Академія Цзіся

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Академія Цзіся
Основні дані
Засновано 318 до н. е.
Приналежність царство Ці
Сфера наука, філософія
Кількість співробітників до 1000 осіб
Контакт
Ключові особи Сюань-ван
Країна  КНР
Тип академія

Академія Цзіся (稷下學宮, Цзіся Сюегун, Палац наук (вчений двір) у [західних воріт] Цзі) — найдавніша в Китаї науково-філософська академія, створена володарями держави Ці (період Чжаньго) і діяла з 318 року до н. е. до 168 року до н. е. в Ліньцзі, столиці царства Ці (сучасне м.Цзибо провінції Шаньдун).

Діяльність[ред. | ред. код]

Назву академії пов'язано з її місцем розташування в місті, що стало в той час найбільшим урбаністічним центром з населенням до 300 тис. осіб. У діяльності Цзіся брали участь сотні, а у часи розквіту навіть тисячі, представників усіх основних філософських шкіл (за винятком чистих моїстів мо-цзя) — конфуціанства, даосизму, легізму, мін-цзя, інья-цзя.

Володар царства Сюань-ван призначив 76 видатних представників академії старшими сановниками (шан дафу). Питання, що обговорювалися членами Цзіся, відображені в енциклопедичному трактаті «Ґуань-цзи» (IV–III ст. до н. е.), а також в «Янь-цзи чунь цю» («Весни і осені Янь-цзи», III–II ст. до н. е.), «Сима фа» («Закони Сима», IV в. до н. е.). Влада заохочува дискусії в Цзіся. Тут уточнювалися теоретичні позиції і народжувалися перші форми синтезу основних ідейних напрямків китайської філософії. В результаті склалося і власне «вчення Цзіся» (Цзіся-сюе), зазначене загальною даоською орієнтацією.

Представники[ред. | ред. код]

У свій час членами академії Цзіся були Мен-цзи, Сюнь-цзи, Тянь Пянь, Хуань Юань, Шень Дао, Сун Цзянь, Інь Вень, Тянь Ба, Ер Шо, Цзоу Янь, Цзоу Ши.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Needham, Joseph. Science and Civilisation in China, Vol. 1, pp. 95 f. Cambridge University Press, 1956. ISBN 052105799X, 9780521057998. Accessed 2 Nov 2012.