Аленников Микола Сергійович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Аленников Микола Сергійович
Народився 1813
Помер 10 (22) жовтня 1888
Країна  Російська імперія
Діяльність підприємець, чиновник
Відомий завдяки знайомство з Тарасом Шевченком
Суспільний стан титулярний радник

Аленников, або Алейников Микола Сергійович — службовець волзької пароплавної компанії «Меркурій»[ru] у Нижньому Новгороді. Пізніше — управитель компанії в цьому місті. Також працював присяжним повіреним, директором Владикавказької залізниці. Був знайомим Тараса Шевченка

Біографія[ред. | ред. код]

Микола Аленников був одним з засновників пароходного товариства «Русалка» у липні 1856 року. Менше ніж за рік підприємство було поглинуто більш потужним товариством «Меркурій», яке з 1859 року перетворилося на компанію «Кавказ і Меркурій».

Працював завідувачем кабестанного пароплаву, помічником керуючого пароплавства з пасажирських перевезень. На початку 1860-х років очолив нижегородську контору компанії «Кавказ і Меркурій» та увійшов до її ради директорів.

Пізніше працював присяжним повіреним, директором Владикавказької залізниці[ru].

Учився у Тимофія Грановського, спілкувався з Лонгіном Пантелєєвим[ru], який згадував його в спогадах. Аленников брав участь у нелегальних зібраннях «Землі і волі».

Мав ранги колезького секретаря, а пізніше — титулярного радника.

Помер 10 жовтня 1888 року, ймовірно покінчив життя самогубством.

Знайомство з Шевченком[ред. | ред. код]

Тарас Шевченко познайомився з Аленниковим в Нижньому Новгороді, зустрічався з ним і в Петербурзі у 1858—1860 роках. Аленников познайомив Шевченка з нелегальною літературою. Поет згадував Аленникова в «Щоденнику» під прізвищем «Олейников».

Шевченко намалював портрет Аленникова, який не зберігся.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Шевченківський словник : у 2 т. / Інститут літератури ім. Т. Г. Шевченка Академії Наук УРСР. — Київ : Головна редакція УРЕ, 1978.
  • Большаков, Л. Н. Оренбургская шевченковская энциклопедия: Тюрьма. Солдатчина. Ссылка (1847—1858) / Л. Н. Большаков. — Оренбург: ДиМур, 1997. — 513 с. : ил. (рос.)
  • Большаков Леонид Николаевич (1988). «Все он изведал...» Тарас Шевченко: поиски и находки. Київ: Дніпро. с. 543. ISBN 5-308-00289-4.(рос.)