Алекс Денверс

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Алекс Денверс
англ. Alex Danvers
Кайлер Лі в ролі Алекс Денверс на рекламному зображенні для першого сезону[en]
Кайлер Лі в ролі Алекс Денверс на рекламному зображенні для першого сезону[en]
Кайлер Лі в ролі Алекс Денверс на рекламному зображенні для першого сезону[en]
Поява
Інформація
Вид (раса) людина
Стать жіноча
Звання Доктор Медицини
Сім'я
  • Єремія Денверс (батько)
  • Еліза Денверс (мати)
  • Кара Денверс (прийомна сестра)
Дружина Меггі Сойєр[en] (колишня наречена)
Автор
Виконавець ролі
  • Кайлер Лі
  • Джордан Мазараті (молода, 2003)
  • Олівія Нікканен (молода, 2007)

Александра Денверс (англ. Alex Danvers) — героїня телесеріалу DC Comics «Супердівчина», втілена акторкою Кайлер Лі. Створена виконавчими продюсерами Грегом Берланті, Алі Адлер та Ендрю Крайсбергом, введена в пілотному епізоді[en] як старша названа сестра протагоністки Кари Денверс / Супердівчини. Алекс є лікаркою, науковицею і польовою агенткою ДЕО[en] — таємного урядового агентства, що працює для захисту Землі від позаземних загроз. Наприкінці третього сезону вона стає директоркою організації. Алекс також фігурує в цифровій пов'язаній із шоу серії книг коміксів «Пригоди Супердівчини», як і в чотиричастинній кросоверній події мультивсесвіту Стріли 2017 року «Криза на Землі-Ікс[en]», де Лі повторила свою роль у «Стрілі», «Флеші» та «Легендах завтрашнього дня».

І персонаж, і виконання Лі були добре прийняті як критиками, так і шанувальниками. Стосунки між сестрами Денверс і сюжетна лінія камінг-ауту Алекс отримали особливу похвалу.

Біографічні дані[ред. | ред. код]

Алекс Денверс — єдина біологічна дитина науковців Елізи (Гелен Слейтер[en]) і Єремії Денверсів (Дін Кейн). Коли Алекс була підлітком, її батьки прийняли осиротілу Кару Зор-Ел, і вони росли разом у містечку Мідвейл. Хоча Алекс була винятковою ученицею, особливо в науці, вона не могла не заздрити чужопланетним здібностям своєї криптонської[en] сестри. Алекс відчула полегшення, коли Кара вирішила не використовувати свої сили, але все ще соромилася її чужопланетної поведінки. З усім тим, як старша сестра, Алекс відчувала захист Кари та співчувала її втратам і переїзду[1][2][3][4].

У певний момент часу Кара взяла неохочу Алекс у політ крізь ніч, і їх помітив Департамент екстранормальних операцій (ДЕО) — таємне урядове агентство з завданням моніторингу чужопланетної присутності на Землі. Без відома дівчат Єремія погодився працювати на організацію під керівництвом Генка Геншоу[en] замість того, щоб дати їм забрати Кару. Страждання від утрати батька серед інших чинників змусили Алекс надмірно пити та гуляти. Однак, вона спромоглася здобути подвійний докторський ступінь до того, як її саму Геншоу найняв у ДЕО (який згодом виявився Дж'онном Дж'онззом, котрий пообіцяв Єремії, що наглядатиме за його дочками)[5][6][7][8].

Сюжетні лінії[ред. | ред. код]

Сезон 1[ред. | ред. код]

На початку серіалу Кара не знає про справжнє заняття своєї сестри. Алекс розкриває Карі себе, як і існування ДЕО, після того, як Кара рятує Алекс від авіакатастрофи та вирішує стати супергероїнею, як її двоюрідний брат. Також вона є оперативницею і довіреною правицею Генка Геншоу. Алекс доручено тренувати Кару в бою та забезпечувати її кімнатою — Фортецею самотності[en] з проєкцією матері Кари, Алури. Алекс, Дж'онн і решта ДЕО працюють разом із Карою, названою «Супердівчина» пресою, щоби прибрати небезпечних чужопланетних злочинців, які втекли зі в'язничного космічного корабля Форт Розз, включно з сестрою-близнючкою Алури та тіткою Кари, Астри. Вдягнена у криптонітовий костюм, Алекс смертельно ранить Астру криптонітовим мечем[9][10].

Сезон 2[ред. | ред. код]

Продовжуючи свою роботу в ДЕО, Алекс перетинається з офіцером Націонал-сіті[en] Наукової поліції[en], детективом Меггі Сойєр[en]. Спочатку вони конфліктують через роботу, але швидко формують кокетливу дружбу, приводячи Алекс до питання про її сексуальність. Алекс визнає себе лесбійкою та вступає в стосунки із Меггі. Вони заручаються у фіналі сезону[11]. Також Алекс дізнається про таємниче виживання свого батька Єремії та його неоднозначне партнерство з анти-іншопланетною організацією Проект Кадмус[en][12].

