Алгоритми розв'язку для з'єднання швидкісного тиску в стійких потоках

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Алгоритми розв'язку для з'єднання швидкісного тиску в стійких потоках є стандартними методами, що використовуються для вирішення стаціонарних задач в обчислювальній гідродинаміці.

Адвекції скаляру Φ, які використовуються для визначення потоку, залежать від величини і напрямку локального поля швидкостей. Однак для поля швидкостей це не відомо.

Дані алгоритми, використовуються для отримання цього рішення.

Стандартні рівняння Ейлера (динаміка рідин) можуть бути задані:

Рівняння неперервності

Рівняння інерції

Виходить за підстановкою Φ із стандартними спрямованими векторами поля швидкостей u, v, і w.

де - щільність, а u, v є x- і у-спрямовані компоненти швидкості. p- це поле тиску і -загальні терміни.

Ці рівняння важко вирішити через квазілінійне в рівнянні інерції. Терміну тиску у всіх трьох рівняннях згадані вище є взаємозалежним. Крім того, для загального рівняння потоку призначення поля тиску є невідомим, і повинно бути вирішено.

Якщо поле потоку є стислим, наведені вище рівняння виступають як стандартна температура, а рівняння пружності і тиску можуть бути знайдені, так як це залежить від них обох. Якщо потік знаходиться в стислому полі, то тиск не залежить від пружності. Отже, зв'язок необхідний, щоб викликати обмеження на дані рішення. Отримані в результаті поля будуть задовольняти рівняння неперервності. Обидві ці проблеми вирішуються за допомогою застосування простого алгоритму і його похідних.

Для загального призначення і визначення цих алгоритмів, з CFD сітка повинна бути використаною. Вона забезпечує наявність ненульового градієнту тиску у всіх вузлах в будь-яких умовах. А також забезпечує реалістичну поведінку в рівнянні інерції для просторового тиску, який коливається. Крім того, напрям векторів швидкостей є точним.

The staggered grid[ред. | ред. код]

Вище показана стандартна сітка, яка використовується для вирішення різних шахових програм. Схід, захід, північ і південь нотації також використовуються і вони направляють так звані векторні поля. У компонента швидкості u зберігаються e і w напрямки про цю компоненту ,а у компонента v зберігаються напрямки n і s . Якщо 3D поля, прикладені до t і b, то вони можуть бути використані. Це є в основному обсяги векторного управління, які відрізняються від обсягів скалярного тиску і також відрізняються один від одного.

Градієнт тиску рівняння приймає різні форми:

-за напрямком x.

-за напрямком y.

Тоді рівняння інерції набирає такого вигляду:

Сума поширюється на всі вузли та обсяги в безпосередній близькості від обраного вузла. А їх значення наведені на наступному малюнку:

Після цього, алгоритми можуть бути застосовані, щоб отримати розв'язок для основних рівнянь для сітки.

Алгоритм SIMPLE[ред. | ред. код]

Він розшифровується, як неявний метод для рівнянь тиску, які є пов'язані між собою. По суті, це припущення і правильна процедура для розрахунку ступеневого поля тиску сітки. Вони були проілюстровані з використанням двовимірного постійного потоку.

Крок 1 :- Згадується поле тиску p* .

Крок 2 :- Дискретизовані рівняння інерції вирішуються з використанням значення p* щоб отримати компоненти швидкості u* і v*.

Крок 3:- Визначити коректний тиск p' такий як p = p* + p'

Крок 4:- Аналогічно визначити величину компенсації для швидкостей u' і v' як u = u* + u' і v = v*+ v'

Крок 5:- Підставимо правильне поле тиску p у рівнянні інерції для отримання правильного поля швидкостей (u,v).

Крок 6 :- Віднімаємо рівняння з кроку 5 від тих, що на кроку 1. Ми повинні отримати коректне рівняння (u′ і v′)

Тут ми використовуємо припущення, що  і  є 0 . Це основне припущення в Алгоритмі SIMPLE. Це повинно давати дозвіл на отримання коректного u' і v' з рівнянь руху.

Аналогічним чином можна знайти умову корекції для всіх вузлів.

Крок 7 :- Розв'яжемо рівняння неперервності для всього обсягу управління, n,s,e,w вузли, що оточують кожен вузол сітки, використовуючи умови пружності.

Крок 8 :-Підставляємо отримані рівняння швидкості в рівняння неперервності і відокремимо термін, що містить тиск корекції p'.

Це являє собою рівняння для корекції тиску p'.

Крок 9 :- Вирішити отримане таким чином рівняння, щоб отримати правильний тиск і загалом правильний розв'язок. Використовуємо новий тиск, щоб повторити весь процес до їхньої збіжності.

Іноді рішення може не сходитися через велику різницю і вгадується певне поле ,а також відповідне поле тиску. Нове p= p* + αp'. α зберігається між 0 і 1 для забезпечення збіжності.

Вибір α визначає економічну ефективність цього рішення.

Алгоритм SIMPLER[ред. | ред. код]

Цей алгоритм є покращеною версією алгоритму SIMPLE. Тут лише рівняння неперервності дискретизації використовується для отримання правильного проміжного поля тиску замість тиску корекції.

Алгоритм SIMPLEC[ред. | ред. код]

Послідовний алгоритм майже такий самий, як SIMPLE алгоритм, за винятком того, що маніпуляції будуть змінені, щоб забезпечити менші упущення.

Посилання[ред. | ред. код]