «Тарас Бульба»[12], а також звання «Найкращий альтернативний колектив України 2006 року» за оцінкою фестивалю «The Global Battle Of The Bands»[13].

У 2006 році успішно пройшли всі відбіркові тури всесвітнього конкурсу «The Global Battle Of The Bands 2006» та фінальному концерті в концерт-холі «Асторія» у Лондоні представили Україну[14][15].

Запис дебютного альбому оголосили і почали в середині 2006 року, паралельно знімаючи кліп, реліз планувався на жовтень[16]. Однак його поява було перенесено на потім. Після закінчення активного концертного періоду групи Айна покинула колектив, вирішивши концептуально змінити творчий напрямок і відмовитися від того негативу і агресії, яку частково група висловлювала у своїх піснях[17].

Satory Seine[ред. | ред. код]

Свою сольну кар'єру Айна початку під псевдонімом Satory Seine в 2006 році спільно з автором більшості своїх треків діджеєм і продюсером DJ Noiz, обидва виконавці працюють з лейблом «Send Records»[18]. Satory Seine серйозно захоплена східною філософією. Свої пізнання і практики дзен-буддизму співачка сміливо переносить у творчість[19]. 7 квітня 2007 року Satory Seine дебютувала перед клубною аудиторією. Перший виступ вокалістки відбулося в рамках проєкту Live & Famous, разом з голландським діджеєм і продюсером Eddy Good. Під час перфомансу з успіхом був презентований CD «Live & Famous», у записі якого взяли участь Eddy Good і Satory Seine[20].

Дівчина з відверто «не форматною» піснею англійською мовою відкрила концерт «Пісні року». 4 грудня 2007 року DJ Sender і Satory Seine на головному концертному майданчику країни-у палаці «Україна» на гала-концерті «Золота Шарманка» представляють свою першу спільну хаус — композицію «I Love You», яку визнали проривом року[21]. В цьому треку вдалося досягти балансу між клубної електронної і поп-музикою. Ритмічні хіти з голосом Satory Seine регулярно звучать на радіостанціях Kiss FM, Ренесанс, Шарманка, DJ FM. Так само в цьому році виступила на гала-концерті церемонії нагородження найкращих представників української танцювальної культури Ukrainian Dance Music Awards, вокалістка виконала свій перший трек в стилі vocal trance — «Sparkle Of Truth», записаний у співпраці з DJ Kex, і вперше для широкої аудиторії була представлена композиція «Gentle Motive», написана спільно з талановитим композитором лейблу Send Records DJ Noiz[21]. Далі було спільний виступ з Dj Sender на церемонії нагородження TopDj, де були представлені роботи «Kiss You» і перша в репертуарі артистки пісня російською мовою «Мой друг»[22]. Далі йдуть не менш успішні роботи в тандемі з Dj Noiz це роботи: «Beautiful Story», «Vanity Of Vanities». Пізніше спільно з Drive Dealers створюють треки «Addiction», «Space Migrator», «We Can Talk»[23].

Робота Satory Seine у 2007 році з українським електронним дуетом 2Special приносить результати у вигляді таких робіт, як «I Think», «Dance On The Cloud» і «One Love»[24]. У хіт-параді Tendance радіостанції Kiss FM композиція «Dance On The Cloud» кілька тижнів займала верхні позиції. Співачка Satory Seine з'явилася на сторінках листопадового номера українського видання журналу Elle[25]. 2008 року резидент клубу «Arena» DJ Romantic спільно з Andi Vax і Satory Seine записав трек «Next Kiss». Drive Dealers і Satory Seine в цей час складають нову композицію під назвою «April». Під час вечірки DJmag start party відбулася прем'єра для багатотисячної аудиторії спільного треку Satory Seine і Drive Dealers «Space Migrator»[26]. 5 листопада відбувся завершальний етап знімання відеокліпу на пісню «Gentle motive». Продюсерами кліпу виступили генеральний директор лейблу «Send Records» Євген Євтухов і директор співачки Михайло Малий[27][28].

