Ала уд-Дін Муджахід-шах

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ала уд-Дін Муджахід-шах
Помер 16 квітня 1378(1378-04-16)
Динар Муджахід-шаха

Ала уд-Дін Муджахід-шах (урду علاء الدین مجاہد شاہ‎; 1355/1356 — 16 квітня 1378) — 3-й султан держави Бахмані у 13751378 роках.

Життєпис[ред. | ред. код]

Син султана Мухаммад-шаха I. Народився 1355 або 1356 року в Гулбаргі. Він був навчений військовому мистецтву і вільно володів перською та тюркською мовами. Також вправно стріляв з лука і вправно володів шаблею. Замолоду під час боротьби зламав ключицю батьківському слузі Мубараку, за що отримав прізвисько Балвант («Сильний»).

1375 року спадкував владу. Негайно став готуватися до війни з Буккараєю I, магараджахіраджею Віджаянагару, намагаючись помститися за поразку 1374 року та повернути долину Райчур. Швидко просунувся до ворожої столиці, яку оточив. Водночас наказав Сафдар-хану Сістані взяти в облогу фортецю Адоні. Протягом 6 місяців Буккарая I дрібними нападати послаблював армію султана. Зрештою пів час потужного штурму столиці Віджаянагару внаслідок припливу втратив перевагу у кінноті й зазнав тяжкої поразки від нового магараджахіраджи Харіхари II. Султан відступив до Адоні, який весь час перебував в облозі. Протягом ще 3 місяців Муджахід-шах штурмував цю фортецю. Прибуття віджаянагарського війська на чолі з Ченнапою Одеяром змінило ситуацію. Підтиском голоду та хвороб султан оголосив про відступ.

По поверненню у фортеці Мудгал в квітні 1378 року через особисту образу його стриєчний брат Дауд-хан спільно з Масуд-ханом, сином Мубарака, вбили султана. Трон перейшов до Дауд-хана.

Джерела[ред. | ред. код]

  • James Gibbs. Gold and Silver Coins of the Bahmani Dynasty. The Numismatic Chronicle and Journal of the Numismatic Society Third Series, Vol. 1 (1881), pp. 91-115
  • Sherwani, H K, ed. (1946). The Bahmanis of Deccan, An objective study. Saood Manzil Limited.