Актинідія гостра

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Актинідія гостра

Біологічна класифікація
Посилання
Вікісховище: Actinidia arguta
EOL: 392750
IPNI: 316460-1
ITIS: 506774
NCBI: 64478

Актинідія гостра (лат. Actinidia arguta) — багаторічна ліана; найбільший вид роду Актинідія.

Поширення та середовище існування[ред. | ред. код]

Зустрічається в сухих змішаних і хвойних лісах, а також біля морського берега, на скелях на Далекому Сході Росії, в Японії, Кореї, Китаї.

Будова[ред. | ред. код]

Досягає висоти до 30 м, діаметр стовбура до 15 см. Кора світло-коричнева, поздовжньо відшаровується. Трав'янисті верхівки пагонів з червоними волосками.

Листки великі 16 см завдовжки і 13 см шириною, широкоовальні, округлі або вузькоовальні, цільні, з округлою основою, щільні, блискучі, голі, темно-зелені. Край листа дрібнозубчастий, іноді цілісний. Черешок темно-червоний, сильно зігнутий.

Плід — ягода, 15-30 мм завдовжки і 12-27 мм завширшки, від кулястої до циліндричної форми, із загостреною або тупою вершиною. Зріла ягода вагою від 1,5 до 10 г, гола, темно-зелена, з різноманітним ароматом: ананасовим, яблучним, банановим і т. ін. Шкірочка тонка. М'якоть соковита, ніжна, кислувато або нудотно-солодка, за смаком нагадує інжир.

Розмножується насінням і вегетативно.

При сприятливих умовах живе до 100 і більше років.

Практичне використання[ред. | ред. код]

У культурі з 1874 року.

Вміст вітаміну C в свіжих ягодах 0,7-1 %. Місцеве населення збирає ягоди для особистого споживання. Ведуться заготовки ягід для кондитерської промисловості.

Рослина багата соком, який збирають, щоб пити навесні.[1]

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Actinidia arguta Tara Vine PFAF Plant Database. pfaf.org. Архів оригіналу за 17 січня 2021. Процитовано 25 листопада 2020.

Посилання[ред. | ред. код]