Алтайський гірський ліс та лісостеп

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Алтайський гірський ліс та лісостеп
Ліс і лісостеп в Катунському заповіднику
Екозона Палеарктика
Біом Хвойні ліси помірної зони
Типи клімату холодний семіаридний клімат (Bsk)
Площа, км² 142 449
Країни Росія, Казахстан, Монголія, Китай
Екорегіон позначено фіолетовим

Алтайський гірський ліс та лісостеп — екорегіон (WWF ID: PA0502) що охоплює ділянки субальпійського лісового поясу на Алтаї, перетинаючи прикордонний регіон, де межують Росія, Казахстан, Монголія та Китай. Регіон має високе біорізноманіття, оскільки лежить у перехідних зонах між різними екорегіонами, висотами та кліматичними зонами. Розташовано в екологічній зоні Палеарктика, з холодним напівпосушливим кліматом. Площа — 35 199 998 км².[1][2]

Розташування та опис[ред. | ред. код]

Екорегіон простягається на 1500 км від хребта Белуха на російсько-казахстанському кордоні на північному заході до Говь-Алтаю в Монголії на південному сході.[3] Екорегіон прямує через Алтай на субальпійських висотах, обмежений альпійськими вершинами зверху та озерами і долинами знизу. На південь від Алтаю розташовані холодні, посушливі райони центральної Азії, а на північ — ліси та заболочені терени Сибіру.

Клімат[ред. | ред. код]

Через віддаленість від океану, екорегіон має холодний напівпосушливий клімат (Класифікація кліматів Кеппена Bsk) — має прохолодне літо та холодну суху зиму. Ці кліматичні регіони, як правило, зустрічаються на великих висотах у середині материків, з великими різницями між денною та нічною температурами.[4]

Флора[ред. | ред. код]

Хвойні ліси, як правило, зустрічаються на прохолодніших, вологіших північних схилах гір, при цьому пустельно-степова рослинність переважає на південних схилах[3]. Ліси на південному сході регіону включають модрини та модрино-кедрові ліси. На середніх висотах переважає рослинність тундри (Festuca lenensis) і прерій (Koeleria macrantha). Пустельно-степова рослинність на півдні часто містить Stipa pennata, Allium polyrhizum, Anabasis breviloa та Artemisia frigida. Це лише репрезентативний список, оскільки біорізноманіття в цьому районі дуже велике. Всесвітня федерація дикої природи зазначає, що ендемізм району (12%) вищий, ніж на Піренеях чи Альпах.

Фауна[ред. | ред. код]

В екорегіоні зустрічаються Marmota baibacina, Marmota sibirica, кролики, зайці та пискухи[3], а також снігові барси (Uncia uncia).

Заповідники[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Altai montane forest and forest steppe. Ecoregions of the World. GlobalSpecies.org. Архів оригіналу за 8 квітня 2016. Процитовано 21 грудня 2017.
  2. Plants of China. Cambridge University Press. Архів оригіналу за 8 червня 2020. Процитовано 21 грудня 2017.
  3. а б в Altai Mountain Forest steppe. World Wildlife Federation. Архів оригіналу за 1 травня 2013. Процитовано 5 січня 2017.
  4. Koppen Climate Classification. Hans Chen, Pennsylvania State University. Архів оригіналу за 14 серпня 2017. Процитовано 5 січня 2018.

Посилання[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]