Акордеоніст (Пікассо)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Аккордеоніст
фр. L'Accordéoniste
Творець: Пабло Пікассо
Час створення: 1911
Висота: 130,2 см
Ширина: 89,5 см
Матеріал: Холст
Техніка: олія
Жанр: портрет
Зберігається: Нью-Йорк
Музей: Музей Соломона Гуггенхайма

«Акордеоніст» (фр. L'Accordéoniste) — картина іспанського та французького художника Пабло Пікассо. Відноситься до кубізму. Виконана олією на полотні влітку 1911 року. Знаходиться в Музеї Соломона Гуггенхейма в Нью-Йорку. Розмір — 130,2 x 89,5 см[2].

Історія і опис[ред. | ред. код]

Влітку 1911 року Пікассо та його друг художник Жорж Брак жили і працювали в невеликому містечку Сере, що на півдні Франції. Вони експериментували, створюючи картини, авторство яких часом важко було визначити. Художники були основоположниками кубізму і довели його майже до повної абстракції. Це було принципово нове мистецтво, що винаходили Пікассо і Жорж Брак у період з 1907 по 1914 рік. Один з власників картини «Акордеоніст» був так здивований цим твором, що прийняв його за пейзаж внаслідок напису на оборотній стороні «Céret»[2].

На картині, написаній у сіро-вохристій гамі в стилі аналітичного кубізму, не без напруження можна побачити загальні контури акордеоніста, що сидить, позначені безліччю зміщених і вертикально розташованих трикутних площин, напівкруглих форм і прямокутників. У центрі картини зображений акордеон. Можна розгледіти його міх і клавіші, а також ліву руку музиканта. У нижній частині полотна виписані завитки крісла. І хоча невловимі форми і об'єкти на картині не завжди можуть бути точно визначені, усміхнене обличчя акордеоніста, звернене до глядача, стало помітною деталлю. Внизу полотна, зліва є підпис художника «Picasso».

У 1937 році картина стала частиною установчої колекції Музею Соломона Гуггенхейма. Власником колекції був Соломон Гуггенхайм[2].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Make Lists, Not War — 2013.
  2. а б в Pablo Picasso. Accordionist (L’accordéoniste). GUGGENHEIM. Архів оригіналу за 17 березня 2020. Процитовано 17 січня 2020.