Академічне письмо

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Академічне письмо (Академічне писання; англ. Academic writing; Scholarly writing) — це діяльність дослідника чи викладача зі створення спеціалізованих фахових наукових чи навчальних текстів, представлення у письмовій формі результатів дослідження.

Це також назва нової дисципліни, що має з'явитися в навчальних планах ВНЗ України в рамках «вестернізації» вищої освіти[1] — реформування, що було започатковано Болонським процесом. Вміння висловлювати власну позицію з використанням опорної літератури та наданням посилань на використані джерела є невід'ємною частиною навчання студентів більшості західних ВНЗ, що впливає на якість їхніх письмових робіт за фахом. Тому виникнення такої дисципліни як Академічне Писання у ВНЗ України є істотним кроком на шляху до освітніх реформ, глобалізації освіти та зменшення, а згодом і ліквідації величезних об'ємів плагіату, що панує зараз в українській освіті на всіх рівнях.

Академічне письмо відрізняється від загального тим, що має справу з теоріями і причинами, що регулюють процеси і практику в повсякденному житті, а також досліджує альтернативні пояснення цих подій.

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  1. Adaptation of the EPT specification to a Ukrainian argumentative writing test within the contrastive rhetoric approach by Olexandra Kostenko [Архівовано 28 квітня 2014 у Wayback Machine.]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Основи академічного письма. Методичні рекомендації та програма курсу. Архів оригіналу за 19 квітня 2019. Процитовано 19 квітня 2019.

Посилання[ред. | ред. код]