Алехандро Ходоровський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Алехандро Ходоровський
ісп. Alejandro Jodorowsky Prullansky
Прізвисько Jodo і Alexandro
Псевдо Jodo
Народився 17 лютого 1929(1929-02-17)[1][2][…] (95 років)
Токопілья, II Регіон Антофаґаста, Чилі[4]
Країна  Чилі
 Франція[5]
Національність євреї[6]
Місце проживання Париж
Діяльність письменник, кінорежисер, драматург, сценарист, монтажер, письменник наукової фантастики, філософ, поет, театральний режисер, мім, актор, композитор, сценарист коміксів, митець, ляльковик, скульптор, есеїст, художник, рисувальник, режисер, кінопродюсер, comics creator, художник коміксів, пенсилер
Alma mater Чилійський університет (1950)[4]
Знання мов іспанська[7][8] і французька[8]
Членство Академія кінематографічних мистецтв і наук
Роки активності 1948[4] — тепер. час
Напрямок сюрреалізм і авангардизм
Жанр наукова фантастика[9]
Magnum opus The Incald, El Topod, Свята гора і The Saga of The Meta-Baronsd
Батько Jaime Jodorowsky Groismannd
Мати Sara Felicidad Prullansky Arcavid
Брати, сестри Raquel Jodorowskyd
У шлюбі з Bernardette Landrud, Valérie Tremblayd і Pascale Montandon-Jodorowskyd
Діти Adán Jodorowskyd[10], Brontis Jodorowskyd[4] і Axel Jodorowskyd
Нагороди
IMDb ID 0423524

Алеха́ндро Ходоро́вський Пружа́нський (ісп. Alejandro Jodorowsky Prullansky; нар. 17 лютого 1929 року в Токопільї) — чилійсько-французький режисер, сценарист, актор та письменник. Відомий своїми авангардними фільмами.

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився в Чилі у сім'ї єврейських емігрантів з Катеринослава й Єлисаветграда. Маючи складне дитинство, Алехандро з раннього віку багато читав та писав вірші. Коли його вигнали з коледжу, почав брати участь у театрі, зокрема пантомімі, працюючи клоуном, аж поки не заснував 1947 року свою власну театральну трупу.

На початку 1950-их переїхав до Парижа, де вивчав пантоміму в Етьєна Декро, перш ніж перейти до кінематографа, дебютом у якому став короткометражний фільм Les têtes interverties (1957). З 1960 року він ділив свій час між Парижем і Мехіко, 1962 року в Парижі став одним із засновників анархістського авангардного театрального Руху Паніки (Mouvement panique). 1966 року створив свій перший комікс Anibal 5, а в 1967 зняв свій перший художній фільм, сюрреалістичну стрічку Fando y Lis, що спричинила величезний скандал у Мексиці врешті-решт потрапивши під заборону.

Його наступний фільм, кислотний вестерн El Topo (1970) набув популярності у США (зокрема цей фільм високо оцінив Девід Лінч). Ще більшої слави набула наступна стрічка Свята гора (La Montaña Sagrada) (1973), сюрреалістична розвідка західної езотерики. Непорозуміння з дистриб'ютором Алленом Кляйном стали перешкодою фільму в прокаті (як і El Topo), хоча обидві стрічки стали класикою андеґраундного кіно.

Після невдалої спроби екранізації роману «Дюна» Френка Герберта, Ходоровський зняв іще три стрічки: сімейний фільм Poo Lorn L'Elephant (1980), сюрреалістичний фільм жахів Santa Sangre (1989) та провальний блокбастер The Rainbow Thief (1990). Тільки через майже чверть століття режисер повернувся до кінематографу, знявши автобіографічну сюрреалістичну драму "Танок реальності" (2013). Між тим він написав серію науково-фантастичних коміксів, найвідомішими з яких були Technopriests, Metabarons та The Incal (1981–1989), останній з яких, на думку деяких критиків, претендує на звання найкращого коміксу в історії.

Крім того Ходоровський написав кілька книг і регулярно читає лекції про свою духовну систему, яку називає «психомагією» та «психошаманізмом», елементи якої він запозичив із алхімії, таро, дзен-буддизму та шаманізму. Алехандро Ходоровський є батьком музиканта Адана Ходоровського (відомого як Адановський).

Фільмографія[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]