Сезон 3[ред. | ред. код]

Поки Алекс і Меггі готувалися до шлюбу, Алекс виявляє, що Меггі ніколи не хотіла дітей. Алекс, усвідомлюючи, що одного дня захоче дітей, розлучається з Меггі, і вони неохоче йдуть окремими шляхами. Після розлучення Кара запрошує Алекс на її друга Баррі Аллена[en] весілля на Землі-1[en], де Алекс має п'яний випадковий секс із Сарою Ленс[en] перед спільною битвою зі вторгненням нацистів із паралельної Землі[13]. Після поразки Рейн[en] Дж'онн звільняється та підвищує Алекс до директорки ДЕО[14].

Сезон 4[ред. | ред. код]

Інші версії[ред. | ред. код]

У четвертому сезоні Джон Діган[en], божевільний психіатр, який працює у психлікарні Аркгем[en] Землі-1, використовує Книгу Долі для переписування реальності на своїй Землі; у цій новій реальності двійниця Алекс із Землі-1 працює на нього. Ця Алекс заінтригована дізнатися про життя свого двійника з Землі-38 після того, як Кара розкривається як названа сестра Алекс своєї Землі. Вона допомагає Карі втекти від Дігана, і ця реальність скасовується спільними зусиллями Олівера Квіна[en], Баррі, Кари та Кларка Кента / Супермена[15].

Концепція та створення[ред. | ред. код]

У лютому 2015 року акторку Чайлер Лі було призначено на роль Александри «Алекс» Денверс, спочатку описаної як «впевнена названа сестра Кари, чиє захоплення силами своєї сестри надихнуло її стати докторкою»[16]. Персонаж є оригінальним творінням для «Супердівчини», не заснованим на жодному з наявних персонажів, які з'являлися в DC Comics[17]. Джордан Мазараті зобразила версію персонажа 2003 року[18], а Олівія Нікканен — версію 2007 року[19].

Навички та здатності[ред. | ред. код]

Алекс Денверс невластиві жодні надлюдські сили[20]; натомість вона натренована в різних видах бойових мистецтв і вміло володіє будь-якою зброєю[21]. Також вона біоінженерка і має досвід у влучній стрільбі[en], рукопашному бою[22] та позаземній фізіології, крім того, що кваліфікована науковиця і військовий тактик[23]. Протягом третього сезону Алекс отримує комбінезон від Вінна Шотта, який більше нагадує броню за її звичайний костюм ДЕО, магнітні рукавички, що дозволяють їй повернути будь-яку кинуту зброю, та пістолет, який може боротися з криптонцями[24].

Критика[ред. | ред. код]

І персонаж, і виконання Лі були добре прийняті як критиками, так і шанувальниками[25][26]. Стосунки між сестрами Денверс і сюжетна лінія камінг-ауту Алекс у другому сезоні[en] отримали особливу похвалу[27][28][29][30].

Кару й Алекс було названо одними з «The 10 Greatest Ride or Die TV Siblings» за версією Кейші Гетчетт із TV Guide, котра заявила: «Ці двоє можуть не походити з одного виду, але їхня безумовна любов одна до одної доводить, що вам не треба поділяти одну кров, аби бути сестрами. Обидві допомагають одна одній у подорожі до самоприйняття […] лютому прояві сестринства, через який ми щотижня повертаємося»[31].

