Акула рогата

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Акула рогата

Біологічна класифікація
Царство: Тварини (Animalia)
Підцарство: Справжні багатоклітинні (Eumetazoa)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Надклас: Щелепні (Gnathostomata)
Клас: Хрящові риби (Chondrichthyes)
Підклас: Пластинозяброві (Elasmobranchii)
Надряд: Акули (Selachimorpha)
Ряд: Heterodontiformes
Родина: Різнозубі акули (Heterodontidae)
Рід: Різнозуба акула (Heterodontus)
Вид: Акула рогата
Heterodontus francisci
Girard, 1855

Посилання
Вікісховище: Heterodontus francisci
Віківиди: Heterodontus francisci
ITIS: 159791
NCBI: 7792

Акула рогата (Heterodontus francisci) — акула з роду різнозуба акула родини різнозубі акули. Інші назви «бикоголова акула», «акула каліфорнійська».

Опис[ред. | ред. код]

Загальна довжина сягає від 1 до 1,2-1,5 м. Голова широка, конусоподібна, з тупою мордочкою. Очі опуклі, підняті доволі високо, позбавлені мигательної мембрани. Зябрових щілин — 5, які доволі довгі. Зуби в передній частині щелепи малі і загострені, з боків щелеп зуби більші та подовжені. На верхній щелепі — 19-26 рядків, на нижній — 18-29. Тулуб циліндричної форми з 2 спинними плавцями та 1 анальним. Біля кожного плавця є шипи. Передній спинний плавець починається навпроти грудних плавців. Забарвлення акули коливається від сірого до світло-коричневого кольору з численними дрібними темними плямами на голові, тулубі та хвості.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Тримається у водах тепліше за 20 °C тепла. Зустрічається на континентальному шельфі, переважно на глибині 2-11 м, проте можуть спускатися до 200 м. Активна вночі. Вдень ховається серед підводних скель. Повільна та переважно поодинока риба. Живиться донними безхребетними, морськими їжаками та крабами, іншими голкошкірими та ракоподібними, яких підіймає з-під ґрунту за допомогою грудних плавців.

Це яйцекладна акула. Статева зрілість настає при розмірі у 60 см. Після парування самиця через 7-9 місяців відкладає на дно найбільше 24 конічних яйця 10 см завдовжки і 5 см завширшки, загорнуті в рогову оболонку, на поверхні якої є спіральні виступи із загостреними вершинами. Самиця одноразово відкладає в лютому або березні тільки одне таке яйце. Ембріональний розвиток триває близько 7 місяців і новонароджене акуленятко має 20 см завдовжки.

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Мешкає від помірного до субтропічного узбережжя Північної Америки узбережжя Тихого океану в районі південної Каліфорнії, в Каліфорнії та Мексиці. У Мексиці цей вид використовується для виробництва продовольства і рибного борошна, а в Каліфорнії його шипи застосовується для виробництва ювелірних виробів.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Leonard Compagno, Marc Dando, Sarah Fowler: Sharks of the World. Princeton University Press, Princeton und Oxford 2005, ISBN 978-0-691-12072-0, S. 150—151.