У 2009 році Satory Seine повертається на українську танцювальну сцену з новим треком «Lazy Girl», виконаний разом з популярною французькою хаус-зіркою Muttonheads[29]. Muttonheads запропонував Satory попрацювати разом з ним над створенням нового твору. Автором тексту виступив Mike.M. Запис вокальної партії співачки проходила на студії Send Records. Реліз Lazy Girl (Ugostar & Daxto) відбувся на популярному французькому лейблі «Zero 1». На початку літа 2009 року виконавиця записує кілька реміксів спільно з українським діджеєм Jim Pavloff, і вони вдвох як лайв-проєкт виступають на фестивалі Global Gathering Ukraine, де виконали трек «Solaris»[30][31]. 2009 року відбувся реліз CD-альбом, записаний спільно з Сергієм Любинским (Knob) гітаристом групи «ТОЛ», який отримав назву «Пальне»[32]. До альбому увійшло 12 композицій. Далі в 2010 році співачка створює спільний проєкт з продюсером, DJ і букінг агентом, співвласницею концертного агентства Dj Boutique booking agency — Waris, який отримав назву «Risky Doubt». Дівчата спільно з ізраїльським продюсером Matan Caspi записали дві композиції «don't be cruel» і «And sometimes». Реліз пісень відбувся на радіостанціях «Pacha Recordings» і «Enormous Tunes». 2011 року випустила свій дебютний сольний англомовний альбом, що отримав назву «Day», в який увійшло 12 композицій[33].

Core Yatis[ред. | ред. код]

У 2012 році виконавиця спільно з музикантом Олександром Шульгою створюють суто студійний проєкт «Core Yatis», розрахований на дев'ять треків, — розповідає про колектив та його релізі ідейний натхненник Олександр Шульга. Концепція «Core Yatis» зав'язана на концепції дев'яти планет сонячної системи. Більшість пісень написані на вигаданому мовою, кілька англійських композицій і одна російською[34].

На однойменну з назвою колективу пластинку потрапило дев'ять композицій, в яких сплелися аналогові синтезатори, біти, оркестрові та етнічні інструменти, прикрашені вокалом. Музична стилістика альбому складається з поєднання тріп-хопу, даунтемпо, індітроніки та легкими вкрапленнями етнічних мотивів. Офіційний реліз в iTunes Store відбувся 23 липня 2013 року[35]. Запис матеріалу відбувалася у столичній студії Віталія Телезина «211 Recording», а мастеринг платівки був зроблений у бристольській студії «Optimum Mastering»[36].

Паралельно дівчина знімалася в кіно. Дебютувала в короткометражному фільмі режисера Дениса Сполітак «Між 20 і опівночі», де зіграла роль дівчини-хуліганки. Прем'єра фільму відбулася на Київському Міжнародному кінофестивалі «Молодість», який проходив у Києві 20 — 28 жовтня 2012 року[37].

У 2013 році Айна Вільберг знялася в драматичному короткометражному фільмі про кохання, який отримав назвою «R3», де зіграла головну жіночу роль. Режисером фільму виступив Олександр Лідаговський[38].

ВІА Гра[ред. | ред. код]

Докладніше: ВІА Гра

Після оголошення Костянтином Меладзе про закриття колективу з січня 2013 року, колишній генеральний продюсер групи Дмитро Костюк, якому належали права на бренд «ВІА Гра» й суміжні права на репертуар гурту, записаний під час співпраці з лейблом Sony Music Entertainment, в січні розпочав кастинг нового складу групи незалежно від Костянтина Меладзе.

Айна Вільберг не проходила традиційний кастинг, вона була музичним педагогом і давала вокальні уроки вже утворилася дуету групи «ВІА Гра» в склад якої входили Дар'я Ростова і Дар'я Медова. 15 жовтня 2013 року в Москві відбулася презентація нового складу групи, де Айна була представлена як одна з учасниць[39][40]. 18 жовтня відбулася презентація в Києві. У грудні 2013 року вийшов дебютний сингл Айни в складі групи під назвою «Магія»[41]. Автором даної композиції виступив Олексій Малахов. Також, у грудні 2013 група взяла участь у новорічному шоу Першого національного каналу. 2014 року колектив збирався представити альбом під назвою «Магія», однак з певних причин вихід так і не відбувся[42]. 24 березня 2014 року стало відомо, що Дар'я Медова і Айна Вильберг покинули групу[43]. Однак що саме стало причиною відходу, артистка воліла не говорити.

