Алекса Владислав Марінович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Владислав Алекса
Алекса Владислав Марінович
 Головний сержант
Загальна інформація
Народження
с. Молниця Чернівецького району, Чернівецька область
Смерть квітень 2022
Гуляйпільський район, Запорізька область
(загинув у ході російського вторгнення в Україну)
Громадянство Україна Україна
Національність українець
Військова служба
Приналежність Україна Україна
Вид ЗС Сухопутні війська
Формування 110 ОБТО
Війни / битви Російсько-українська війна
Нагороди та відзнаки
Орден «За мужність» ІІІ ступеня
Орден «За мужність» ІІІ ступеня

Владислав Марінович Алекса — головний сержант Збройних Сил України, учасник російсько-української війни, що загинув у ході російського вторгнення в Україну в 2022 році.

Життєпис[ред. | ред. код]

Владислав Алекса народився в селі Молниця Чернівецького району. З початком повномасштабного російського вторгнення в Україну перебував на передовій у складі одного з підрозділів 110-тої Запорізької окремої бригади територіальної оборони (військова частина А7038). Обіймав військову професію кулеметника. Загинув на початку квітня 2022 року в бою при звільненні населеного пункту в Запорізькій області східніше Гуляйполя. 16 квітня тіло захисника доставили до рідної Молниці. Місцеві зустрічали Героя живим ланцюгом. Прощатися з Владиславом Алексою в оселі його дідуся, Алекси Аурела. Похорон відбувся 17 квітня 2022 року. Заупокійну панахиду відслужили в Свято-Вознесенській церкві с. Молниця. Поховали військовослужбовця на сільському кладовищі[1][2][3].

Нагороди[ред. | ред. код]

  • Орден «За мужність» III ступеня (2022, посмертно) — за особисту мужність і самовіддані дії, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі[4].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. У бою за свободу України загинув буковинець Владислав Алекса. Букінфо (укр.). 16 квітня 2022. Процитовано 7 вересня 2022.
  2. У нерівному бою біля Гуляйполя загинув кулеметник Владислав Алекса. Гуляйполе.city (укр.). 13 квітня 2022. Процитовано 7 вересня 2022.
  3. Дуняк, Олена (12 серпня 2022). Від початку повномасштабної війни підтвердили смерть понад 190 військових з Буковини. Згадуємо їх. Суспільне Новини (укр.). Процитовано 7 вересня 2022.
  4. Президент відзначив державними нагородами захисників України. Арміяinform (укр.). 8 травня 2022. Процитовано 7 вересня 2022.

Джерела[ред. | ред. код]