Алан Дейл

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Алан Дейл
Народився 6 травня 1947(1947-05-06)[1][2] (76 років)
Данідін, Нова Зеландія
Країна  Нова Зеландія
Місце проживання Мангаттан-Біч
Діяльність актор, актор театру, кіноактор, телеактор
Alma mater Onehunga High Schoold
Знання мов англійська
Роки активності 1979 — тепер. час
Жанр драма і трилер
Зріст 1,88 м
IMDb ID 0197638

Алан Х'ю Дейл (англ. Alan Hugh Dale, народився. 6 травня 1947, Данідін, Південний острів, Нова Зеландія) — новозеландський актор.

Біографія[ред. | ред. код]

Алан Дейл народився 6 травня 1947 року в Данідіні, Південний острів, Нова Зеландія; один з чотирьох дітей, його сім'я була порівняно бідна. Хоча Дейл був ніжною дитиною, він постійно піддавався знущанням з боку інших і так навчився захищатися і постояти за себе. Виріс в Новій Зеландії без телебачення до 1960 року, Дейл дуже полюбив театр і художню самодіяльність. Його перший виступ відбувся на шкільному концерті у віці 13 років. Хлопчик справив велике враження на актора Шеллі Бермана. Батьки Алана побудували свій власний аматорський театр в Окленді під назвою «The Little Dolphin Theatre». Алан також грав у регбі до 21 року, але залишив спорт заради акторської кар'єри. У Новій Зеландії ролі були обмежені, а точніше не знімали багато фільмів, тому Алан Дейл доводилося працювати на кількох роботах: у тому числі моделлю, продавцем машин і ріелтором. Працюючи молочником він почув роботу одного діджея на місцевому радіо і прийшовши в студію сказав, що зробив би краще. Вони дали йому спробувати, а потім підписали з ним контракт на мовлення в другу половину дня.

Свою першу роль на екрані він зіграв у телевізійній драмі «Радіохвилі», хоча вона і не увінчалася успіхом, Алан Дейл охарактеризував її як «дев'ять місяців ґрунтовної роботи і велике задоволення». Наприкінці 70-х років, Дейл переїхав до Австралії через обмежену роботи в Новій Зеландії. Він хотів поступити в Національний інститут драматичного мистецтва в Сіднеї, але не зміг, оскільки він був набагато старший, ніж хто-небудь на курсі. Незабаром він отримав роль в Доктора Джона Форреста в серіалі «Молоді доктора». У 1985 році Дейл виконав роль Джима Робінсона в австралійському телесеріалі «Сусіди», завдяки якому він здобув популярність у всьому світі, в тому числі і у Великій Британії. Він знімався в серіалі протягом восьми років, але з історії його персонаж помер і Дейл покинув проект. Свою роботу в цьому серіалі Дейл назвав «цікавою». Після «Сусідів» його єдиним регулярним джерелом доходу став голос за кадром. Проте в 1999 році він зіграв у телефільмі «Перша дочка». Після відкриття він міг говорити з переконливим американським акцентом і був присутній на прем'єрі фільму. У січні 2000 року він нарешті переїжджає зі своєю родиною в США. Дейл, його друга дружина Трейсі та їх дворічний син Нік оселилися в жахливо маленькій квартирі в Лос-Анджелесі.

У віці 52-х років, його кар'єра була жвавою і він почав брати уроки акторської майстерності. Перша роль у США він зіграв у серіалі під назвою «Ознаки життя». Дейл отримав лише пару прослуховувань під час свого першого року в Америці, але його прорив стався, коли він зіграв південно-африканця Ал Паттерсона в чотирьох епізодах телесеріалу «Швидка допомога». З тих пір, Дейл був «зайнятий, як ніколи». Він знявся в багатьох серил, таких як: «Військово-юридична служба», «Західне крило», «Секретні матеріали», «Морська поліція: Спецвідділ», «Торчвуд» і «Практика».

З 2003 по 2004 рік Дейл грав віце-президента США Джима Прескотта в детективному серіалі «24». З 2006 по 2010 рік грав жорстокого бізнесмена Чарльза Уідмора у відомому телесеріалі «Залишитися в живих», оскільки його роль була другорядною він паралельно з серіалом зіграв у фільмі «Індіана Джонс і Королівство кришталевого черепа».

Фільмографія[ред. | ред. код]

Фільми[ред. | ред. код]

Телебачення[ред. | ред. код]

Відеоігри[ред. | ред. код]

Рік Назва Роль
2002 X-Men: Next Dimension[en] додаткові голоси
2004 EverQuest II Доусон
2005 Yakuza[en] Маса Сера
2006 24: The Game[en] Віце-президент Джим Прескотт
2012 Mass Effect 3 Генрі Лоусон

Капітан Аарон Соммерс

2013 The Bureau: XCOM Declassified[en] Доктор Алан Вейр

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Person Profile // Internet Movie Database — 1990.
  2. SNAC — 2010.