AINA[ред. | ред. код]

Після відходу з групи «ВІА Гра» в 2015 році, Айна Вильберг створила новий проєкт під назвою «AINA», разом з Микитою Будашем, відомим по українській электро-панк-группе «Dead Boys Girlfriend». Цей проєкт об'єднує в собі електронні аранжування, гітарні і вокальні партії[44]. Дует презентував свою дебютну EP- платівку «Portal» 10 червня 2015 року. До платівки увійшли п'ять російськомовних композицій, які були спродюсовані Костянтином Костенком[45]. Музиканти говорять, що їм вдалося створити власний спокійний, дуже особистий світ, яким вони діляться через «портал» гітарних мантр Микити і просторового, але з легким надривом вокалу Айни. Дебютний виступ нового проєкту відбувся 14 червня 2015 року на музичному фестивалі «Green Light Festival»[46].

У 2016 році Айна продовжила творчу діяльність і випустила ряд нових робіт. 8 липня була представлена пісня «Zveroboj» у рамках проєкту "AINA. Вона була викладена в мережу для вільного прослуховування 6 липня 2016 року на музичному інтернет-магазині «Bandcamp». Наступного дня відбулася прем'єра в аудіо журналі «STEREOBAZA» на радіостанції «Просто Раді.О» (Україна)[47][48]. Також на цю композицію представлений офіційний ремикс, створений за підтримки проєкту «EΛEVEN», керівником якого є московський продюсер і мульти-інструменталист Олексій «Прохір» Мостиєв: «Zveroboj (remix by EΛEVEN)». Прем'єра ремикса відбулася 7 серпня 2016 року. У грудні того ж року Айна випустила сольну роботу — дебютну пісню з прийдешнього альбому під назвою «Ландыши». Музику для пісні написав творчий об'єднанням музиканта Олексія Drizzit і струнного квартету «Гольфстрім». Після прем'єри синглу відбувся офіційний реліз відеокліпа на пісню, режисером якого виступив Ubiк Litvin. Також в 2016 році, Айна Вільберг взяла участь в саундтреку до 56-го повнометражного мультфільму від Walt Disney Animation Studios «Ваяна». Вона озвучила персонажа Сіну, мати головної героїні і виконала пісню «Де ти є» для саундтреку. Цей мультфільм вийшов до українських кінотеатрів 22 грудня 2016 року.

У 2017 році, Вільберг поєднує сольна творчість з проєктом «AINA». 14 лютого 2017 року, в день Усіх Закоханих, співачка представила в тандемі з фіналістом сьомого сезону шоу «X-Фактор» Олександром Юпатовим свою нову пісню, «Наречена». Режисером кліпу виступила сама Айна Вільберг. У березні того ж року вийшла сольна пісня «У меня была мечта», музику і слова якої написала сама Айна Вільберг. 10 квітня 2017 року, у проєкту «AINA» вийшов мініальбом «Суша», який включає чотири композиції російською мовою, тексти і мелодії яких були написані вокалісткою Айной Вильберг, а музичне наповнення було створене Микитою Будашем. Це була остання робота проєкту «AINA», далі пісні виходили без участі Микити, Айна працювала сольно. У тому ж році, Айна випустила декілька нових пісень: «Алиса», «Белые лилии», «Одуванчики», «Пригадай», на слова Лізи Готфрік, і «Мама говорила», виконану разом з українською співачкою Луною. У листопаді 2017 року, Айна Вільберг випустила дуетний сингл з Юрієм Водолажським під псевдонімом «Wodo» — «Ядовитый пион».

