Акула крокодилова

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Акула крокодилова

Біологічна класифікація
Царство: Тварини (Animalia)
Підцарство: Справжні багатоклітинні (Eumetazoa)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Надклас: Щелепні (Gnathostomata)
Клас: Хрящові риби (Chondrichthyes)
Підклас: Пластинозяброві (Elasmobranchii)
Надряд: Акули (Selachimorpha)
Ряд: Ламноподібні (Lamniformes)
Родина: Псевдопіщані акули (Pseudocarchariidae)
Compagno, 1973
Рід: Псевдопіщана акула (Pseudocarcharias)
Cadenat, 1963
Вид: Акула велетенська
Pseudocarcharias kamoharai
(Matsubara, 1936)

Посилання
Вікісховище: Pseudocarcharias kamoharai
Віківиди: Pseudocarcharias kamoharai
ITIS: 159897
МСОП: 39337
NCBI: 57991
Fossilworks: 246558

Акула крокодилова (Pseudocarcharias kamoharai) — єдиний вид акул монотипного роду псевдопіщана акула родини псевдопіщані акули. Свою назву отримала за здатність клацати зубами (при витягуванні на берег) наче крокодил.

Опис[ред. | ред. код]

Загальна довжина досягає 1-1,1 м та ваги у 4-6 кг. Голова маленька. Морда коротка, трохи загострена. Рот з великими щелепами. Зуби витягнуті та великі. У верхній щелепі, перші два великі зуби відокремлені від бічних зубів за допомогою ряду невеликих проміжних зубів. Всього 30 рядків зубів на кожній щелепі. Очі надзвичайно великі без мигальної мембрани. П'ять пар зябрових щілин довгі, розширюються на спинній поверхні. Тулуб сигароподібний. Ребра відносно невеликі. Печінка велика, містить значний відсоток жиру. Грудні плавці маленькі, широкі, округлі. Черевні плавці майже так само великі, як грудні. Хвостовий плавець має асиметричну форму з помірно довгою верхньою лопаттю.

Забарвлення спини темно-коричневе. Черево — світло-коричневого кольору, іноді з темними плямами з боків та на череві.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Тримається глибин від 200 до 600 м. Мешканець мезопелагічної зони. Активна вночі. Живиться костистими рибами, креветками та кальмарами.

Статева зрілість настає у самців при 74-110 см, а самиць — 89-102 см. Це яйцеживородна акула. Самиця народжує до 4 акуленят завдовжки 40 см.

Не становить небезпеки для людини.

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Зустрічається в Тихому (від Австралії та Нової Зеландії до Японії; від Каліфорнії до Чилі, Гаваїв та островів Океанії), Індійському (від Мозамбіку до М'янми, Таїланду та Індонезії) та Атлантичному океані (від Кабо-Верде до ПАР; від Венесуели до Бразилії).

Джерела[ред. | ред. код]

  • Compagno, L.J.V. (2002). Sharks of the World: An Annotated and Illustrated Catalogue of Shark Species Known to Date (Volume 2). Rome: Food and Agriculture Organization of the United Nations. pp. 71-74. ISBN 92-5-104543-7.
  • A.L. Stewart: First record of the crocodile shark, Pseudocarcharias kamoharai (Chondrichthyes: Lamniformes), from New Zealand waters. In: New Zealand Journal of Marine and Freshwater Research. 35/2001. The Royal Society of New Zealand, S. 1001—1006, ISSN 0028-8330