Акула вусата собача

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вусата собача акула

Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Підцарство: Справжні багатоклітинні (Eumetazoa)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Надклас: Щелепні (Gnathostomata)
Клас: Хрящові риби (Chondrichthyes)
Підклас: Пластинозяброві (Elasmobranchii)
Надряд: Акули (Selachimorpha)
Ряд: Кархариноподібні (Carcharhiniformes)
Родина: Вусаті собачі акули (Leptochariidae)
Gray, 1851
Рід: Вусата собача акула (Leptocharias)
(Müller & Henle, 1839)
Вид: Вусата собача акула
Leptocharias smithii
(Müller & Henle, 1839)

Посилання
Вікісховище: Leptocharias smithii
Віківиди: Leptocharias smithii
ITIS: 160457
NCBI: 376642

Вусата собача акула (Leptocharias smithii) — єдиний вид акул монотипного роду Вусата собача акула монотипної родини Вусаті собачі акули ряду Кархариноподібні. Інша назва «тонка акула Сміта», яку отримала на честь зоолога Ендрю Сміта з ПАР. Лише у 2006 році виділена в окрему родину.

Опис[ред. | ред. код]

Загальна довжина сягає 82 см, середній розмір 50-70 см. Голова невелика. Рот порівняно довгий з вусами на рилі, довгими складками в кутах пащі. Виявляє статевий диморфізм, що полягає в різному будові зубів — у самців передні зуби значно більші, ніж у самиць (використовується при паруванні). На верхній щелепі 46-60 рядків зубів, на нижній — 43-54. Відрізняється дуже струнким і довгим тулубом. Має 2 спинних плавця, з яких перший значно більший за другий. Перший спинний плавець починається після закінчення грудних плавців, другий знаходиться на рівні анального плавця. Забарвлення коливається від світло-сірого до світло-коричневого. Черево світліше за спину та боки.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Тримається на глибинах від 10 до 75 м, на континентальному шельфі. Віддає перевагу місцям з каламутною водою, особливо навколо річкових гирл. Живиться переважно ракоподібними, інколи полює на сардин, анчоусів, вугрів, бичків, восьминогів, морські губки.

Статева зрілість настає при розмірах 55-60 см у самців, у самиць — 52-58 см. Це живородна акула. Самиця після 4 місяців вагітності народжує 7-10 акуленят завдовжки 17-19 см.

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Мешкає біля західного узбережжя Африки від Мавританії до Анголи.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Compagno, L.J.V. (1984). Sharks of the World: An Annotated and Illustrated Catalogue of Shark Species Known to Date. Rome: Food and Agricultural Organization. pp. 380—381. ISBN 92-5-101384-5.