У січні 2018 року вийшла пісня українською мовою «Свята Марія», яка була записана спільно з жіночою групою ансамблю «Alter Ratio». У лютому відбувся релиз пісні «Хай буде добрі всім», яка була записана спільно з дітьми з школи High Up, де Айна Вільберг викладала уроки з вокалу. Також в лютому вийшла її нова пісня «Андромеда и стекло», на яку вона написала слова, а аранжування зробив Олег Пашковский. У лютому ж вийшла ще одна пісня українською мовою «Колискова», записана спільно з учнями школи High Up. У липні вийшов кліп співачки Даші Астаф'євої на пісню «Самое главное» (ANDI VAX Remix) ", в якому Айна Вільберг взяла участь. У вересні вона випустила пісню на вигаданій мові «Eika», записану спільно з Алісою Гуровою. Пісня була написана мовою живого духу і створювалася спеціально для дуету, щоб посилити енергетичний потік. 2018 року вийшла її нова пісня «Чёрный бит», до якої вона сама написала музику та слова. У грудні вона знялася в кліпі співачки Ольги Горбачової «Лучшая в мире». Також в грудні вийшов американський комедійний пригодницький музичний фільм, оснований на серії книг Памели Треверс про няню-чарівницю «Мері Поппінс повертається», де Айна озвучила головну героїню, Мері Поппінс, в українській озвучці виконав сім пісень з фільму для саундтреку.

У 2019 році Айна Вільберг випустила декілька нових пісень, такі як «Вільні люди», «Хризантеми», «Незабудки», «Космическая роза» і «Mermaid». Вона також озвучила персонажа Менді в українській озвучці комп'ютерно-анімаційного фільму «UglyDolls. Ляльки з характером». Ще один проєкт в якому вона взяла участь — це короткометражний фешн фільм «AINA. Interview», де вона виконала головну роль. Фільм був зрежисований Мариною Рибалко. У жовтні вийшов кліп на пісню «Чёрный бит», режисером якого виступив Ubik Litvin.

У січні 2020 року відбувся реліз пісні «Холода» разом з виконавцем RAJA, а в лютому вийшов кліп на пісню «Sexy Boy», який був знятий режисером Ubik Litvin. Влітку 2020 року вийшла пісня і кліп «Качели», а наприкінці жовтня Айна випустила пісню англійською мовою «Monster», за участю DJ Kon', який виступив у цьому фіті під псевдонімом Zugzwang. У кінці року вона заснувала свій власний музичний лейбл «4udotvorec». 2 квітня 2021 року вийшла пісня українською мовою «Dancing Love», яка була записана спільно з Jezusman, екс-солістом групи «Lucky4». 19 квітня відбувся вихід альбому «Колокольчик», який складається з одинадцяти пісень російською мовою. Автором музики і слів усіх пісень, а також продюсером альбому виступила сама Айна Вільберг. 21 квітня вийшло лірик-відео на пісню «Дикая» з альбому «Колокольчик». 9 серпня відбувся вихід альбому «Цветочный альбом», до якого увійшли сім раніше виданих синглів: «Ландыши», «Одуванчики», «Хризантемы», «Незабудки», «Белые лилии», «Ядовитый пион» і «Космическая роза».

Творчість в період політичної кризової ситуації[ред. | ред. код]

2022 року відбулася серйозна політична кризова ситуація в Україні, викликана вторгненням Росії. 2 березня 2022 року, на своєму YouTube каналі, Айна Вільберг виклала відео з живим виступом, виконавши українською мовою свою пісню «Молода». Співачка поділилася, що пісню було написано за кілька тижнів до початку вторгнення Росії на українські землі. Під час знімання відео у Києві за вікном лунали сирени та вибухи.

2023 року, 24 лютого (рівно через рік після початку вторгнення Росії в Україну), відбулася прем'єра пісні «Молода» у студійній версії. Пісня вийшла на власному лейблі співачки, «4udotvorec». 21 березня вийшов мініальбом військових пісень «Заслухалась», що складається із чотирьох україномовних пісень: «Молода», «Пані Будь Ласка», «Мамо» та «Заслухалась». Цього ж дня вийшов відеокліп на однойменну пісню «Заслухалась», режисером якого виступив Тарас Воробець. Варто зазначити, що через події, що відбулися на початку 2022 року, Айна Вільберг почала випускати пісні лише рідною українською мовою.

