Александр Волларі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Александр Волларі
фр. Alexandre Vallaury
Народження 2 квітня 1850(1850-04-02)[1]
Смерть 2 травня 1921(1921-05-02) (71 рік)
Країна
(підданство)
 Османська імперія
Навчання Національна вища школа красних мистецтв (1878)
Діяльність архітектор
Нагороди
Кавалер ордена Почесного легіону
CMNS: Александр Волларі у Вікісховищі
Листівка із зображенням будівлі державного управління боргами

Александр Волларі (2 квітня 1850, Стамбул — 2 травня 1921, там само) — французько-османський архітектор, який заснував архітектурну освіту і читав лекції в Школі образотворчих мистецтв у Константинополі (Стамбул), Османської імперії.

Біографія[ред. | ред. код]

Волларі народився в 1850 році в Левантійській родині (Стамбул). Його батько, Франческо Волларі, був відомим шеф-кухарем, дуже шанованим у придворних колах. Громадянство Волларі точно не відомо, однак прийнято вважати його французом через його спорідненість з французькою культурою.

Александр Волларі провів певний час (1869—1878 рр.) у Парижі, Франція, де вивчав архітектуру в Національній вищій школі красних мистецтв. Повернувшись до Стамбулу в 1880 році, він зустрів Османа Хамді-бея, який був на той час куратором новоствореного «Музею імперії» (тур. Müze-i Humayun), сьогодні Стамбульський археологічний музей, під час виставки його рельєфних малюнків різних архітектурних пам'яток. Два художника тісно співпрацювали в галузі археології, музейної роботи та освіти в образотворчому мистецтві.

Після заснування першої школи образотворчих мистецтв (тур. Sanayi-i Nefise Mektebi) в Туреччині 1 січня 1882 р. Александр Волларі розпочав свою роботу на архітектурному факультеті школи. Сьогодні це Університет красних мистецтв Мімара Сінана. Алексадр читав лекції в школі до виходу на пенсію в 1908 році — 25 років. У 1896 році Волларі нагородили французьким Орденом Печесного легіону. Взагалі архітектор мав і багато інших медалей та нагород від французького та османського урядів.

Після землетрусу в Стамбулі 1894 року Александр працював у складі комісій з планування міста. Згадуваний Осман Беєм як «міський архітектор» (Mimar-ı Şehir), Волларі став архітектором вищих османських та французьких високопосадовців. У деяких проектах співпрацював з італійським архітектором Раймондо Томмазо Д'Аронсо, головним архітектором султанського палацу.

Волларі поєднав традиційну османську архітектуру з елементами архітектури боз-ар у проектах палацових споруд та будівель високопоставлених посадовців Стамбула. Його архітектурний підхід широкого спектру — від синтезу ісламської та османської архітектур до архітектури неокласицизму. Також Волларі у своїх роботах використовував мотиви міжнародного орієнталізму для деяких неоренесансних та неоосманських елементів. Зокрема, у його будівлях неоосманського дизайну проглядаються деталі необароко та модерну .

Роботи[ред. | ред. код]

Роботи[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  1. AGORHA — 2009.