Айшуак-хан

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Айшуак-хан
Прапор
Прапор
Казахський хан
1797 — 1806
Попередник: Єсім-хан
Наступник: Жанторе-хан
 
Народження: 1720
Смерть: 1810
Рід: Чингізиди
Батько: Абулхайр
Мати: Bolaï Betimad
Діти: Шергази-хан, Жанторе-хан і Q16431054?

Айшуак-хан (17251812) — казахський правитель, хан Молодшого жуза, молодший син Абулхайр-хана.

Життєпис[ред. | ред. код]

Айшуак був султаном і на ханський престол не претендував. 1749 року Нурали-хан відрядив султана Айшуака як заручника до російської Орської фортеці. Наступного року Айшуака замінив п'ятирічний син Нурали-хана. Навесні 1750 року султан Айшуак з казахським загоном здійснив успішний набіг на аральських каракалпаків, що були залежними від Хівинського ханства.

1783 року в Казахстані почалось національно-визвольне повстання під керівництвом Сирима Датули, метою якого було припинення захоплення земель Росією. У 17851787 роках султан Айшуак перебував у російському полоні в Уральську. 1797 року Датули вбив хана Єсіма. Однак, не потрапивши до складу ханської ради, був змушений відкочувати до Хіви.

Після вбивства Єсіма в Молодшому жузі почалась боротьба за верховну владу. Оренбурзький генерал-губернатор граф Осип Ігельстром запропонував керівництво Молодшим жузом ханській раді. Рада почала діяти в серпні 1797 року. Колоніальна влада підтримала кандидатуру султана Айшуака, оскільки той був уже старим і влаштовував усіх. Натомість казахська знать в особі султанів бажала обрати ханом султана Каратая. Того ж року султан Айшуак був обраний ханом. Зрештою, його кандидатура влаштувала всіх.

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]