Естель Тенг із «Elle» описала шлях камінг-ауту Алекс як «нюансовану, дивно рухливу та правдоподібну розплату дорослої жінки, що примиряється з тим, що вона ніколи свідомо не знала про себе»[32]. «Супердівчина» отримала номінацію «Видатний драматичний серіал» на GLAAD Awards 2017 року, яка визнає подання ЛГБТ у ЗМІ[33].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Пілот. Супердівчина. Сезон 1. Епізод 1. 26 жовтня 2015. CBS.
  2. Мідвейл. Супердівчина. Сезон 3. Епізод 6. 13 листопада 2017. The CW.
  3. Agard, Chancellor (27 жовтня 2015). Supergirl series premiere recap: Pilot. Entertainment Weekly. Архів оригіналу за 24 травня 2018.
  4. Siede, Caroline (13 листопада 2017). A flashback-heavy Supergirl heads back to Riverdale… er, Midvale. The A.V. Club. Архів оригіналу за 28 квітня 2018.
  5. Енергожінка. Супердівчина. Сезон 1. Епізод 4. 16 листопада 2015. CBS.
  6. Kelley, Seth (16 листопада 2015). «Supergirl» Deals with Mama Drama in «Livewire». Variety. Архів оригіналу за 23 червня 2017.
  7. Мисливець. Супердівчина. Сезон 1. Епізод 17. 21 березня 2016. CBS.
  8. Agard, Chancellor (22 березня 2016). Supergirl recap: Manhunter. Entertainment Weekly. Архів оригіналу за 24 травня 2018.
  9. "For the Girl Who Has Everything. Супердівчина. Сезон 1. Епізод 13. 8 лютого 2016. CBS.
  10. Venable, Nick (8 лютого 2016). Supergirl's Shocking Moment Could Cause Big Problems Between Kara And Alex. CinemaBlend. Архів оригіналу за 24 травня 2018.
  11. Abrams, Natalie (7 вересня 2017). Supergirl: 12 Episodes Every Sanvers Fan Should Watch. Entertainment Weekly. Архів оригіналу за 22 квітня 2018.
  12. Grebey, James (27 лютого 2017). Is Jeremiah Danvers Really Working for Cadmus on «Supergirl» or What?. Inverse[en]. Архів оригіналу за 2 червня 2018.
  13. Swift, Andy (27 листопада 2017). Arrowverse Crossover Launches New «Ship»: Do You Have «Dance» Fever?. TVLine. Архів оригіналу за 23 квітня 2018.
  14. Swift, Andy (18 червня 2018). Supergirl Finale: EPs Break Down Winn's «Fitting» Exit, Reign's Fate, Kara's Season 4 Twist and More. TVLine[en]. Архів оригіналу за 19 червня 2018.
  15. Bryant, Jacob (11 грудня 2018). «Elseworlds, Part 3» Recap: 2019 «Arrowverse» Crossover Theme Revealed. Variety. Архів оригіналу за 12 грудня 2018. Процитовано 12 грудня 2018.
  16. Ausiello, Michael (26 лютого 2015). Supergirl Scoop: Grey's Anatomy Vet Chyler Leigh Cast as Kara's Sis. TVLine[en]. Архів оригіналу за 28 лютого 2015.
  17. Burlingame, Russ (1 травня 2017). Supergirl's Alex Danvers is the Original Character Andrew Kreisberg is Most Proud Of. Comicbook.com. Архів оригіналу за 4 червня 2018. Процитовано 4 червня 2018.
  18. Swift, Andy (5 вересня 2017). Supergirl Recasts Two Key Roles. TVLine[en]. Архів оригіналу за 5 вересня 2017. Процитовано 28 травня 2018.
  19. Supergirl Recap: The Danvers Sisters Go Back to «Midvale». The Mary Sue[en]. 14 листопада 2017. Архів оригіналу за 28 травня 2018. Процитовано 28 травня 2018.
  20. Logan, Megan (22 листопада 2016). «Supergirl» Adding Batwoman Could Revolutionize DC TV. Inverse[en]. Архів оригіналу за 6 липня 2018. Процитовано 5 липня 2018.
  21. Alex Danvers is the Real Supergirl on DCTV. Mandatory.com[en]. 28 лютого 2017. Архів оригіналу за 6 липня 2018. Процитовано 5 липня 2018.
  22. Bailey, Christina (22 грудня 2015). Top 15 Strong Female Characters of 2015. Nerd Much?. Архів оригіналу за 24 грудня 2015. Процитовано 6 липня 2018.
  23. Why The New Supergirl Series Should Be Renewed. Medium. 21 квітня 2016. Архів оригіналу за 1 липня 2017. Процитовано 5 липня 2018.
  24. Damore, Megan (7 травня 2018). Supergirl: [SPOILER] Gets a New Costume With Some Serious Upgrades. Comic Book Resources. Архів оригіналу за 6 липня 2018. Процитовано 5 липня 2018.
  25. Команда TVLine (13 лютого 2016). Performer of the Week: Ellen Pompeo. TVLine[en]. Архів оригіналу за 12 жовтня 2017. Процитовано 3 вересня 2018.
  26. Команда TVLine (19 листопада 2016). Performer of the Week: Thandie Newton. TVLine[en]. Архів оригіналу за 29 січня 2018. Процитовано 3 вересня 2018.
  27. Agard, Chancellor (1 травня 2017). Supergirl recap: «Alex». Entertainment Weekly. Архів оригіналу за 29 грудня 2017.
  28. Drum, Nicole (7 вересня 2017). The Danvers Sisters Will Be the Focus of Arrowverse's Next Crossover. Comicbook.com. Архів оригіналу за 22 травня 2018.
  29. Holbrook, Damian (29 січня 2017). Chyler Leigh on How Alex's Coming Out on «Supergirl» Has Inspired Thousands. TV Insider. Архів оригіналу за 23 травня 2018.
  30. Erik, Amaya (16 квітня 2018). 5 Reasons to Give Supergirl Another Chance. Rotten Tomatoes. Архів оригіналу за 2 червня 2018.
  31. Hatchett, Keisha (16 серпня 2018). The 10 Greatest Ride or Die TV Siblings. TV Guide. Архів оригіналу за 17 серпня 2018. Процитовано 3 вересня 2018.
  32. Tang, Estelle (20 лютого 2017). How Supergirl Became One of the Most LGBTQ-Friendly Shows on TV. Elle. Архів оригіналу за 22 травня 2018. Процитовано 1 травня 2018.
  33. Schwindt, Oriana (31 січня 2017). «Moonlight», Netflix's «The OA», «Supergirl» Snag GLAAD Media Awards Nominations. Variety. Архів оригіналу за 3 лютого 2017. Процитовано 3 березня 2017.