Список творів[ред. | ред. код]

Надія Грановська
  • «Пламя»
BeLucci
  • «Новый день»
  • «Аэропорты»
НеЛюди
  • «Не любовь»
Луна
  • «Виграй»
  • «Луна»
  • «Осень»
Яна Клим и Андрей Царь
  • «Герой»

Дискографія[ред. | ред. код]

Студійні альбоми[ред. | ред. код]

Збірники[ред. | ред. код]

  • 2008 — Gentle Motive
  • 2008 — Next Kiss
  • 2015 — Solaris
  • 2016 — 6 жизней назад

CD та EP[ред. | ред. код]

  • 2009 — Пальне
  • 2009 — Lazy Girl
  • 2012 — Swimming In the Air
  • 2015 — Portal

Сингли[ред. | ред. код]

У складі «Bazza-R»[ред. | ред. код]

  • Я такая же как ты
  • Вітер
  • Не поруш
  • На небі
  • Зачекай
  • Світанок
  • Махатма

У складі «Etwas Unders»[ред. | ред. код]

  • Взаємообмін

Knob Feat. Seine[ред. | ред. код]

  • Пароль
  • Mute
  • Відлига
  • Munks
  • П'янке
  • Screw
  • Пальне
  • Film3
  • Епілог
  • Like 120bpm
  • Паралелі
  • Retrouth

У складі «Risky Doubt»[ред. | ред. код]

  • Don't be cruel (feat. Matan Caspi)
  • And sometimes (feat. Matan Caspi)

Satory Seine[ред. | ред. код]

  • One love (feat. 2Special)
  • I think (feat. 2Special)
  • Sparkle of Truth (feat. DJ Kex)
  • I love you
  • I'm gone
  • Dance on the cloud
  • April
  • Next Kiss
  • Someone like me
  • Addiction
  • No need to rush
  • Side by side
  • 24.iyul
  • Dance on the Cloud (feat. 2Special)
  • Space Migrator (feat. Drive Dealers)
  • Gentle motive (feat. Noiz)
  • Solaris (feat. Jim Pavloff)
  • Kiss You
  • Beautiful Story
  • Vanity Of Vanities
  • Lazy Girl
  • Мой друг

Core Yatis[ред. | ред. код]

  • Time
  • Tory
  • Taina
  • Izytami
  • Nateya
  • Izangto
  • Neft
  • Ana Hia Sou
  • Rannet

У складі «ВИА Гры»[ред. | ред. код]

  • Магия

Сингли сольно[ред. | ред. код]

  • Мой свет
  • Портал
  • Калейдоскопы
  • Женщина. Мужчина. Хам.
  • Я рыба
  • За океаны и моря
  • На прощание
  • 2PM
  • На прощание
  • Время
  • Заново
  • Разоблачение
  • Седые ветра
  • Васильки
  • Вероятность
  • Валентинки
  • Три капельки яда
  • Акварель
  • Система
  • Risky Doubt
  • Зверобой

Відеографія[ред. | ред. код]

Сольні кліпи[ред. | ред. код]

Рік Кліп Режисер Альбом
2007 «Gentle motive»(feat. Noiz) Віталій Сак Day
«Next kiss»

Фільмографія[ред. | ред. код]

Рік Українська назва Оригінальна назва Роль
2012 кф Між 20 й опівночі Дівчина-Хуліганка
2013 кф R3 камео

Саундтреки[ред. | ред. код]

  • 2016 — «Киев днем и ночью» («Портал»)

Нагороди та номінації[ред. | ред. код]

Рік Премія Категорія Результат
2003 Перлини сезону «Рок-музика» Номінація
2006 Тарас Бульба «Перша премія» Перемога
The Global Battle Of The Bands «Найкращий альтернативний колектив України» Перемога
2007 Золота Шарманка «Прорив року» Перемога

