Алексєєв Йосип Кузьмич

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Алексєєв Йосип Кузьмич
Народився 1882
Умань, Київська губернія, Російська імперія
Помер 1955
Курган, РРФСР, СРСР
Країна  Російська імперія
 РРФСР
 СРСР
Діяльність машиніст локомотива
Партія КПРС
Нагороди

Йосип Кузьмич Алексєєв (1882, Умань — 1955, Курган) — машиніст паровоза депо станції Курган, Герой Праці (1931).

Біографія[ред. | ред. код]

Йосип Алексєєв народився у місті Умані Уманського повіту Київської губернії у 1882 році.

Його дитячі роки і все подальше життя були пов'язані з містом Курган. Тут він закінчив Богородице-Різдвяне початкове училище і розпочав трудову діяльність. Спочатку був підсобним робітником, а з 1908 року — помічником машиніста паровозного депо станції Курган.

В роки Громадянської війни Алексєєв був в активі опору проти білочехів та колчаківців. У період колчаківщини він перебував у Кургані, підтримуючи зв'язок з підпільної більшовицької організацією.

Після звільнення Кургану від білогвардійців Йосип Кузьмич брав участь у відновленні залізничного транспорту. У 1921 році він був переведений на посаду машиніста паровоза. У 1921—1922 роках, коли паровозні бригади відмовлялися працювати через голод, він був ініціатором ремонту паровозів, в результаті чого значно зросло просування поїздів з хлібом. В ці ж роки він брав активну участь у боротьбі з хуліганством та бандитизмом, за що нагороджений Грамотою почесного міліціонера.

Йосип Кузьмич вів активну громадську роботу. Обирався делегатом XII (7-16 травня 1925) і XIII (10-16 квітня 1927) Всеросійських з'їздів Рад та III (травень 1925) і IV (квітень 1927) Всесоюзних з'їздів Рад.

З 1931 року член ВКП(б), c 1952 року — КПРС.

У 1933 році тяжко захворів і пішов на пенсію як інвалід праці, але ще довгі роки був активним громадським діячем. У 1939 році його обрали головою каси взаємодопомоги при Курганському районному відділі соціального забезпечення. Більше двадцяти років Алексєєв був беззмінним депутатом Курганського міської Ради.

Йосип Кузьмич Алексєєв помер у 1955 році.

Нагороди[ред. | ред. код]

  • 30 червня 1931 року за видатні заслуги в соціалістичному будівництві, в справі відбудови народного господарства країни Президія ВЦВК прийняла Постанову про присвоєння Йосипу Кузьмичу Алексєєву звання Героя Праці.
  • Грамота почесного міліціонера.

Пам'ять[ред. | ред. код]

  • Іменем Алексєєва названа одна з вулиць Заозерного житлового масиву міста Кургану.

Посилання[ред. | ред. код]