ТВ-проєкти[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Кто есть кто в группе «ВИА Гра» Дмитрия Костюка. Аргументы и факты. 14 січня 2014. Архів оригіналу за 18 травня 2015. Процитовано 11 вересня 2016. 
  2. а б Биография Айны Вильберг. Modern art studio Kiev. Архів оригіналу за 28 серпня 2016. Процитовано 11 вересня 2016. 
  3. Освобождение голоса. Айна Вильберг. Aina Vilberh. 
  4. Aina Vilberh - ЗАСЛУХАЛАСЬ | Нове відео українським воїнам 2023 (uk-UA). Процитовано 9 квітня 2023. 
  5. Aina Vilberh - Молода | Official music video 2023 (uk-UA). Процитовано 9 квітня 2023. 
  6. Aina Vilberh & Jezusman - Dancing Love (Lyric video) (uk-UA). Процитовано 9 квітня 2023. 
  7. Aina Vilberh & Jezusman - Dancing Love (Ustaaal remix) (uk-UA). Процитовано 9 квітня 2023. 
  8. Максим Сысоенко. От барьера до BAZZA-Ra // Новый фаворит. — 2004.
  9. "Перлини Сезону" перебрались в Киев. КМ онлайн]]. 16 червня 2003. Архів оригіналу за 3 червня 2016. Процитовано 11 вересня 2016. 
  10. XIII Международный фестиваль "Таврийские Игры". Украинские музыкальные новости. 24 травня 2004. Архів оригіналу за 10 червня 2016. Процитовано 11 вересня 2016. 
  11. а б В Каховке стартовали "Таврийские игры". Корреспондент. 2 травня 2004. Архів оригіналу за 12 серпня 2016. Процитовано 11 вересня 2016. 
  12. Победители фестиваля "Тарас Бульба-2006". Фестиваль «Тарас Бульба». Архів оригіналу за 21 грудня 2016. Процитовано 11 вересня 2016. 
  13. Украинцы в декабре взорвут Лондон. Утро — Украина. 24 жовтня 2006. Архів оригіналу за 17 червня 2016. Процитовано 11 вересня 2016. 
  14. Мария Семенченко (31 жовтня 2006). Глобальная музыкальная битва. Газета «День». 
  15. Стартует новый сезон “The Global Battle of the Bands”. Tochka.net. 31 серпня 2007. 
  16. Юрий Зелёный (28 липня 2006). Etwas Unders начали запись дебютного альбома. Український Формат. Архів оригіналу за 15 лютого 2016. Процитовано 11 вересня 2016. 
  17. Елена прекратила своё сотрудничество с группой. Официальный сайт группы Etwas Unders. 16 січня 2007. Архів оригіналу за 20 грудня 2018. Процитовано 11 вересня 2016. 
  18. Концерт исполнительницы Satory Seine. 22 грудня 2007. Архів оригіналу за 29 липня 2017. Процитовано 11 вересня 2016. 
  19. Биография Satory Seine. Ukrainian Dance Music Awards. Архів оригіналу за 29 липня 2017. Процитовано 11 вересня 2016. 
  20. Satory Seine. Биография и несколько треков. 11 травня 2008. Архів оригіналу за 29 липня 2017. Процитовано 11 вересня 2016. 
  21. а б Satory Seine: Ukrainian House and the Anonymity of Influence. 31 жовтня 2010. [недоступне посилання з травня 2019]
  22. DJ Sender Feat. Satory Seine - Kiss You (Live on TopDj Awards). Tochka.net. 19 жовтня 2009. Архів оригіналу за 29 липня 2017. Процитовано 11 вересня 2016. 
  23. Композиции Drive Dealers. MySpace. 
  24. 2Special. Tochka.net. Архів оригіналу за 23 січня 2020. Процитовано 11 вересня 2016. 
  25. Satory Seine появилась на страницах журнала Elle. Архів оригіналу за 19 вересня 2016. Процитовано 11 вересня 2016. 
  26. Satory Seine & Drive Dealers - Space migrator. Satory Seine. 24 листопада 2009. Архів оригіналу за 17 жовтня 2020. Процитовано 11 вересня 2016. 
  27. Все видеоматериалы для клипа Gentle Motive отсняты!. LiveJournal. 8 листопада 2007. 
  28. Satory Seine & Noiz - Gentle Motive. Moon Records. Архів оригіналу за 3 серпня 2016. Процитовано 11 вересня 2016. 
  29. Lazy Girl (Part 2). Яндекс.Музика. Архів оригіналу за 16 листопада 2016. Процитовано 11 вересня 2016. 
  30. Jim Pavloff. Биография. Официальный сайт Jim Pavloff. Архів оригіналу за 13 вересня 2016. Процитовано 11 вересня 2016. 
  31. Global Gathering возвращается. Tochka.net. 7 липня 2009. Архів оригіналу за 16 листопада 2016. Процитовано 11 вересня 2016. 
  32. Knob Feat Seine ?– Пальне. Discogs. Архів оригіналу за 30 листопада 2016. Процитовано 11 вересня 2016. 
  33. Day от Satory Seine. Deezer. 25 червня 2011. 
  34. Core Yatis представили изысканный электронный коктейль. КМ онлайн. 5 серпня 2013. Архів оригіналу за 12 жовтня 2016. Процитовано 11 вересня 2016. 
  35. Альбом «Core Yatis». iTunes Store. 23 липня 2013. Архів оригіналу за 22 серпня 2016. Процитовано 11 вересня 2016. 
  36. CORE YATIS – CORE YATIS (2013). Ultra Vague Recordings. 19 липня 2013. Архів оригіналу за 3 квітня 2016. Процитовано 11 вересня 2016. 
  37. Елена Павлова (30 жовтня 2012). "Снимать научились. Сказать нечего". Газета.ua. Архів оригіналу за 1 липня 2016. Процитовано 11 вересня 2016. 
  38. В Киеве проходят съемки короткометражного фильма Саши Лидаговского. 20 травня 2013. Архів оригіналу за 10 червня 2016. Процитовано 11 вересня 2016. 
  39. Вторая солистка «ВИА Гры» [Архівовано 30 квітня 2022 у Wayback Machine.], InterMedia News Agency, 15.10.2013 21:50
  40. «ВИА Гра» показала новые тела [Архівовано 30 квітня 2022 у Wayback Machine.] // Комсомольская правда, 16.10.2013
  41. Новая "ВИА Гра" показала "Магию". Комсомольская правда. 2 грудня 2013. Архів оригіналу за 30 квітня 2022. Процитовано 11 вересня 2016. 
  42. «ВИА Гра» презентовала новую песню с интригой (аудио) [Архівовано 30 вересня 2013 у Wayback Machine.] // Комсомольская правда, 27.09.2013
  43. Даша Медовая ушла из ВИА Гры и представила сольный сингл "Заковано море". Moon Records. Архів оригіналу за 23 березня 2014. Процитовано 11 вересня 2016. 
  44. В STEREOBAZA #166 — премьера украинского дуэта AINA. Европа Плюс. 25 травня 2015. Архів оригіналу за 16 лютого 2016. Процитовано 11 вересня 2016. 
  45. AINA Portal EP (2015). SoundCloud. 10 червня 2015. Архів оригіналу за 22 лютого 2016. Процитовано 11 вересня 2016. 
  46. Музыкант Dead Boys Girlfriend презентует свой проект. 8 червня 2015. Архів оригіналу за 29 березня 2016. Процитовано 11 вересня 2016. 
  47. Просто радио ( Украина ). 7 липня 2016. Архів оригіналу за 8 вересня 2016. Процитовано 11 вересня 2016. 
  48. AINA - Зверобой (2016). SoundCloud. 8 липня 2016. Архів оригіналу за 28 серпня 2016. Процитовано 11 вересня 2016. 

Посилання[ред. | ред. код]